Musorujsag
Élő Eredmények

Horner: Verstappen a hiba után ismét érettségét bizonyította

Horner: Verstappen a hiba után ismét érettségét bizonyította

Red Bull
A Red Bull csapatvezetője, Christian Horner a Magyar Nagydíj összegzése során bővebben beszélt Max Verstappen rajt előtti kicsúszásának okairól, majd dicséretben részesítette az autót hősies közdelem során rendbe hozó szerelőket és hétvégén érettségét bizonyító holland versenyzőt is.

A hungaroringi hétvége egyik központi történése és legemlékezetesebb eseménye volt Max Verstappen bemelegítő körön történő kicsúszása – ezt látva sokan úgy érezték, a holland esélyei már a rajt előtt elszálltak, autója ugyanis olyannyira megrongálódott, hogy el sem indulhat a viadalon. A Red Bull szerelői azonban elképesztő „hajrát” produkáltak, és időben kijavították a versenygépet.

Verstappen aztán egy második hellyel ajándékozta meg a csapatot, ami nemcsak a kicsúszást, hanem a hétvége addigi menetét látva is meglepően jó eredmény volt, a Red Bull ugyanis nagyon nem találta a jó formát az edzéseken, majd az időmérőn sem.

Igazi jutalom volt tehát ez a második hely a Red Bull számára a csapatvezető, Christian Horner által nyomasztónak nevezett hétvége után. „A bemelegítő kört egy monitoron figyeltem, és láttam, hogy Max szélesen veszi a hatos/hetes kanyart” – írta a hétvégét összegző blogbejegyzésében. „Keményen nyomta, hogy kiderítse, hol jobb a tapadás, és megpróbálta szinkronizálni a nyolcas fokozatot a tizenkettesnél, ami azt jelenti, hogy teljes gázzal kell bemenned a kanyarba.”

Max Verstappen (Fotó: XPB)

„A pálya csúszósabb volt, mint hitte, a gumik pedig még nagyon hidegek. Senki sem hitt a szemének, amikor kicsúszott, és a gumifalba került. Szerencsére sikerült járva tartani a motort, és eljött a gumifaltól is. Nem tudtuk, mennyire súlyos az autó sérülése, szóval tanakodtunk, kihívjuk-e a boxba, vagy próbáljuk a rajtrácson megszerelni, hogy megőrizhesse a startpozícióját” – magyarázta.

Vicces, hogy nem aggódtam” – emelte ki, majd nem győzte dicsérni a Red Bull szerelőit. „Úgy voltam vele, hogy valaki meg tudja ezt szerelni, akkor az a mi gárdánk. Más csapattagok is megtapsolták őket. Ez a csapatmunka abszolút példája volt. Mindenki összehangoltan dolgozott, hogy szinkronban legyünk az idővel, és elvégezzük a munkát. Nagyon felpörögtek, de aztán le kellett higgadniuk, mert a kerékcseréket is ők végzik. Aztán megcsinálták a futam leggyorsabb kiállását, most már zsinórban harmadszor. Egészen csodálatos volt” – hangsúlyozta.

A szerelők mellett Verstappent is dicsérte, a holland ugyanis egy ilyen kezdés – és a már említett gyengébb edzések – után tudott hibátlan versenyt futni. „Ezen a hétvégén semmi sem akart összejönni, hiába dolgozta ki mindenki a belét. De egy dolgot biztosra vehetnek a csapatunkkal kapcsolatban: sosem adjuk fel! A futamon a versenyzők is remek teljesítményt nyújtottak, az autó jobb volt, mint vártuk. Max kizárta a gondolatai közül a rajt előtt történteket, ami az érettség valódi jele volt tőle, Alexander (Albon) pedig leszegett fejjel harcolt a legtapasztaltabbak ellen. Vannak problémák, amiket meg kell oldani vele kapcsolatban, de az autónk jó, van benne potenciál, csak orvosolni kell a gondokat, és kihozni belőle a legjobbat” – zárta gondolatát.

Mogyoród, 2020. július 19.
Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Magyar Nagydíján a mogyoródi pályán, a Hungaroringen július 19-én.
MTI/AP/Reuters pool/Leonhard Foeger
Borítókép: Max Verstappen sérült autója (Fotó: XPB)

További tartalmak