Musorujsag
Élő Eredmények

Azért úszta meg Leclerc a büntetést, mert Vettelt öklelte föl?

Azért úszta meg Leclerc a büntetést, mert Vettelt öklelte föl?

Motorsport-Total, Racefans
Miközben a versenyző egyből elismerte a hibáját, az FIA még csak hivatalos vizsgálatot sem indított Charles Leclerc Sebastian Vettellel történt ütközése ügyében. Azért, mert csapattársak?

Kellett túlórázniuk a Stájer Nagydíj versenybíráinak vasárnap este, ám nem a délutáni versenyen történt incidensek, hanem a Renault Racing Point elleni óvása miatt. A futam ügyeit valójában gyorsan lezárták: töröltek pár köridőt pályaszélesítések miatt, továbbá megállapították, hogy Lance Stroll nem érdemel büntetést Daniel Ricciardo kiszorításáért, és ezzel pont is került a vitás kérdésekre. Dokumentumaikból kiderül, Charles Leclerc Sebastian Vettellel történt első körös ütközésének ügyében még csak hivatalos vizsgálatot sem folytattak le.

Mindez már csak azért is furcsa, mert az eset egyértelműnek tűnt. Olyannyira, hogy maga Leclerc is azonnal föltette a kezét, és magára vállalta a teljes felelősséget. Még csak eltérő álláspontok sem voltak, sem viták arról, kit milyen mértékben terhelhetett felelősség.

És hogy ezek után hogyan maradhatott el a büntetés? Erre a kérdésre a futamot követően Michael Masi versenyigazgató sem tudott egyértelmű választ adni. „A bírák megnézték az incidenst, és úgy döntöttek, hogy nem szükséges vizsgálatot indítani. Nekem nem volt még lehetőségem beszélni a bírókkal, így nem tudok felelni. Az ő döntésük volt, hogy nem vizsgálódnak tovább” – magyarázta az ausztrál.

Egy sejtése azért neki is volt: szerinte Leclerc talán azért úszhatta meg, mert a saját csapattársát öklelte föl. Noha furcsának hangozhat ez, Masi rámutatott, ez is szempont szokott lenni az ilyen eseteknél. „Az ilyesmit figyelembe veszik. De nem tudom, hogy ez volt-e a döntő tényező. Már láthattunk olyan baleseteket csapattársak között, amelyeknél volt büntetés. Sok éve így van, hogy valamilyen mértékig ezt is belevesszük a döntésbe.”

Charles Leclerc (Fotó: XPB)

Nem ez lenne az első alkalom, hogy egy csapat házon belüli ügyének tekintenek egy balesetet. 2018-ban a Red Bull-versenyzők híres bakui ütközésénél a bírák Daniel Ricciardót és Max Verstappent is csak figyelmeztették, és nem mentek bele mélyebben a felelősség kérdésébe. A Force Indiák 2017-es spái csattanásainál eközben annak ellenére maradt el még a megrovás is, hogy ott egyértelműnek tűnt Sergio Pérez hibája.

A hétvégén az olasz Emmanuele Pirróval fölálló testület más ügyben is elnézőnek bizonyult: Lance Strollt sem büntette, noha az általa a pályáról leszorított Daniel Ricciardo a futam után még biztosra vette, hogy ellenfele időbüntetést fog kapni.

Masi szerint ez a következők miatt maradt el: „Egyik versenyzőt sem terhelte döntő mértékben felelősség. A szabályokban az áll, hogy egy versenyző akkor kap büntetést, ha döntő mértékben hibás. A bírák úgy vélték, itt nem ez volt a helyzet. Ennek megfelelően nem történt szabálysértés, így nem volt szükség további lépésekre.”

Ricciardo ezzel szemben úgy vélte, Stroll azért érdemelne büntetést, mert késői fékezésével esélye sem volt bevenni a kanyart. „Ha ő a pályán marad, és úgy szorít ki, akkor csak azt mondom, hogy nekem kellett volna blokkolnom a manőverét. Így viszont, hogy mindketten elhagytuk a pályát, ez nem is volt előzés” – füstölgött az ausztrál.

Borítókép: Charles Leclerc és Sebastian Vettel ütközése (Fotó: Formula1/Twitter)

További tartalmak