×

A Ferrari-elnök jóslata megszépíti Vettel helyzetét?

Nem érzi felmentésnek vagy elégtételnek a menesztett Sebastian Vettel a Ferrari elnökének nyeretlenséget jósoló nyilatkozatát, és nem érinti már őt a vörösök jövője.

Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari)
Egy évtizede cipelt alapvető problémákra vezette vissza John Elkann, miért képtelen 2007 óta egyéni és 2008 óta csapatbajnoki címet nyerni a Ferrari. A márka elnöke a Gazzetta dello Sportnak adott interjújában kifejtette, a súlyos gondok hosszú átalakulással és építkezéssel számolhatók csak föl, ezért előrebocsátotta, csapatuktól 2020-ban és 2021-ben sem reális győzelmeket várni, mert figyelmüket már a 2022-es szabályváltozásokra való felkészülésnek szentelik.

Miközben e hír a maradó Charles Leclerc, vagy az érkező Carlos Sainz szempontjából talán nyugtalanító lehet, az év végén búcsúzó Sebastian Vettelt Silverstone-ban arról kérdezték, Elkann kijelentése és a Ferrarira váró nehézségek tudatában nem érzi-e utólag már szerencsésnek magát, hogy e küszködésnek nem lesz a részese. „Őszintén szólva nem tudom, mit feleljek erre…” – mondta hosszas gondolkodás után kínjában nevetve. „Együtt érzek a csapattal, mivel régóta a csapat tagja voltam, és év végéig az is maradok. Mindenki nagyon elszánt, keményen dolgozik, hogy győztessé tegye a Ferrarit. Okai vannak annak, hogy ez nem sikerült. Voltak jó és rosszabb éveink. A szenvedély és elhivatottság mindig megvolt, semmi kétség. Szóval sajnálom a csapatot, nehéz éven megyünk keresztül.”

„A múltban megéltem éveket, amikor nem voltunk annyira jók. Charles-nak talán ez most kicsit szokatlan, mivel eddig csak fölfelé ment, és most ez az első visszaesése. De ahogy ő is mondta, motiváltak vagyunk, túl akarunk jutni ezen. A csapatnak a legjobbakat kívánom, ami pedig engem illet, a következő év szempontjából ez irreleváns, és meglátjuk, hol kötök ki.”

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)A négyszeres világbajnok Leclerc-hez hasonlóan fontosnak érzi Elkann őszinteségét. „Nem olvastam egészében az interjút. A legfontosabb az volt, hogy a szurkolók és a nyilvánosság megtudja az igazat. Az igazság az, hogy ezek nehéz idők a csapat számára, ezt láttuk az első három versenyen, és a folytatásban is fogjuk, szóval nincs mit takargatnunk. Időbe telik a talpra állás.”

Elkann az interjúban Vettelről is tett említést, és megjegyezte, az olyan bajnokoktól, mint ő, vagy elődje, Fernando Alonso nehéz azt kérnie egy csapatnak, hogy türelmesen várjon, és adjon fel pár szezont a jobb jövő reményében. Ebből az is következik, hogy a Ferrari elsősorban nem a gyenge teljesítménye miatt döntött a Vettellel való szakítás mellett, hanem – ahogy ezt korábban Mattia Binotto is említette – a csapat stratégiájának és céljainak megváltozása miatt, amelybe egy azonnali sikert váró bajnok már nem illik bele.

Vettel ugyanakkor nem érzi igazolva magát ezzel. „Nem hinném, hogy hozzám ennek bármi köze is lenne. Pár hete elmondtam, hogy meglepetésként ért a döntés, de vagyok annyira felnőtt, hogy elfogadjam. Nem bánok semmit, előre tekintek, nem hátra. Ezek izgalmas idők számomra, új helyzet ez, de kihívásként kezelem. Meglátjuk, bármi is a feladat, vállalom. Hogy itt leszek-e jövőre, majd kiderül. Egyelőre nem tudom. De bármi is a feladat, állok elébe” – mondta a jövője kapcsán.