Musorujsag
Élő Eredmények
×

Interlagos magyar főszervezője az F1-et bírálja a futamtörlés miatt

Interlagos magyar főszervezője az F1-et bírálja a futamtörlés miatt

Motorsport
Dühös a Brazil Nagydíj magyar származású főszervezője, mivel szerinte a Liberty Media mondvacsinált indokokkal fújta le versenyüket.

A Forma–1 múlt pénteken a három új futam időpontjának bejelentése mellett hivatalossá tette, hogy a sorozat idén nem látogat el az amerikai kontinensre. Ez négy verseny végleges törlését jelenti: Kanada, az Egyesült Államok, Mexikó és Brazília került ki a programból. Közülük pár hete még többen is (Mexikó és Brazília) határozottan állították, hogy a nagydíjuk megrendezésére készülnek, az országukban tomboló koronavírus-járvány ellenére is. Az F1 viszont a helyzet képlékenysége és a különböző korlátozások, valamint az utazási nehézségek miatt nem vállalta az odautazást.

Az interlagosi Brazil Nagydíj magyar származású promótere, Rohonyi Tamás nehezen tudja elfogadni, hogy az F1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media nemet mondott a brazil futamra. A Motorsportnak elárulta, az amerikaiak levélben tájékoztatták őket a törlésről, mely szerinte nem volt teljesen indokolt, mivel Sao Paulóban nem olyan rossz a járványhelyzet, mint azt sokan képzelik. E levélből kiderült nemcsak az F1 szervezőit aggasztották a brazíliai állapotok, a tízből öt csapat jelezte, hogy nem szívesen utazna a dél-amerikai országba jelen körülmények között.

„A törlés nem ért minket váratlanul, de meg kell mondjam, hogy az indoklását nem tudom elfogadni” – mondta Rohonyi. „Úgy beszélnek a brazíliai fertőzésszámokról, mintha Kaliforniát hasonlítanák Floridához egy olyan országban, mint Brazília, amely kontinensnyi kiterjedésű. Minden számot megkaptunk Sao Paulo városától, továbbítottuk az FIA orvosi vezetőjének, aki mellesleg az FIA alelnöke, és ezek jó számok. Ha arányaiban nézzük, Sao Paulo, de még Brazília számai is sokkal jobbak, mint mondjuk Angliáé. Szóval olvasva az FOM törléssel kapcsolatos indoklását, az egyszerűen nem állja meg a helyét, és nyilvánvalóan mondvacsinált indoklás a verseny törlésére.”

Rohonyinak meggyőződése, hogy Interlagos képes lett volna biztonságos körülmények között megszervezni egy őszi F1-es versenyt, mivel a város vezetése is kész lett volna összehozni egy biztonságos tervet. Hozzátette, a világjárvánnyal takarózni túl egyszerű érvelés, a csapatok pedig hiába ágálnak a Brazíliába utazás ellen, nekik jogilag semmilyen beleszólásuk nincs egy futam megrendezésébe. „Az F1-es promóteri megállapodás egy kikötést tartalmaz, amely alapján mindkét fél szerződést bonthat, de itt nincs szó vis majorról. Jogi tanácsot fogunk kérni, mivel a cégemnek és a városnak is nagy veszteség ez” – tette hozzá Rohonyi, kiemelve, a városuk 8 millió dollárt költött a pálya fejlesztésére, közpénzeket, és ez tovább súlyosbítja a lemondás hatását, ami miatt fontolgatják a jogi lépéseket.

Interlagos helyzetét nehezíti, hogy a szervezők és az F1 vezetői között eleve nem volt már harmonikus a kapcsolat. Korábban fölmerült, Sao Paulóból Rióba költöztethetik a versenyt, és a Libertynek az sem tetszett, hogy Interlagosnak a Globo televízió visszalépése miatt 2018 és 2020 között nem kell jogdíjakat fizetnie, köszönhetően a még Bernie Ecclestone-nal aláírt szerződésük záradékának.

Borítókép: Lewis Hamilton és Max Verstappen küzdelme a 2019-es Brazil Nagydíjon (Fotó: XPB)

További tartalmak