Musorujsag
Élő Eredmények
×

Baleset, Q2-es búcsú – nem enyhül a nyomás Albonon

Baleset, Q2-es búcsú – nem enyhül a nyomás Albonon

F1, Autosport
Nem enyhül a nyomás az újra hibázó, és a Q3-ról is ismét lemaradó Alexander Albonon, ám ő nem félti a helyét. Ezúttal is a versenyen korrigálná az időmérős blamáját.

Sorozatban másodszor nem tudott a Q3-ba jutni Alexander Albon a Red Bull-lal. A Brit Nagydíj időmérő edzésén másfél tizedmásodperc hiányzott neki a továbblépéshez. Aligha vigasz számára, hogy Max Verstappenhez viszonyítva ezúttal csak 0,4 másodperc hiányzott neki. A 12. helye egy Red Bull-lal nem jó eredmény, főleg nem úgy, hogy Pierre Gasly is megelőzte őt az Alpha Taurival.

Albon hétvégéjét nehezítette, hogy pénteken a falnak csapta RB16-osát, amivel értékes pályaidőt vesztett. Ezt tetézte a szombati harmadik szabadedzés elektronikai hibája, ami miatt mindössze 14 perc jutott neki a gyakorlásra a hajrában. Tekintve, hogy autóját szombatra átalakították, a felvezetés nem is lehetett volna rosszabb. „A péntekem a balesetem ellenére jól alakult, az autó egyensúlya és a tempóm is rendben volt. Ilyenkor természetesen nem szívesen változtat az ember a beállításokon. De mivel hűvösebbre és szelesebbre fordult az idő, irányt váltottunk az éjszaka folyamán, és nehézzé tette a helyzetemet, hogy csak kevés időm volt alkalmazkodni a körülményekhez” – magyarázta a félig brit, félig thaiföldi versenyző.

„Hogy őszinte legyek az utolsó próbálkozásomat nem tudom megmagyarázni. Érzem, hogy nem hoztam ki mindent a körből, és ennyi. Elszalasztottam. Nem hiányozott sok, de egyértelmű, hogy előrébb kéne állnunk” – ismerte el csalódottan. „Pénteken egyértelműen jobbnak éreztem az autót. Magyarországhoz képest előreléptünk, de most nem tudok többet mondani, hogy őszinte legyek. Bizonyára hiányzott a pályaidő és az önbizalom ahhoz, hogy mindent ki tudjak hozni belőle.”

Albon hiába kapott új, tapasztaltabb versenymérnököt, a helyzetében egyelőre nincs sok változás. Verstappennek továbbra is bottal ütheti a nyomát, az időmérőn pedig most is alulteljesített. Mindez nem enyhíti a rá nehezedő nyomást, és a jövőjével kapcsolatos találgatásokat sem csitítja.

Alexander Albon (Fotó: XPB)

Tény, Verstappen csapattársaként nem egyszerű az élete. Albon ugyanakkor állítja, nem nyomasztja, hogy képtelen lépést tartani a testvérautóval. „Természetesen rendkívül gyors, de ha megnézem az adatait, nem is kaphatok jobb viszonyítási pontot. Semmi őrületes nincs ebben. Nem helyez ez különösebb nyomás alá.”

Az előző hétvégén egy erős versennyel sikerült javítania az összképen – most is kénytelen lesz erre. Szerinte az összteljesítménye eddig nem volt annyira rossz, mint sokan állítják. „Ha ez probléma lenne, elgondolkodnék. De valójában egészen elégedett vagyok az első futamaimmal. Az első verseny balszerencséje után rendben voltak az eredményeim. Nem mindig ment minden simán, de annyira rossz sem volt. Hogy őszinte legyek, nem aggódom amiatt, hogy nehéz lesz vagy rosszul alakul. Egyszerűen volt egy rossz időmérőm, és most arra összpontosítok csak, hogy jobban érezzem magam az autóban, és ki tudjam belőle hozni a teljesítményt.”

„Vasárnap szabadon választhatok gumit. Remélem, ezzel nyerhetek pár pozíciót. Nem szeretném, ha folyamatosan ezekre az előzésekre lenne szükségem, de bízom benne, hogy sok pontot szerezhetek” – próbált optimista maradni.

Borítókép: Alexander Albon (Fotó: XPB)

További tartalmak