Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel: Talán volt, hogy nem kaptam meg a várt támogatást

Vettel: Talán volt, hogy nem kaptam meg a várt támogatást

La Repubblica
Sebastian Vettel elismerte, ferraris évei alatt nem mindig kapta meg az elvárt támogatást a csapattól, és beszélt egy ígéretről is, amit az elhunyt korábbi elnök tett neki.

Meglepődött Sebastian Vettel, amikor májusban megcsörrent a telefonja, és a vonal másik végén Mattia Binotto azt közölte, nem számítanak a szolgálataira a következő években. 2015-ben azzal a céllal érkezett a Ferrarihoz, hogy véget vessen a nyeretlenség Fernando Alonso által megtörni nem tudott korszakának, és Michael Schumacherhez hasonlóan bajnokká tegye a vörösöket. Volt rá pár esélye, de az utolsó lépést sosem tudták megtenni. Részben az általa elkövetett hibák miatt, részben a Ferrari gyengesége miatt. Binotto hívásával aztán véglegessé vált, hogy e célt már nem is fogják elérni.

Vettel a Repubblicának adott interjúban visszatekintett a ferraris időszakára, ám még mielőtt a múlt értékelésébe kezdett volna, kiemelte, ez a szezon még nem ért véget. „Még mindig van elintéznivaló munkám a Ferrarinál, és szeretném a legjobban elvégezni. Így legalább vissza tudok adni valamennyit az embereknek, akik áldozatot vállaltak értem, és mindent megtettek, hogy segítsenek a csapaton belül. Én nem az a típus vagyok, aki megbán dolgokat és hátrafelé tekint. Ha vége lesz, akkor már mindkét félnek előre kell tekintenie. Voltak szép időszakok és nagy versenyek, harcolhattunk a bajnoki címért több szezonban is, de sajnos nem jártunk sikerrel. Ha a sikerességgel mérünk, akkor nem úgy alakult, ahogyan vártuk.”

 

Bizalom és kegyvesztettség

Hogy miért nem alakult úgy, arra többféle magyarázat létezik. Volt Red Bull-os főnökei szerint a legnagyobb probléma az volt, hogy Vettel bizonyos szempontból magára volt utalva, nem kapta meg azt a háttértámogatást a csapat vezetőitől, amit korábban tőlük megkapott. A csapatát kritizálni nem szerető német elismerte, van ebben egy kevés igazság. „Itt-ott előfordult, hogy talán nem kaptam meg azt a támogatást, amire szükségem volt, vagy amit kértem. De összességében szerintem megkaptam. Voltak hozzám közel álló személyek, akik mindig készek voltak segíteni nekem a pályán és Maranellóban is.”

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Vettel egy Sergio Marchionne által tett ígéretről is beszélt, amit még a közös út elején kapott a 2018-ban elhunyt korábbi elnöktől. „Sok év sikeresség után érkeztem a Ferrarihoz, és a kihívás az volt, hogy újjáépítjük a csapatot. Akkoriban mindenképpen jobb helyzetben voltunk, mint most. Szenvedéllyel érkeztem, elszántan, azzal a céllal, hogy felvirágoztatjuk a csapatot” – mondta a 2015-ös kezdetekről. „Kaptam egy ígéretet Marchionne úrtól. Elmagyarázta, hogy olyasvalakit keresnek, akivel újjáépíthetik a csapatot. Akkor én voltam a jelölt, ma már nem vagyok.”

A helyébe az ötéves szerződést kapó Charles Leclerc lépett, aki első évében egyből elnyerte a Ferrari bizalmát és meghódította a vörös szíveket is. Vettel szerint korai még megmondani, hogy ő lesz-e a nyerő emberük. „A jövőben Charles-ra számítanak. Meglátjuk, csak az idő adhat válaszokat.”

 

2017 óta fokozatosan lehagyták őket?

Miközben a távozás és a sikertelenség miatt csalódott, Vettel elismeri, abban, hogy céljukat nem érték el, őt is éppúgy felelősség terheli, mint a csapatát. „Szerintem kevés ember van, aki utólag visszatekintve nem érzi úgy, hogy csinálhatta volna jobban is. Mindig tanul az ember. Mindig történnek kisebb hibák út közben. Volt, hogy én követtem el őket, máskor a csapat, de ez a játék nem arról szól, hogy hibáztatjuk egymást.”

Az mindenesetre nem kétséges számára, hogy a Ferrari egyszerűen rosszabb munkát végez a riválisoknál. Érzése szerint a fejlődésük fokozatosan lassult a többiekhez viszonyítva. „Szenvedünk a motorunk miatt, és a karosszériánkkal nem alkalmazkodtunk ehhez. Nem vagyunk olyan versenyképesek az egyenesekben, mint korábban, és ezért van az, hogy nemcsak a Mercedes és a Red Bull ellen küszködünk, hanem mások ellen is. A középmezőny része lettünk ilyen szempontból, mivel a McLarennel, a Renault-val és más csapatokkal harcolunk.”

Sebastian Vettel 2017-es ausztráliai győzelmét ünnepli (Fotó: XPB)

„Az idei autó alapjait a 2017-es autónk jelenti, ami nagyon erős volt.  Azóta a többiek jobb munkát végeztek. A Mercedes bizonyította, hogy kiemelkedő, és mindenki fejlődött, miközben a szabályok nem változtak sokat.”

Hozzátette azonban, hogy igazán nyerő autójuk sosem volt. „Nemcsak idén, már a korábbi években sem volt elég jó a csomagunk ahhoz, hogy a legvégéig harcban legyünk a Mercedesszel.”

 

A megoldás már nem az ő dolga

John Elkann jelenlegi elnök már jelezte, a Ferrari a megújulásra törekszik, és ezért kész feláldozni a mostani és a következő évet. Vettel szerint ez korrekt helyzetértékelés a nagyfőnök részéről. „Fontos, hogy elmondjuk az igazat a szurkolóknak. És az igazság az, hogy nehéz időket élünk jelenleg. Az első három versenyből kiderült ez, és a folytatás is ilyen lesz. Időbe telik a talpra állás. Személy szerint megéltem már hasonló helyzeteket a múltban, miközben Charles-nál talán más a helyzet. Neki talán ez az első visszalépése.”

A csapatnál zajló átszervezések kapcsán hozzátette: „Remélem, hogy lesz rövid távú hatása idén. Amúgy nem érdekel és nem zavar, hogy ez mit is jelent.”

Ennek oka, hogy Vettelt most már nem a Ferrari, hanem a saját jövője foglalkoztatja. Töretlenül hiszi, hogy van még jövője az F1-ben. „Versenyképesnek érzem magam, mentálisan és fizikálisan sem vagyok rosszabb, mint a múltban. Szeretném a számomra legkedvezőbb opciót választani. Talán két hét lesz, talán több, és megmondom, hogy döntöttem. Nem sietek.”

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari)

További tartalmak