×

Sajtó: Kína 2025-ig maradhat

Idén valószínűleg nem rendezik meg a Kínai Nagydíjat, a helyszín azonban hosszabb távon biztosan ott marad a Forma–1 versenynaptárában, a RaceFans információi szerint ugyanis hamarosan bejelentik a 2025-ig szóló szerződéshosszabbítást.

Motor Racing - Formula One World Championship - Chinese Grand Prix - Race Day - Shanghai, China A Kínai Nagydíj rajtja (Fotó: MTI/EPA)
A RaceFans hétfőn számolt be a hírről, miszerint a szigorú helyi szabályok miatt 2020-ban várhatóan elmarad a Kínai Nagydíj (az országban egyelőre tilos a nagyobb nemzetközi sportesemények lebonyolítása, kivéve ha azok kapcsolódnak a 2022-es pekingi téli olimpiai játékokhoz), az F1 ugyanis nem kapja meg a remélt kivételes státuszt.

Ez persze nem jelent egyet azzal, hogy a királykategória hosszabb ideig mellőzni fogja Sanghajt: a lap most arról ír, a felek közel kerültek ahhoz, hogy megegyezzenek egy új szerződésről, melynek értelmében a helyszín 2025-ig biztosan a naptárban marad.

Fotó: XPBÚgy tudni, az egyezség ellensúlyozni fogja a 2020-as verseny törlésével járó bevételkiesését, és az egyéb költségeket is. A felek egyébként nem gondolkodtak sokat a folytatáson, Kína ugyanis továbbra is fontos piac az F1 számára, és az ország is ragaszkodik nagydíjához, ami 2004 és 2019 között minden évben a versenynaptár része volt.

Kína számára a következő cél az első hazai versenyző debütálásának elősegítése lehet, egy ilyen érdekeltség révén ugyanis a futam még nagyobb érdeklődést generálhatna, és az F1 is népszerűbbé válhatna az országban.

Az ország versenyzői közül egyelőre a Forma–2-ben második évét teljesítő, és egyelőre meggyőzően szereplő Csou Kuan-jü áll a legközelebb ahhoz, hogy megvalósítsa ezt az álmot, F2-es teljesítménye alapján ugyanis az ígéretesebb fiatalok közé tartozik, ráadásul pályafutását 2019 óta egy F1-es csapat, a Renault is komolyan támogatja.

Fotó: XPB