×

Már megint a hajrá: Norris egyik legjobb F1-es körét villantotta

Majdnem kiesett a Q1-ben, aztán nemcsak a Q3-ig menetelt, ott még a középmezőny legjobbja is lett. Lando Norris újra nagy hajrával villant.

Lando Norris (Fotó: XPB)
Mindössze három tizedmásodperc választotta el Kevin Magnussent és Lando Norrist a Brit Nagydíj időmérő edzésének első felvonásában. Ennyi híja volt, hogy a végül 15. helyen továbbjutó brit már az első körben kiessen. Megjárta a bukóteret, sorra követte el a hibákat, és izzadságszagú volt a továbbjutása. De aztán egyenesbe jött, és a Q3-ban futott remek utolsó körével az ötödik helyen villant föl a neve. Charles Leclerc-től 0,3 másodperc választotta el, de megelőzte Lance Strollt, Carlos Sainzot, a két Renault-t és Sebastian Vettelt is.

A hajrák mestere most is mesterien hajrázott.

„A Q1-gyel és a Q2-vel nem voltam elégedett, közel kerültünk a kieséshez. De sikerült talpra állnom. Elkaptam a ritmust a Q3-ban, és talán az eddigi egyik legjobb körömet teljesítettem a Forma–1-ben” – nyilatkozta a leintés után a McLaren versenyzője. „Nagyon boldog vagyok. Jobb helyezés ez, mint amit elérhetőnek gondoltunk. A körülmények kicsit mások voltak, és kicsit váratlanul jött. Vagy csak nem voltunk tisztában azzal, mire lehetünk képesek. De a köridőm az egyik legjobb volt.”

Lando Norris (Fotó: XPB)Norrisék nem először lepték meg magukat idén, ám a mostani más szempontból is meglepetés volt. Az első két felvonásban elmondása szerint azért hibázott annyit, mert túlerőltette a vezetést. Akkor nem igazán hitte, hogy ilyen messzire juthat. Aztán átváltott, és minden sínre került. „Szó nincs arról, hogy a határ alatt maradtam és spórolós voltam, épp ellenkezőleg. A Q1-ben és a Q2-ben túlságosan is erőltettem, ezért hibákat követtem el, főleg a szél miatt. Úgy éreztem, minél keményebben próbálok mindent összerakni, annál rosszabb lesz minden, mert jön egy kis szél, és a határon túlra lök. Jött egy kis túlkormányzás, de nem került két tizedembe, mégis nagy hiba lett belőle. Egyszerűen silány volt a Q1 és a Q2, de csak mert túlerőltettem a vezetést. Aztán amikor számított, jól teljesítettem.”

Norris nem mellesleg a négyből harmadik alkalommal győzte le rutinosabb csapattársát, Carlos Sainzot, akinek 0,2 másodperccel gyengébb köre a 7. helyre volt elég.

„Egy kicsit javítottunk az autó egyensúlyán, és elégedettebb is voltam vele” – mondta a spanyol. „Volt pár jó köröm az időmérőn. A Q3-ban viszont kicsit peches voltam, mert nem sikerült összeraknom egy jó kört. Elég sokszor elvesztettem a hátulját a kanyarkijáratokon, és emiatt sokat veszítettem az egyenesekben. Kár érte.” 

A McLaren öröme így is teljes volt: újra két autót juttattak a top 10-be. „Nagyon sokra tartom, amit Carlos és Lando hétvégéről hétvégére nyújt” – dicsérte versenyzőit Andreas Seidl csapatfőnök. „Már zsinórban négyszer voltunk ott mindkét autónkkal a Q3-ban, és ez bizonyítja, hogy mekkora kincs a két versenyzőnk. Ez szerintem előny a többiekhez képest.”

Lando Norris (Fotó: XPB)A fejlesztésekkel fölszerelt McLarenek talán nem tűntek a középmezőny legjobbjának a pénteken, az autó átalakítása meghozta a hatását. „Meg kell mondjam, a csapat már megint nagyszerű munkát végzett, a versenyzőkkel együtt. Az este folyamán jó döntéseket hoztak, és ennek köszönhettük ezeket a rajthelyezéseket” – mondta Seidl.

Norris tisztában van azzal, hogy a lágy gumin rajtolva taktikai hátrányba kerülhet a körülötte lévőkkel, például a mellőle közepesen induló Lance Stroll-lal szemben, és úgy véli, több olyan autót is megelőzött szombaton, amelyek gyorsabbak náluk. Emiatt küzdelmes futamra számít. „Ez kicsit az időjárástól is függ. Hűvösebb lesz, mint ma, ami remélhetőleg a lágyon rajtolók kezére játszik. A közepesek a melegebb időben jobbak a rajtnál. A lágyon indulók közül én leszek az első, szóval próbálom tartani a pozícióm. A Ferrari szerintem a versenytempóban közelebb fog kerülni hozzánk, és azt hiszem, a másik mögött haladva egy kicsit jobbak is. Izgalmas verseny lesz. Ezen a pályán nem a legkönnyebb az előzés és a követés, főleg a Maggotsban és a Beckettsben. Nehéz lesz, de meglátjuk, mit tehetek.”