×

„Itt a helye” – kalapot emeltek Hülkenberg előtt a versenyzőtársak

Lehet, hogy nem jutott a legjobb tízbe, Nico Hülkenberg villámvisszatérésével így is lenyűgözte kollégáit. Max Verstappen szerint eleve a rajtrácson lenne a helye.

Nico Hülkenberg (Fotó: XPB)
Talán egyszer sem állt dobogón az F1-ben, kollégái olyan elismeréssel viszonyulnak hozzá, hogy az felér egy értékes trófeával. És lehet, hogy a mostani alkalmi visszatérése során sem tett csodát, hiszen csak a 13. helyet szerezte meg, az elismerésből és tiszteletből most is kijut neki. Nico Hülkenbergnek már csak ilyen a pályafutása.

A Racing Point silverstone-i beugrója csütörtökön 16 óra után tudta meg, hogy helyettesítenie kellene Sergio Pérezt, és mindössze 20 óra telt el az első kérdés és az első teljesített köre között. Csapattársával, Lance Stroll-lal szemben pénteken 0,6 másodperces lemaradásról indult, amit szombaton 0,3 másodpercre tudott csökkenteni, az időmérő első felvonásában pedig 84 ezredmásodpercre. Aztán kicsit szétnyílt az olló, ám összességében így sem szégyenkezhet, hiszen a Q3-tól is csak századokkal maradt le.

Kollégái már csak azért is csodálják a visszatérését, mert pontosan tudják, mennyire nehéz dolga van. Például fizikális szempontból. Hülkenberg maga is elismerte a kvalifikáció után, hogy igencsak érzi a hirtelen leterhelt nyakát. „Az biztos, hogy a nyakad szempontjából nem ez a pálya a legjobb a visszatérésre” – állapította meg Lewis Hamitlon. „A Copse padlógázas, és elég kemény kanyarkombinációk vannak itt. Nem lepne meg, ha reggel nyakfájással ébredne. De összességében egészen jó formában volt. Olyannak tűnt, mint aki sosem távozott.”

A címvédő szerint még nehezebb lehetett számára megszokni a Racing Point autóját, hiszen 2017-től három éven át Renault-val versenyzett. „Úgy gondolom, nem ez a legnehezebb része, hanem az autó megértése. Nem ismered az autót, az eszközöket, amiket a csapat a szimulációkhoz használ. Nem tudnám megmondani, mennyire volt lemaradva ebben. De nagyszerű versenyző, és ha valaki képes megcsinálni, akkor az ő.”

Nico Hülkenberg (Fotó: XPB)

Nico Hülkenberg (Fotó: XPB)Valtteri Bottas is kalapot emelt a német előtt. „Valószínűleg nem volt felkészülve fizikálisan arra, hogy F1-es autót vezessen, hiszen mi is így voltunk ezzel az első versenyen. De úgy vélem, egészen jó munkát végzett. Nagy kihívás ez számára, és ennyire rövid időn belül ilyen jó köridőket tud autózni. De nagy rutinja van már. Remélem, jó versenyt fut.”

Max Verstappennel Hülkenberg pár hete még a német RTL szakértőjeként beszélgetett a kölni stúdióból. A Red Bull-os már akkor azt mondta neki, hogy vissza kell térnie, mert köztük a helye. Most sem hagyta ki a lehetőséget arra, hogy felhívja a figyelmet erre. „Már az első edzés után láttam, hogy a nyaka az egyik irányba hajlott… Neki egészen hosszú nyaka van, és az F1-ben ez nem a legelőnyösebb. Beszéltem vele erről, amikor még teljes állású F1-es volt, és mondta, hogy nem élvezi. Lehet bármennyit edzeni, amikor először mész ilyen tempóval egy F1-es autóval, főleg itt, fájlalni fogod, még ha minden nap edzed is a nyakad. Biztosra veszem, hogy reggel, amikor fölkelt, érezte. De ez nem számít neki. Itt kellett lennie, és eleve itt lenne a helye, mert szerintem még mindig megérdemelné a helyét a mezőnyben” – vélekedett.

Valtteri Bottas, Lewis Hamilton és Max Verstappen (Fotó: XPB)Csapattársa, Alexander Albon eközben az autóváltás nehézségére emlékeztetett. Tapasztalatból beszél, hiszen a Toro Rossótól tavaly év közben vezényelték át a Red Bullhoz. És a két autó között még nem is volt annyi eltérés, mint a tavalyi Renault és az idei Racing Point között. „Az emberek nem értik, hogy milyen, amikor valaki hozzászokik egy autóhoz. Biztosra veszem, hogy ő is még a Renault-hoz van szokva. Az átállás nem egyszerű.”

Lando Norris szerint sem az. „A legnehezebb része a kormány és a sok Mercedes-alkatrész megszokása lehetett. Ez teljesen más, mint a Renault-é. És nem olyan könnyű egy csapásra átlátni a gombokat és hogy mi mit jelent.”

A brit biztosra veszi, hogy Hülkenberg a pihenőévében nem fordított akkora figyelmet az edzésre, mint aktív F1-eskét. „Egy kicsit fájhat neki. De egy nagyon gyors autóban ülhet, és sok szerencsét kívánok neki! Jó, hogy újra itt van” – kommentált.

Carlos Sainz szerint a Racing Point erős tempója ugyanúgy nehézség volt renault-s csapattársa számára, mint amekkora lehetőség. „A fizikai felkészülés, ami ahhoz kell, hogy Silverstone-ban vezess, elképesztő. Van itt pár irányváltás, ami egészen őrületes és gyors. Nagy kihívás egy év szünet után egyből egy ilyen pályán, egy gyors autóval visszatérni.”

Hülkenberg a 13. helyről vág neki a Brit Nagydíjnak (14:30, M4 Sport – élő). célja a tisztes helytállás és  pontszerzés lesz.