Musorujsag
Élő Eredmények

Norris: Egy dobogó nem tett azzá a versenyzővé, akivé válnom kell

Norris: Egy dobogó nem tett azzá a versenyzővé, akivé válnom kell

Racefans
Hiába a sok dicséret és az idei nagy eredmények, Lando Norris továbbra sem érzi magát a csúcsversenyzők szintjén. Önkritikusságával és törekvésével viszont eljuthat odáig.

Az utolsó körök nagymestere lett Lando Norris. Ausztriában két izgalmas felzárkózást is produkált, és sikereivel máris sokak figyelmét magára irányította. A magyarországi 13. helye ellenére negyedikként tartja magát a bajnoki tabella élmezőnyében, és 11 egységgel megelőzi rutinosabb csapattársát, Carlos Sainzot.

Norrist nemcsak a tehetsége teszi figyelemreméltó versenyzővé, hanem személyisége is. Kiváló humorérzéke mellett őszinteségével is sok szurkolót szerzett már magának. Hozzáállásáról sokat elárult korábbi nyilatkozata, melyben az önmagában való kétkedéséről és az F1-es debütáló évében jellemző félénkségéről vallott, mely miatt még sportpszichológus segítségét is kérte.

Azóta már erősebbnek, magabiztosabbnak érzi magát, és úgy gondolja, sikerült versenyzőként is fejlődnie. „Az előző szezonhoz képest idén más szemléletmóddal vágtam neki az évnek. Tavaly próbáltam annyit tanulni, amennyit csak lehet, és egyesével venni a versenyeket, miközben most már tudom, hogy mire számíthatok. Dolgoznom kellett a gyenge pontjaimon, a versenytempómon, de a mentalitásomon is, ahogyan a pályán viselkedek. Még mindig szeretek szórakozni és jól érezni magam, jókat nevetni, ugyanakkor több időt fordítok arra, ami igazán fontos, a versenyzésre, a vezetésre, és komolyabb vagyok, amikor annak kell lennem. Ez volt az első változás az idei szezonhoz való viszonyulásomban” – magyarázta a Racefansnek a hétvégi hazai nagydíjára készülve.

E változtatás hatását már az első versenyhétvégéken tapasztalta. „A rajt előtt sok időt töltöttem a McLarennél, még a járvány előtt. Próbáltam javítani a gyengeségeimen. Az első hétvégéken a legnagyobb megelégedést az jelentette, hogy láttam, sikerült fejlődnöm.”

Lando Norris (Fotó: XPB)

Az évet mindjárt pályafutása első dobogós helyezésével indította: 3. pozíciójával minden idők legfiatalabb dobogósa lett Max Verstappen és Lance Stroll után. A sikert viszont nem hagyta a fejébe szállni. „Nem állítom, hogy tökéletes versenyző vagyok, sem azt, hogy mérföldekkel a tavalyi önmagam előtt járok. De jobb munkát végzek, mint tavaly, jobb helyzetbe kerülök az időmérőn, a versenytaktikával, a versenyen nyújtott teljesítménnyel. Sok dolog vezetett a jobb eredményekhez, és ezt a fejlődést jó látni. Folytatnom kell a munkát, ha ilyen eredményeket akarok. Nem dőlhetek hátra, azt gondolva, hogy hirtelen elértem valamit. Csak mert van már egy dobogóm, nem gondolom azt, hogy mindent elértem, amire szükségem van. Nem vagyok olyan versenyző, amilyennek lennem kell, még sok mindenen kell dolgoznom. A fejlődés a legfontosabb” – állapította meg.

E hozzáállás ismerős. Charles Leclerc a múlt évben hasonló szemléletmódnak köszönhette a nagy ütemű fejlődését és futamgyőztessé válását. További közös vonás bennük, hogy Norrisban is megvan az a könyörtelen önkritika, amely e tanulási és fejlődési folyamat hajtóereje. Ennek a Magyar Nagydíjon is jelét adta, amikor gyenge rajtja után nem győzte ostorozni magát.

„Tizenharmadik lettem, és nem a csapat miatt, nem a rossz kerékcserém miatt – hiába nem volt ideális, és hiába vesztettem egy pozíciót –, nem ez volt a tizenharmadik helyem oka. Nem a csapat hibája volt, az egész a rossz rajtomra vezethető vissza. Nyolcadik voltam a rajtrácson, esélyem volt pontot szerezni, még ha nem is sokat, de lehettem volna nyolcadik, mint Carlos. Az egyetlen oka, hogy nem sikerült, a rajtom volt, ami rajtam múlt. Egy nagy hibát vétettem az induláskor, hat pozíciót vesztettem miatta, és ezzel elszúrtam mindent. Képes vagyok kemény lenni önmagammal, sok helyzetben ez jó, és arra ösztökél, hogy keményebben dolgozzak, mert nem vagyok elégedett a munkámmal” – festett képet önkritikus hozzáállásának jelentőségéről.

A hétvégi F1-es Brit Nagydíj közvetítési időpontjai
Borítókép: Lando Norris (Fotó: XPB)

További tartalmak