Musorujsag
Élő Eredmények
×

Red Bull: Eltúlozzák Albon kritizálását

Red Bull: Eltúlozzák Albon kritizálását

Sky Sports
Továbbra is élvezi a Red Bull maximális bizalmát Alexander Albon. Christian Horner a sokat kritizált thai gyengélkedésének hátteréről beszélt, és a hungaroringi teljesítményét dicsérte.

Azt nem tudjuk, hogy ha Sebastian Vettel nem lenne elérhető 2021-re, akkor is ekkora figyelem irányulna-e Alexander Albon csapattársához viszonyított gyengébb idei teljesítményére, ám az biztos, hogy a „másodéves” versenyzőnek mostanság bőven kijutott a kritikákból. A Max Verstappennel szembeni félperces lemaradás a Stájer Nagydíjon, valamint a hungaroringi Q2-es búcsú sem mutatott jól, és hiába kapaszkodott fel aztán a vasárnapi Magyar Nagydíjon az ötödik helyre a 13.-ról, Albon továbbra sem játszik egy ligában csapattársával.

A Red Bull vezetősége mindezek ellenére türelmes, és újra meg újra nyilvánosan kiáll versenyzője mellett. Christian Horner csapatfőnök a hungaroringi futamot követően például csak dicsérni tudta őt. „Nagyon elégedett vagyok vele – jelentette ki, majd feltárta, mi teszi annyira nehézzé Albon boldogulását – Nehéz hétvége van Alex mögött, mivel az autó specifikációját folyamatosan változtatgattuk, és amikor valakinek olyan kevés tapasztalata van, mint neki, az ilyesmivel sokkal nehezebb boldogulni.”

Albon autóját már az első ausztriai hétvégén is variálták, a stabilitás hiánya pedig csak nehezítette a dolgát. Ehhez jön továbbá, hogy az idei RB16-os alapvető hibája miatt – amit még próbál megérteni a csapat – eleve nehezen vezethető autó, kiszámíthatatlanul és kellemetlenül viselkedik a kanyarokban. „Alexnek nehezen indult az éve, mivel nem olyan autót biztosítottunk számára, ami fekszik neki. És Max eközben képes felülemelkedni a problémákon, vagyis ő elfedi azokat” – magyarázta Horner, miért ekkora a kontraszt a két versenyző között.

A magyarországi időmérőt követően barátja, George Russell úgy érezte, Albon védelmére kell sietnie. A brit azt nyilatkozta, a Red Bull láttatja „idiótának” kollégáját, miközben ő pontosan tudja róla, mire képes valójában. Horner a Q2-es kiesés kapcsán elárulta, valóban nem csak Albonon múlt az eredményesebb szereplés. „Sok kritikát kapott, ami szerintem túlzás volt. Az időmérőn mi hibáztunk az időzítéssel, hiszen túl nagy nyomást helyeztünk rá. Vállalnunk kell ezért a felelősséget, és bocsánatot is kértünk tőle utána.”

Alexander Albon és Charles Leclerc csatája (Fotó: XPB)

„A versenyen viszont nagyszerű munkát végzett. Előzött, amikor kellett, nagyon jól reagált, és komolyan hiszem, hogy Alexben sokkal nagyobb potenciál van. Egyszerűen csak nem tudtuk még kiaknázni ezt. Az autó egyelőre nagyon nehéz eset. Max képes ezt kezelni. Az időmérőn például nem működött a DRS-e az első kanyarba érkezve, amitől teljesen keresztbe állt. De még így is meg tudta fogni. A tapasztalat Max oldalán áll, Alexnél ez nincs meg. És csakis úgy szerezheti meg, ha végigmegy ezeken a versenyeken és érzéseken. Egyre jobb és jobb lesz.”

Horner végül rámutatott, a versenyek már nem egyszer jelét adták, hogy megalapozott az Albonba vetett bizalmuk, mivel a csatákban rendre jeleskedik. „Az előzései nagyszerűek voltak, a Ferrarik és mások elleni is jól csinálta, kiváló munkát végzett. A versenytempója is rendben volt, amikor szabad volt előtte a pálya. A csatákban nagyon erős, a versenytempója már Ausztriában is jó volt a verseny második felében, és most is nagyszerű munkát végzett. Szóval nem értem, miért kritizálják ennyit. Rendbe kell tennünk az autót, és azzal remélhetőleg a versenyzőink élete is könnyebb lesz, és közelebb kerülhetünk a Mercedeshez is.”

Borítókép: Alexander Albon (Fotó: XPB)

További tartalmak