Musorujsag
Élő Eredmények

Csapata nem tudja, melyik szabály vonatkozik Pérezre

Csapata nem tudja, melyik szabály vonatkozik Pérezre

F1
Mégsem egyértelmű, hogy Sergio Pérez mindkét silverstone-i nagydíjhétvégét kihagyja. Csapata egyelőre azt sem tudja, pontosan milyen szabály vonatkozik rá.

Pénteken az első szabadedzés rajtja előtt jelentette be hivatalosan a Racing Point, hogy Nico Hülkenberg helyettesíti a pozitív koronavírus-tesztet produkáló Sergio Pérezt. A némettel kötött megállapodásuk kapcsán csak a mostani hétvégét emlegették, noha a hírek arról szóltak, hogy az angliai karanténszabály miatt Pérezre legalább 10 nap elkülönítés vár, ami a jövő heti 70. Évforduló Nagydíján való szereplését is ellehetetlenítené.

Otmar Szafnauer csapatfőnök elárulta, van még bizonytalanság a körül, hány versenyre fog szólni Hülkenberg beugrása, mivel a brit kormány éppen azokban a napokban növelte 7-ről 10-re a pozitív tesztet produkálók karanténban töltendő napjainak számát, amelyekben versenyzőjük tesztjeit végezték.

„Még nem dőlt el. Azt sem tudom, hogy Sergiónak hét vagy tíz napot kell-e karanténban töltenie. Ezt a kérdést kell először megválaszolni” – fogalmazott az amerikai, rámutatva: „Checót szerdán tesztelték először, és tudomásom szerint – de ebben nem vagyok száz százalékig biztos – akkor még hét nap volt az előírás Angliában, nem tíz.”

„Ha a kormányzat azt mondja, hogy tíz nap, akkor Nico két futamot megy” – tette egyértelművé.

Könnyen lehet azonban, hogy nem is az a fő kérdés, Pérez hány napig nem mozdulhat ki, hanem az, a két hét múlva esedékes Spanyol Nagydíjon részt vehet-e. A koronavírusból felépülők gyakran heteket is várhatnak arra, hogy kétséget kizáróan gyógyultnak nyilvánítsák őket, és ehhez két negatív teszteredményre mindenképpen szükség van. „Sergiónak negatív teszteket kell produkálnia ahhoz, hogy kikerülhessen a rendszerből és visszatérhessen a paddockba. A COVID-19-es kódexünk ezt írja elő. Nehéz jósolni. Megtörténhet hét vagy tíz napon belül, de tarthat akár három hétig is. Ez tehát még egy ismeretlen, de idővel minden kiderül” – magyarázta Szafnauer.

Miközben a versenyzőkérdés még nem tisztázódott teljesen, a szakember azt elégedetten állapította meg, hogy Pérez pozitív tesztje nem okozott komoly fennakadást az F1-ben, és a futam megrendezése sem forgott veszélyben. Szerinte ez az FIA és az F1 járványprotokollját dicséri. „Sokkal jobban állunk, mint Ausztráliában, ahol egy eset miatt elmaradt a verseny. Most tudjuk, mi a teendőnk. A három személyt, akivel kapcsolatba került, elkülönítettük. Negatív eredményt produkáltak, és szükségük van még egy negatív tesztre” – utalt azon csapattagokra, akik a héten részt vettek Pérez szimulátoros gyakorlásán a silverstone-i gyárban.

„A társadalom egésze is tanulja, hogyan kell boldogulni a vírussal. Igen, van egy pozitív versenyzőnk, de a protokollnak hála mégis versenyzünk tovább, és a mi alkalmazottaink sem pozitívak. Ez mind az intézkedések miatt van, hogy távolságot tartunk, hogy maszkot viselünk. Még az ő fizikoterapeutája és személyi asszisztense is negatív lett” – hangsúlyozta Szafnauer.

Az FIA eközben közzétette a legfrissebb adatait, melyből kiderül, a héten elvégzett közel 4000 újabb vírustesztből egyedül Pérezé hozott pozitív eredményt. A királykategória ezzel a közel 20 ezer próbájából eddig három fertőzéses esetet regisztrált. A Magyar Nagydíj előtt két, egyik csapathoz sem kötődő személyt szűrtek ki, akik nagydíj helyszínén viszont nem is jártak, hála az előzetes vizsgálatok alaposságának.

Borítókép: Sergio Pérez (Fotó: XPB)

További tartalmak