Musorujsag
Élő Eredmények
×

Az F1-es naptárban ragadna a kétnapos hétvégével kísérletező Imola

Az F1-es naptárban ragadna a kétnapos hétvégével kísérletező Imola

Autosport
Miközben a Forma–1 egy kétnapos hétvégével fog kísérletezni Imolában, a pálya szeretne hosszú távon megragadni a versenynaptárban.

Az 1982-es Long Beach-i, detroiti és Las Vegas-i amerikai triplázás után idén fordul elő másodszor a sportág történetében, hogy a Forma–1 három versenyt is rendez egyazon országban. A triplázó ezúttal Olaszország, amely Monza és Mugello után az imolai pályáján is fogadni fogja a mezőnyt. Versenyüket ezúttal nem San Marinó-i Nagydíjnak fogják hívni, mint egy kivétellel az eddigi összeset, hanem Emilia-Romagna Nagydíjának, mivel a tartomány támogatja a rendezést.

A nagydíjra október 31-én és november 1-jén kerül sor, vagyis a hétvége a megszokott három helyett csupán két napból fog állni. A pontos lebonyolítási módot egyelőre nem ismertette az F1, ám a feltételezések szerint a terv az, hogy csak egy szabadedzést rendeznek a szombati időmérő előtt. A sorozat ezzel a logisztika ürügyén (Imolába a portugáliai Portimaóból érkezik a száguldó cirkusz, ahol az előző hétvégén versenyeznek) a jövőre nézve kísérletezhet.

Miközben a pályák eddig rendre leszavazták, hogy egy nappal megfaragják a nagydíjhétvégéjüket, az F1 most meglovagolja a járványhelyzet rendkívüliségét, és mivel a későbbi naptárbővítések miatt már jó ideje fontolgatja a nagydíjhétvégék lebonyolítási módjának módosítását, most élesben is tesztelhet egy variációt.

„A kétnapos lebonyolítási mód újdonság. Az F1 értesített róla, hogy Imolában szeretné kipróbálni ezt az újítást, egy új lebonyolítási módot, és szerintem ez passzolhat” – nyilatkozta az imolai pálya első embere, Uberto Selvatico Estense az Autosportnak.

Fotó: Alpha Tauri

Tekintve, hogy Imola eredetileg nem volt a naptár része, és Mugello programba kerülésével szorult helyzetben volt, aligha volt nehéz rábeszélni őket a rövidítésre. Ők akarják annyira az F1 visszatérését, hogy bármire rábólintsanak – és mint azt az olasz elárulta, nemcsak 2020-ra, hosszú távra is szeretnék elkötelezni magukat az F1 iránt. „Már évek óta ezért a célért dolgozunk. Jó ideje tárgyalunk az F1 vezetőivel, és most elértük a célunkat. A pályának híre van az F1-ben, és most nemcsak a COVID-járványnak köszönhetjük a lehetőségünket, hanem annak is, hogy az F1-nek vissza kell térnie a történelmi múlttal bíró versenypályákra, az F1-es szurkolók valódi szenvedélyéhez. Szeretnénk jövőre is lehetőséget kapni az F1-től, de ezekről majd az idei verseny után fogunk egyeztetni. A szándékunk egyértelmű, és a szenvedély vezérel minket” – fogalmazott Selvatico Estense.

Imola legutóbb 2006-ban rendezett versenyt, Michael Schumacher első visszavonulása után az F1-nek már nem volt érdeke két futamot is tartani Olaszországban, a pályát kinőtte a sorozat, és talált más, Európán kívüli helyszíneket, amelyek hajlandóak többet fizetni a rendezésért.

A visszatérést most a rendkívüli körülmények eredményezték, ám a pálya vezetője rámutatott, az F1 idén egy sokkal modernebb létesítménybe fog visszatérni, mint aminek 14 éve búcsút intett, hiszen modernizálták a boxépületet és az aszfaltcsíkot is.

Imola, 2006 (Fotó: XPB)

Az FIA versenyigazgatója, Michael Masi a múlt héten már bejárta a pályát, és Selvatico Estense szerint szinte alig kell változtatniuk bármin. „Michael Masi eljött Imolába ellenőrzésre, és igazán meglepődött a helyzetünkön. Dicsért minket, és ez nagyon büszkévé tesz minket. Nem kell semmin változtatnunk, csak apró részleteken, semmi jelentős dolgon.”

Imola egyike lehet azon pályáknak, amelyekre újra bebocsátást nyernek a szurkolók. Olaszországban már gondolkodnak a sportesemények újbóli látogathatóvá tételén, korábban Monza és Mugello szeptemberi versenye kapcsán is fölvetődött, hogy korlátozott nézőszám mellett rendezhetik meg a versenyeket. Imola abban bízik, hogy nekik is lesz módjuk erre. „Az egészségügyi miniszter pénteken jelentette be, hogy szeptember után talán lehetőség lesz az események nézők előtti lebonyolítására. Szóval szorítunk és reménykedünk, hogy a nézők felülhessenek a lelátókra. De még semmi sem biztos. Minden naponta változhat, szóval jósolni nehéz” – mondta ennek kapcsán az igazgató.

További tartalmak