×

F3: Vesti magabiztos győzelmet aratott a félbeszakított futamon

A Prema dán versenyzője, Frederik Vesti nyerte a Stájer Nagydíj első Forma–3-as futamát, ami – miután megérkezett a vihar – a tervezettnél jóval rövidebb volt, és a leintés előtt is többnyire a biztonsági autó mögött zajlott. Vesti azonban letette névjegyét: amikor lehetett, szép előnyt autózott ki!

JP2_5122_20200711102846249 Frederik Vesti (Fotó: F3)
Vestire a hatodik helyről rajtoló, ám az első körben már a második pozícióban lévő Lirim Zendeli jelentette a legnagyobb veszélyt: a vizes pályán remeklő német őt is megpróbálta leelőzni, a dán azonban visszaverte a támadást, a futam hátralévő részében pedig tartani tudta elsőségét.

Az első körben talán még maga Vesti sem gondolta, hogy ez a manőver lesz a döntő, a sors azonban úgy hozta, hogy a futam később többnyire a biztonsági autós fázisokról, majd a piros zászlós megszakításról és végül a vihar fokozódása miatt annak idő előtti megszakításáról szólt.

Az első biztonsági autós fázist – ez még csak virtuális volt – Alekszandr Smoliar megpördülését követően rendelték el, a másodikat pedig – ez már „igazi” SC-fázis volt – Clément Novalak kicsúszása okán. Ami az élen haladókat illeti, Vesti az újraindítások után rendre el tudott lógni Zendelitől, sőt, volt, hogy egy másodperccel is gyorsabb kört futott üldözőinél, amikor tehát lehetőséget kapott, a dán bizonyította, okkal vezeti a mezőnyt.

Stájer Nagydíj - minden esemény élőben az M4 Sporton!Harmadszor Sebastián Fernández kiesését (a spanyol Enaam Ahmeddel ütközött, ennek következtében került a gumifalba) követőn villant az SC-felirat, nem sokkal később pedig az egyre romló körülmények miatt a piros zászló is előkerült. A futamot tehát megszakították, és mivel a helyzet kicsit sem javult, rövid várakozás után le is intették.

Vesti tehát megszerezte első győzelmét, Zendeli pedig első dobogós helyezését a rövid, kaotikus versenyen. Zendelit a honfitárs, David Beckmann követte (ő is először állhatott dobogóra az F3-ban, igaz, a sorozat jogelődjének számító GP3-as szériában neki már volt top3-as helyezése), valamint a vizes körülményekre szintén jól ráérző Olli Caldwell, aki a kilencedik helyről tört előre a negyedikre.

Ötödikként az éllovas, Oscar Piastri végzett, kinek előnye jelentős mértékben csökkent a bajnokságban: már csak fél ponttal vezet (mivel nem teljesítették a táv 85 százalékát, csak félpontokat osztottak) Vestivel szemben.

A pontszerzők közé a 11. helyről induló Richard Verschoor is befért, többek között a futam során több pozíciót is veszítő Logan Sargeantet és a múlt vasárnapi sprintverseny győztesét, Liam Lawsont megelőzve. A top10-et a német F4-es bajnokság győztese, Theo Pourchaire és a mezőny veteránja, az idén először pontot szerző Jake Hughes tette teljessé.

A hétvége programja a tervek szerint az F1-esek harmadik edzésével folytatódna, az időjárás miatt azonban egyelőre nagy a bizonytalanság. Reméljük, javul a helyzet, és nem az F3-as „félfutama” volt az egyetlen esemény, amit ma láthattunk a Red Bull Ringen. Bárhogy is lesz, közvetítésünk  11:55-kor elkezdődik!

FRISS: A hivatalos eredményt a 11. és nem a 12. kör alapján számították, vagyis a korábban közölt tabella is módosult az első 10 tekintetében: Piastri előrelépett a negyedik helyre, Cladwell pedig végül 5.-ként került rangsorolásra.

Kép: F3/Twitter