Musorujsag
Élő Eredmények
×

Sajtó: Mexikóban járt és szurkolókkal fényképezkedett Pérez

Sajtó: Mexikóban járt és szurkolókkal fényképezkedett Pérez

ESPN, Racefans
Sergio Pérez lett az első Forma–1-es versenyző, akinél kimutatták a koronavírust. Mint kiderült, az utazgató versenyző bőven hagyott lehetőséget arra, hogy megfertőződjön.

Két nagydíjhétvégét garantáltan ki kell hagynia Sergio Péreznek azok után, hogy Silverstone-ban pozitív koronavírus-tesztet produkált. A versenyző szerdai első, még nem egyértelmű próbája óta önkéntes karanténban van, és az új brit szabályozás szerint 10 napig még mindenképpen abban is kell maradnia, így nemcsak a most hétvégi, hanem a jövő heti versenyről is lemarad.

Miközben a Forma–1 pedánsan ügyel az alkalmazottai „tisztaságára”, fölmerült a kérdés, hogyan kaphatta el a vírust a Racing Point versenyzője.

A válaszhoz az ESPN mexikói kiadása vitt közelebb, amely arról írt, hogy Pérez a Magyar Nagydíjat követő bő egyhetes szabadsága alatt Mexikóban és Olaszországban is járt. Felesége, Carola Martínez az Instagram-oldaláról képeket is törölt a pozitív teszteredmény hírére – például egy július 24-én feltöltött fotót, amely az olaszországi Porto Crevóban készült róluk nyaralás közben.

Az utazgatás önmagában még nem feltétlenül jelentene problémát, ám mint az a közösségi oldalak alapján kiderült, Pérez óvatlan volt, és szabadsága alatt egyáltalán nem tartotta magát az F1-es „buborékszabályhoz”. Szemtanúk július 21-én a mexikói Guadalajarában látták őt egy étteremben, ahol családtagjai és barátai mellett számos szurkolóval is érintkezett, közös fotókat készítettek.

Sergio Pérez (Fotó: XPB)

 

Az elbizakodottság a legnagyobb ellenség

Nem Pérez az első versenyző, aki ilyen lazán kezeli az F1 szigorú előírásait, de ő az első, aki emiatt bajba is került. Korábban Charles Leclerc figyelmeztetést kapott az FIA-tól, miután a két ausztriai verseny között Monacóba hazautazva a „buborékján” kívüli barátokkal, idegenekkel, szurkolókkal találkozott. A ferraris akkor az F1-es paddockba történő visszatérése előtt kétszer is teszteltette magát, hogy biztosra menjen. A Ferrari ezek után el is beszélgetett versenyzőivel.

Az F1 vezetői az elmúlt hetekben többször is figyelmeztettek, miközben jól vizsgázott a koronaprotokolljuk, a résztvevők nem engedhetnek ki. „A sorozat büszke lehet arra, amit elértünk az első három versenyen. Igen, ez még egy tanulási fázis mindannyiunk számára, és voltak apróbb pontosítások menet közben, de összességében az eljárás és a struktúra szerintem egészen jól működött, amire büszkék lehetünk” – mondta a Magyar Nagydíj után Michael Masi versenyigazgató.

Az ausztrál sietve hozzátette: „Lehet egyfajta magabiztosságunk, és fontos, hogy nem vagyunk elbizakodottak. Tény, hogy két pozitív esettel megúsztuk az első három nagydíjat, de tudjuk, hogy a járvány ettől még globális szinten jelen van odakint. Szóval nem ejthetjük el a labdát Silverstone-ban sem, mert nem vagyunk sérthetetlenek. A legnagyobb félelmemet az jelenti, hogy elbizakodottá válunk. Muszáj ragaszkodnunk a kidolgozott eljárásainkhoz.”

Masi Pérez este kapcsán csütörtökön Silverstone-ban elmondta: „Mindenekelőtt együtt érzünk Sergióval. Igen, pozitív tesztet produkált a koronavírusra. Fontos, hogy az FIA és az F1 által a visszatéréshez kidolgozott eljárásrend megmutatta, a szigorú tesztelés az egész közösség hasznára van. Sajnálatos, hogy valaki pozitív tesztet produkált, de a show menni fog tovább, a Racing Pointtal, a csapatnak pedig az eljárásrend mellett lehetősége van a versenyzőcserére.”

Borítókép: Sergio Pérez (Fotó: XPB)

További tartalmak