Musorujsag
Élő Eredmények

Mateschitz valójában neheztel Vettelre?

Mateschitz valójában neheztel Vettelre?

Motorsport-Total
Egy félreértett megjegyzés, és máris ég és föld a különbség. Dietrich Mateschitz valójában neheztel Sebastian Vettelre?

A Stájer Nagydíj fölvezetéseként híre ment, hogy Sebastian Vettelnek talán mégis lehet némi esélye a Red Bull-os visszatérésre. A Motorsport-Total című portál megbízható forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy komolyan fölvetődött a négyszeres világbajnok visszafogadása, és hogy ezt a cég 49%-os tulajdonosa, Dietrich Mateschitz is támogatná, mivel nem szívesen nézné végig, ha programjuk első kiválósága egyszerűen kikopna a mezőnyből.

A Red Bull vezetői, Christian Horner és Helmut Marko azóta már ismét kategorikusan kijelentette, nem jöhet szóba náluk Vettel 2021-es szerződtetése, mivel kontraktusuk van Alexander Albonnal, és elégedettek is vele. És azóta már az is kiderült, mi jelentheti az ellentmondás alapját.

A Motorsport-Total cikkében megállapította, Mateschitnek „olyan a memóriája, mint az elefánté”, így nem feledkezik meg arról, hogy a Red Bull kivel szerezte első F1-es futamgyőzelmét és négy eddigi bajnoki címét. A cikk szerzője, Christian Nimmervoll azóta fölfedte, ezen állítását egy Helmut Markóval folytatott keddi beszélgetésére alapozta, ám utólag belátja, éppen ellenkező következtetést vont le az osztrák szavaiból, mint kellett volna: az, hogy Mateschitz nem felejt, valójában azt is jelentheti, hogy máig nem bocsátotta meg Vettelnek, hogy 2014-ben élt a szerződésében szereplő kilépési záradékkal, és faképnél hagyta a Red Bullt a Ferrari kedvéért…

„Markónak volt egy mondata, amit nem igazán tudtam értelmezni, és amit utólag szemlélve egy kissé félreértelmeztem. Azt mondta, Mateschitznek olyan a memóriája, mint az elefánté. Ezzel nyilván azt akarta mondani, hogy Mateschitz sosem tudott igazán megbocsátani Vettelnek azért, ahogyan a Ferrarihoz szerződését 2014-ben a kulisszák mögött közölte (vagy éppen nem közölte)” – látta be tévedését az újságíró.

Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari) Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari)

Hozzátette azonban, mindez nem jelenti azt, hogy a Red Bullnál föl sem vetődött Vettel újbóli alkalmazásának lehetősége. Marko azonban az ORF-nek adott interjúban elmondta, már közölte Vettellel, hogy 2021-re nem tudnak neki ülést kínálni.

A kérdés ezek alapján az lehet, Marko azért emlegeti-e mostanság, hogy Vettel helyében ő tartana egy év szünetet, mert lát esélyt arra, hogy 2022-re változzon a helyzetük. Horner a Servus TV hétfői adásában azt mondta, váratlanul érte őket Vettel szabaddá válása, nem számítottak ilyen lehetőségre, ezért is van megkötve a kezük. Albon szerződése viszont vélhetően nem végtelen időtartamú, és amennyiben továbbra is tizedekkel elmarad Verstappentől, akár még meg is inoghat alatta az ülése.

A Red Bull persze még így is mondhatja azt, hogy Max Verstappen mellett neki már nincs szüksége még egy élversenyzőre, és Mateschitz is ragaszkodhat jelenlegi álláspontjához.

Akárhogy is alakul, egyre inkább úgy fest, hogy a 2021-es folytatást illetően Vettel kezei közül szép lassan kicsúszik az összes lehetőség. Pénteken Spielbergben a Red Bull egyértelmű „nemje” mellett a Racing Point is nemet mondott rá, szintén a jelenlegi versenyzőivel érvényes megállapodásokra hivatkozva. A német Bild szerint ettől függetlenül megvan a kapcsolat a bajnok és a silverstone-i csapat között, ám hogy ebből lehet-e valódi esély, az már megint más lapra tartozik…

Borítókép: Sebastian Vettel és Dietrich Mateschitz (Fotó: XPB)

További tartalmak