×

Verstappenéket frusztrálja a Mercedes bődületes fölénye

Nehéz megemészteni Max Verstappennek, hogy a Red Bull teljesen esélytelen a Mercedes ellen, de szerinte pillanatnyilag nincs olyan körülmény, ami hozzásegíthette volna őket a legyőzésükhöz az időmérőn.

Max Verstappen (Fotó: XPB)
Csütörtökön azt mondta, a lemaradásuk két tizedtől egy másodperc között bárhogyan alakulhat, de örülne, ha ezúttal nem menne fél másodperc fölé. Max Verstappennek ilyen szempontból csalódást hozott a Brit Nagydíj időmérő edzése, hiszen úgy szerezte meg a harmadik rajtkockát a két Mercedes mögött, hogy hátránya 1,129 másodperc volt a győztes Lewis Hamiltonnal szemben.

Hiába a Red Bull javulása Magyarországhoz képest, versenyről szó sem volt köztük és a csillagosok között. „Már az időmérő legelején lehetett látni, hogy messze túl gyorsak, mint a legutóbbi versenyeken is voltak. El kell fogadni ezt” – állapította meg keserűen a holland. „Nagy a különbség, pedig mindent megpróbáltunk, amit tudtunk.”

Miközben Toto Wolff elismerte, a körülmények a Mercedesnek kedveztek Silverstone-ban a péntekinél bő 10 fokkal hűvösebb időben, Verstappen nem hiszi, hogy léteznek olyan viszonyok, amik a pole-ba segíthették volna szombaton. „Akkor is jó pár tizeddel le lennék maradva. Nem gondolnám, hogy a meleg idő ekkora különbséget jelentene. Ha harmincöt fok lett volna, mint tegnap, akkor is harmadik lettem volna. Talán egy kicsi segítséget jelentett volna, de nem akkorát.”

Max Verstappen és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)„A köröm a végén jó volt. Ezek az új típusú autók az utóbbi években nagyon érzékenyek voltak a szélre, mivel nagyok és szélesek. Tegnap is látszott, amikor nagyon nehéz volt a kanyarokban. Mára változott a szélirány, és mintha teljesen más autót vezettem volna. Szerencsére jobb lett, élvezetesebb volt vezetni. De sokkal érzékenyebb.”

„Még mindig csak tanuljuk az autót, próbáljuk fejleszteni. Összességében az időmérő egészen rendben volt, és végig a harmadik hely volt az elérhető legjobb. Nem volt több ebben, nem tehettem semmit. A Q3-as utolsó köröm egészen jól sikerült, de volt egy nehéz pillanatom az utolsó kanyarban.”

Max Verstappen (Fotó: XPB)Verstappen számára a harmadik rajtkocka a hungaroringi negyedik sorhoz képest nagy előrelépés. Akkor a második helyig kapaszkodott vasárnap. „Magyarország után talpra álltunk, és most harmadikak vagyunk, ami kezdésnek jó. A verseny más lesz. Elméletileg szorosabbnak kell lennie valamivel. Megküzdök velük. A harmadik helyről legalább van esélyem a küzdelemre. Remélem, sima lesz a rajtom, aztán minden tőlem telhetőt meg fogok tenni. Ha sikerülne követni őket valamennyire, szerintem elégedettek lehetünk. És sok pontot szerezhetünk.”

Sokat szépíteni a helyzeten a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner szerint sem lehet. „Hazudnék, ha azt mondanám, nem volt frusztráló a mai nap. Különösen a különbség miatt” – ismerte el.