Musorujsag
Élő Eredmények

Magnussen: A futamon használható az autó, de…

Magnussen: A futamon használható az autó, de…

F1i
A Haas idei autója jól használható a versenyeken, hosszabb távú tempója rendben van, az időmérő edzéseken viszont elmarad a közvetlen ellenfelektől, és normál körülmények között egyelőre a Q2-t sem lehet célba venni vele – jelentette ki a csapat dán pilótája, Kevin Magnussen.

Az amerikai csapat a Magyar Nagydíjon szerezte meg első pontját egy bátor taktikai húzásnak köszönhetően: már a felvezető kör után száraz gumikra váltottak, így versenyzőik hirtelen az élmezőny végén találták magukat. Magnussen szerint az, hogy a futam során végig ott tudott maradni a pontzónában bizonyítja, az autó versenytempója rendben van.

Az első futamokon kiderült azonban az is, hogy az időmérőkön viszont gyengén teljesítenek, ez pedig komoly hátrány lehet, hiszen a jelenlegi F1-es autókkal nagyon nehéz levadászni az ellenfeleket, még akkor is, ha a futamtempó jobb lenne.

„Az első három versenyen rengeteget tanultunk a VF-20-asról” – kezdte. „Jó, hogy egy kicsit jobban megismerhettük a gépet, és szerintem nagyon jó irányba haladtunk vele, arra, amerre szerettünk volna a tavalyi modellhez képest. Az új sokkal jobban vezethető, a futamokon használható, de még találnunk kell némi kvalifikációs tempót. Most ezen dolgozunk” – tette hozzá.

Kevin Magnussen (Fotó: XPB)

A dán hangsúlyozza, bár továbbra is inkább a mezőny végén küzdenek, az idei autó komoly előrelépés a tavalyihoz képest. „A 2019-es géppel nem mehettünk túl sokáig padlógázon, mert ha így tettünk, hamar elment a gumik tapadása. A VF-20-as sokkal inkább a megfelelő működési tartományban tartja a gumikat az etapok egésze alatt. Szerintem ez a fő különbség a két modell között. Egy körön is jobban az autó jellemzői, de jobban kell teljesítenünk. Az alap azonban nagyon jó” – magyarázta.

Bármennyit is fejlődnek azonban az időmérőn, Magnussen szerint a Q3 továbbra is elérhetetlen marad számukra. „Most nem érzem, hogy jobban lennénk annál, minthogy bekerüljünk a Q2-be az időmérőn. Mint mondtam, a versenyen sokkal erősebbek vagyunk. Mindent meg kell tennünk, hogy az időmérőn is javuljunk, és a lehető legjobb helyekről induljunk” – mondta.

Ami a folytatást illeti, Magnussen kijelentette, a hétvégi silverstone-i viadalon a Haas a megszokott protokoll szerint jár majd el. „A jó silverstone-i hétvége legfőbb alapanyaga a megfelelő leszorítóerő, és kell a végsebesség is, mert elég sok egyenes van. Nem hiszem, hogy sokat változtatunk a hozzáállásunkon, csak próbáljuk majd bejuttatni az autót a megfelelő tartományba. Az edzéseken próbálunk majd megfelelő beállításokat találni a futamra és az időmérőre” – zárta gondolatát.

Kevin Magnussen (Fotó: MTI/EPA) Kevin Magnussen (Fotó: MTI/EPA)
Borítókép: Kevin Magnussen (Fotó: XPB)

További tartalmak