×

Verstappen: Talán csak 2022-ben lehet újra izgalmas a bajnokság

Max Verstappen szerint úgy aratta idei első győzelmeit a Mercedes, hogy még csak meg sem mutatta a valós tempóját. A Red Bull-os máris arról beszél, hogy 2022 előtt nehéz lesz megtörni a csillagosok uralmát…

Mogyoród, 2020. július 19. A második helyezett Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője a pódiumon áll a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Magyar Nagydíját követően a mogyoródi pályán, a Hungaroringen július 19-én. MTI/AP/AFP pool/Joe Klamar
Előbb a Ferrari elnöke jön azzal, hogy csapatuk 2022-ig nem számíthat győzelmekre, most pedig Max Verstappen tesz pesszimista nyilatkozatot arról, hogy a Red Bullnak talán esélye sem lesz a bajnoki címre a nagy szabályreformokig. A Mercedes eddig mutatott dominanciája és a fő ellenfelek gondjai egyfajta pesszimista hullámot indítottak el, ami nem sok jót ígér a bajnokság szempontjából.

Verstappen a silverstone-i sajtónapon azt nyilatkozta, hogy noha mindent megtesznek az RB16-os aerodinamikájának rendbetételéért, nem hiszi, hogy rövid időn belül a mezőny élére állhatnak, ezen a hétvégén pedig már azzal elégedett lenne, ha nem lenne nagyobb fél másodpercnél a Mercedesszel szembeni hátrányuk. A tavalyi bajnoki harmadik helyezettnek ugyanakkor meggyőződése, hogy a csillagosokban még bőven van tartalék. „Nem hiszem, hogy már láthattuk, mennyire gyors a Mercedes valójában, főleg nem a versenyen. Egyszerűen közlik a versenyzőikkel, hogy milyen időket kell autózniuk ahhoz, hogy életben tartsák a gumikat. Nem szükséges egy másodperccel gyorsabbnak lenniük. A Mercedes még sosem nyomta igazán, ezért fogalmunk sem lehet arról, mekkora a valós előnyük” – hangzott a holland véleménye.

Ennek kapcsán baljós előjel lehet számukra a Mercedes-versenyzők közötti csütörtöki sajtótájékoztatón lezajlott párbeszéd. Arról kérdezték őket, hogy az első két, egymástól nagyban különböző pályán nyújtott teljesítményük után még mindig úgy gondolják-e, hogy van gyenge pontja az idei W11-es modellnek. Hamiltont gondolkodóba ejtette a kérdés. „Hol is versenyeztünk legutóbb? Budapesten. Gyengeségek? Hm…” – töprengett, amire Valtteri Bottas megjegyezte: „Egészen erős az autó. Ausztriában volt pár kanyar, ahol a Red Bull egészen jónak tűnt, a lassú kanyarokban.” Hamilton végül megállapította: „Pillanatnyilag nem jut eszembe egyetlen komolyabb gond sem.”Az általában szoros küzdelmet emlegető, és saját előnyét kicsinyíteni próbáló gárda címvédője ezúttal a silverstone-i kilátásaik kapcsán sem köntörfalazott. „Egészen jónak kell lennünk itt. A pálya nem hullámos, egészen sima, az autónknak csodálatosnak kell lennie itt. Az elmúlt években is erősek voltunk ezen a pályán.”

Nem túl jó kilátások a Red Bull számára – ám Verstappen szerint ez az egész idei szezonról elmondható. Sőt, a holland már kezdi úgy érezni, hogy a Mercedes legyőzésére reális esélyük csak a 2022-es szabályváltozásokkal lehet. „Az idén és jövőre nem sokat változtathatsz az autón. Egy kicsi mozgástered van, de biztosan nem lesz könnyű ledolgozni egy ilyen hátrányt. Szerintem az új szabályokig várnunk kell ahhoz, hogy újra izgalmas legyen a bajnokság. De a Mercedes sem ügyetlen. Az új szabályok akadályát valószínűleg ők is jól fogják venni.”

Verstappen szerint rövid távú megoldást az idén fölemelkedő Racing Point másolós módszere nem jelenthet. „Amikor másolsz, mindig egy lépéssel le vagy maradva a fejlesztésben. Legjobb esetben sem lehetsz olyan gyors, mint a lemásolt csapat. De mi nem is erre törekszünk. Legalábbis ez nem lehet elvárás. A Racing Point soha nem fogja legyőzni a Mercedest. Számukra a másolás nagy előrelépést jelentett a középmezőnyből, de nálunk ez nem opció, mert mi nyerni akarunk.”