×

Csak kényelmi megoldás Bottas a Mercedesnek?

Bevált a páros, így nem látja értelmét a változtatásnak a Mercedes. Valtteri Bottas megtartása Lewis Hamilton mellett nemcsak a legjobb, hanem a legkényelmesebb megoldás is?

Lewis Hamilton és Valtteri Bottas (Fotó: XPB)
George Russell és a Williams a Magyar Nagydíj hétvégéjén megerősítették, 2021-ben is együtt folytatják. Miután Sebastian Vettelre már korábban nemet mondott a Mercedes, mindez azt is jelenti, hogy az utolsó olyan versenyző érkezése is kizárható, aki változásról gondoskodhatott volna a címvédő csapatnál. A Lewis Hamiltonnal és Valtteri Bottasl való hosszabbítás ezek után csak formaságnak tűnik. A meglepő csak az, hogy erre még mindig nem került sor.

James Allison technikai igazgató szerint viszont fölösleges mást várni tőlük. A szakember nem lát egy okot sem arra, hogy változtassanak a jól bevált felálláson. „Miért akarnál megszabadulni egy párostól, amely ennyire jó eredményeket hozott eddig, amelynél megvan a kölcsönös tisztelet, és amely olyan szintű teljesítményre képes, amit sokan megirigyelhetnek a boxutcában?” – tette föl a választ is magában foglaló kérdést a mérnök a Magyar Nagydíj sajtótájékoztatóján. „Miért akarnánk változtatni valamin, ami nyilvánvalóan működik, és váltani valami másra, ami – még ha bizonyos lehetőségeket is jelentene – csapdákat rejt magában?”

Nem nehéz továbbgondolni, Allison milyen lehetőségekről és csapdákról beszél. Sebastian Vettel szerződtetése esetén a marketingérték jelentené az elsődleges lehetőséget, George Russellnél meg egy saját nevelésű fiatal versenyző Charles Leclerc-hez hasonló gyors felemelése. A hátrány viszont mindkettejüknél hasonló lenne: fenyegetést jelenthetnének Lewis Hamiltonra, és kizökkenthetnék őt a 2017 óta élvezett komfortzónájából.

Lewis Hamilton és Valtteri Bottas (fotó: XPB)Toto Wolff csapatfőnök is Hamilton és Bottas békés viszonyát emlegeti a legfontosabb szempontként. „A csapaton belüli viszonyok és hangulat rendben van, és ez nagyon fontos. Amikor két egomániás van a csapatnál, nehézzé válik a csapatbajnokság. Ők mindketten tiszteletben tartják a csapatot, és tudatában vannak, milyen módon járulnak hozzá a hangulathoz. Emiatt ők ketten jelentik számunkra a legjobb megoldást” – mondta az Auto Motor und Sportnak.

 

Változhat-e az egyértelműnek tűnő szereposztás?

A csapatnak talán fel sem tűnik, ám e dicséret voltaképpen egyfajta kritika is. Legalábbis Valtteri Bottas szempontjából, akit nemcsak az különböztet meg elődjétől, Nico Rosbergtől, hogy képes békésen együttműködni Hamiltonnal, hanem az is, hogy képtelen kilépni a brit árnyékából. Miközben a Mercedes ragaszkodik hozzá, Wolff olyan megjegyzést is elejtett, ami képet fest arról, hová sorolja Bottast, és hová Hamiltont. „Mindkét versenyzőnk gyors. Lewis rossz napjain Valtteri mindig ott van. És a jó napjain Lewis legyőzhetetlen” – állapította meg.

Hogy mit szól Bottas, amikor ilyeneket állapít meg a főnöke, azt nem tudjuk, Wolff szavai mindenesetre megmutatják, a Mercedes számára talán nemcsak a legjobb, a legkényelmesebb megoldást is a finn megtartása jelenti, a csapat belső békéje pedig náluk nem különül el Hamilton belső békéjétől.

Valtteri Bottas és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)Nem véletlenül gondolják úgy többen az F1-ben, hogy miközben a Mercedes a megoldást látja a harmóniában, a bajnokság és Bottas szempontjából az a probléma forrását jelenti. Korábban többek között Damon Hill és Nico Rosberg is azt tanácsolta Bottasnak, hogy váljon egoistábbá, és ne riadjon vissza akár a pszichológiai játszmáktól sem, mert csak így zökkentheti ki és győzheti le Hamiltont. 2016-ban Rosbernél bevált a módszer. Más kérdés, hogy őt nem tartották sakkban egyéves szerződésekkel, és a belső béke őrzése nem volt a hosszabbításuk feltétele…

 

Jelent-e bármit Bottas nyilvános morgolódása?

Bottas eddig hallani sem akart efféle trükközésről, ám a közelmúltban többször is jelét adta, talán kezd elégedetlen lenni a helyzetével. A finn médiának nyilatkozva többször is oda-odaszúrt csapatának. A Stájer Nagydíj időmérőjét követően megjegyezte, a Mercedes pontatlanul állította be az autójának hasmagasságát, ami hozzájárulhatott ahhoz, hogy az esőben nem tudott jól teljesíteni. A Hungaroringen szintén az időmérős vereségét követően tárt föl egy hasonló bakit, aminek hatása lehetett az eredményre: a Q3-ban egy helyett két gyorskörre elegendő üzemanyagot töltöttek a tankjába, vagyis némi többletsúlyt cipelt. „Ez csak szombat este tudtam meg. Elméletileg kevesebb mint egytized másodperces hátrányt jelentett. Ki kell elemeznünk, hogy mi történt, és biztosítanunk kell, hogy a jövőben nem fordul elő újra” – fogalmazott az efféle nyílt kritizálást általában kerülő finn.

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)Hogy mindez elegendő-e ahhoz, hogy előhozza Bottas agresszívebb és dühösebb énjét, az a következő versenyeken kiderül. Egy biztos: miközben a Mercedesnek aligha lenne ínyére a komolyabb belső rivalizálás, a bajnokság szempontjából létfontosságú lenne, hogy véget érjen a csapat által agyondicsért harmónia, és helyét egy igazi vérre menő küzdelem vegye át.

Vagy éppen azért ragaszkodnának ennyire ehhez a pároshoz a Bottast Hamilton legyőzésére csak a brit „rossz napjain” képesnek tartó Wolffék, mert így érzik magukat a leginkább bebiztosítva e forgatókönyvvel szemben…?

A hétvégi F1-es Brit Nagydíj közvetítési időpontjai