×

Sajtó: Törlik a Kínai Nagydíjat

A RaceFans információi szerint hamarosan törlik a februárban halasztott – és azóta is ebben a státuszban lévő – Kínai Nagydíjat, a Forma–1 ugyanis nem kap mentességet az országban érvényes, nemzetközi sporteseményekre vonatkozó tiltás alól.

Motor Racing - Formula One World Championship - Chinese Grand Prix - Race Day - Shanghai, China Fotó: XPB
A Kínai Nagydíj volt az első, amit elnapoltak a koronavírus világjárvány miatt, és bár azóta sem kapott új időpontot, július elejéig úgy tűnt, ott lehet az újratervezett versenynaptárban, sőt egy időben még az sem tűnt elképzelhetetlennek, hogy Sanghaj az osztrák, a brit – és várhatóan a bahreini – helyszínhez hasonlóan két futamot is rendezhet.

A hónap elején azonban a helyi hatóságok bejelentették, minden olyan nagyobb nemzetközi sportesemény tiltólistás lesz, ami nem kapcsolódik a 2022-es pekingi téli olimpiai játékokhoz, így tehát egyelőre az F1-es futamot sem lehetne megrendezni.

Fotó: XPBA királykategória vezetői azonban még reménykednek abban, hogy megkapják a mentességet ez alól az előírás alól, és legalább egy versenyt futhatnak a kínai pályán. A RaceFans helyi forrásai szerint azonban kár erre az enyhítésre várni, az F1 nem fogja megkapni azt, a verseny szervezői pedig már bele is nyugodtak abba, hogy idén nem lesz Kínai Nagydíj.

A versenyt tehát hamarosan a felfüggesztett státuszból a töröltbe kerülhet, vagyis az ausztrál, a holland, a monacói, az azeri, a francia, a szingapúri és a japán futamok után nyolcadikként hivatalosan is kikerül a menetrendből.

Ami a versenynaptárat illeti, egyelőre 10 helyszín időpontja és helyszíne ismert, az F1 vezetői pedig ezt a számot 15-18-ra szeretnék feltornászni. A hírek szerint az orosz futamot Imola, Portimao és Hockenheim követheti majd (a sorrend még nem tisztázott), a szezon végén pedig két bahreini viadal, és az évadzáró Abu-dzabi Nagydíj jön.

Sebastian Vettel (GER) Ferrari SF90.
14.04.2019. Formula 1 World Championship, Rd 3, Chinese Grand Prix, Shanghai, China, Race Day.
- www.xpbimages.com, EMail: requests@xpbimages.com - copy of publication required for printed pictures. Every used picture is fee-liable. © Copyright: Photo4 / XPB Images