Musorujsag
Élő Eredmények
×

Veszélybe kerülhet a Spanyol Nagydíj – Silverstone triplázhat?

Veszélybe kerülhet a Spanyol Nagydíj – Silverstone triplázhat?

Auto Motor und Sport
Veszélybe kerülhet az augusztusi F1-es Spanyol Nagydíj? A sorozat vezetői állítólag máris elkészítettek egy B-tervet Barcelona kiesésére.

Az augusztus 16-ra, az év második triplahétvégéjének záró futamaként tervezett Spanyol Nagydíj azon nyolc verseny közé tartozott, amelyek elsőként kaptak új dátumot a Forma–1 világjárvány miatt átdolgozott új versenynaptárában. Noha az ország sokáig a koronavírus-járvány egyik európai gócpontja volt, a helyzet javult annyit, hogy a szervezők vállalni tudták a zárt kapus F1-es nagydíj lebonyolítását.

Mindez július elejéig biztos tervnek is tűnt, ám azóta nyugtalanító irányt vett a járványhelyzet Katalóniában. Előbb a Barcelona körzetében lévő városokat vontak vesztegzár alá, miután a turistaszezonban ismét látványos növekedésnek indult a megbetegedések száma, aztán kijárási korlátozásokat vezettek be a térségben. A múlt héten újra 1000 fölé kúszott a napi regisztrált betegek száma, az esetek nagy része éppen Barcelona környékén volt.

A helyzet az Auto Motor und Sport szerint a Forma–1 vezetőit is aggasztani kezdte. Ők a jövő hét elejéig szeretnének választ kapni a helyiektől, mennyire veszélyezteti a járványhelyzet súlyosbodása a nagydíj biztonságos megrendezését, egyáltalán lesz-e mód a versenyzésre az újra bevezetett szigorítások mellett. A német szaklap szerint az F1 a tisztánlátásig sem tétlenkedik, és már vészforgatókönyvvel is készül: amennyiben a spanyol verseny ellehetetlenül, információik szerint a tervezett kettő helyett mindjárt három versenyt is futhat a mezőny az angliai Silverstone-ban.

Mindez már csak azért is érdekes, mert korábban a hasonló bizonytalan helyzetekben több verseny esetleges beugrójaként is Hockenheimet emlegették. A lap szerint a német pálya Barcelona helyetteseként azért nem jöhet szóba, mert a szervezőknek már akkor is túl kevés felkészülési idejük maradna, ha a jövő héten válna biztossá a Spanyol Nagydíj lefújása.

Silverstone (Fotó: XPB)

A pályát az utóbbi időben eleve Európán kívüli helyszínek pótlékaként kezdték emlegetni. Az elgondolás az, hogy miután Monzában és Mugellóban teljesítették a már bejelentett versenyeket, Szocsit követően október elején egy újabb európai triplázás jönne, a Hockenheimring mellett a portugáliai Portimaóval, valamint az olaszországi Imolával.

 

Malajzia is esélyessé válhat?

A legfrissebb hírek szerint az F1 hamarosan a Kínai Nagydíj végleges törlését is bejelentheti, amivel az egész ázsiai körutazás bizonytalanná válik. Japán már korábban lemondta az idei versenyét, így a térségben egyedül Vietnám futama maradna, ám a királykategória egyetlen versenyért nem feltétlenül vállalna egy ekkora utat.

Hogy a szállítási költségek szempontjából is megérje, szükség lenne még egy ázsiai helyszínre, és az Auto Motor und Sport szerint ez most egy új jelöltet is a képbe hozott: Malajziát. A sepangi versenypálya a naptárból való 2017-es kikerülése ellenére még mindig alkalmas a futamrendezésre, és a járványidőszak előtt volt is szó arról, hogy hosszú távon talán újra elgondolkodnának a nagydíjrendezés lehetőségén.

Ám mint azt Katalónia példája mutatja, a jelenlegi helyzetben ennyire előre tervezni szinte lehetetlen. Nem véletlen, hogy a programot eddig csak szeptember második feléig merte fixálni az F1.

A 2017-es utolsó Maláj Nagydíj rajtja (Fotó: XPB)
Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak