×

Wolff most az elnök nyilatkozata kapcsán szúrt oda a Ferrarinak

Ismét kóstolgatta Toto Wolff a Ferrarit. Ezúttal elnökük lemondó hangvételű nyilatkozatát nem tudta értelmezni. A vörösök partnere viszont nagyon is érti, mi a maranellói pesszimizmus oka…

Toto Wolff (Fotó: XPB)
Nagy port kavart John Elkann Gazzetta dello Sportnak adott interjúja a Brit Nagydíj hetében. A Ferrari elnöke nyíltan kijelentette, csapatuk jelenlegi és elmúlt tíz évben mutatott formáját kiértékelve arra a következtetésre jutottak, hogy gyökeres megújulásra van szükség, amely mellett nem reális tőlük győzelmeket várni 2022 előtt.

A Scuderiának mostanság előszeretettel odamondogató Toto Wolff nemigen tudta értelmezni Elkann szavait. A Mercedes csapatfőnöke a brit Sky Sportsnak nyilatkozva megkérdőjelezte a stratégiájuk hitelességét. „Olvastam a nyilatkozatát, de nehezen tudom minősíteni. Tényleg le lehet írni két szezont egyszerre ahhoz, hogy felkészülj 2022-re? Az új autót csak jövő januártól engedélyezik fejleszteni, ami azt jelenti, hogy ha leírod ezt a szezont, semmi előnyre nem teszel szert. De nem az én dolgom kommentálni a Ferrari terveit” – gondolkodott el ironizálva.

Wolff két dolgot viszont nem vett számításba. Egyfelől 2020-at nem a két év múlva esedékes megújulás miatt kénytelen leírni a Ferrari, hanem azért, mert a fejlesztéseket szinte teljesen befagyasztották, így nem sokat kezdhetnek a gyenge autójukkal és motorjukkal. Másfelől a 2022-es megújulást a Ferrarinak aligha az új autó tervezésével kell kezdenie. Elkann tíz éve cipelt strukturális problémákat emlegetett, ami arra utal, hogy a csapat háttere sincs rendben.Akárhogy is, nem mindenkit lep meg a Ferrari lemondó hozzáállása. A motorjukat használó Haas csapatfőnöke, Günther Steiner például nagyon is látja, miért nyilatkozott ennyire pesszimistán Elkann. Erőtlen idei erőforrásuk az ő versenyképességüknek is visszatartó ereje.

„Én ismerem a helyzetet, amiben mi vagyunk, és látom, hogy ők mit csinálnak, hogyan állnak. Ez alapján nem lepődtem meg nagyon Elkann úr kijelentésén” – mondta az olasz a pénteki silverstone-i sajtótájékoztatón. „Az biztos, hogy nem túl kellemes kimondani, hogy nehéz lesz, de ha beismered, hogy nehéz lesz, akkor keményen fogsz dolgozni a javulásért. Meg tehát nem lepődtem azon, hogy ezt nyilatkozta, mivel nyilván kielemezték az első három versenyüket, és úgy jutottak erre a következtetésre.”