×

A DAS-nak nem volt köze a Mercedes defektjeihez

A Mercedes stratégiai vezetője, James Vowles egyértelművé tette, a DAS-rendszernek nem volt köze a pontzónából kieső Valtteri Bottast és sérült autóval célba érkező Lewis Hamiltont is hátráltató defektekhez.

Motor Racing - Formula One World Championship - British Grand Prix - Race Day - Silverstone, England Lewis Hamitlon (Fotó: XPB)
Bottas három körrel a verseny vége előtt kapott defektet, Hamilton pedig az utolsó fordulóban: mindkét esetben a bal első abroncs adta meg magát. Mielőtt a Pirelli tisztázta, a defekteket a gumikat érő extrán nagy terhelés és a megszokottnál hosszabb használati idő okozta, sokat találgattak arról, mi vezethetett a drámai fináléhoz.

Fölmerült többek között az is, hogy a Mercedes versenyzőinek defektjei összefüggenek a DAS-rendszer használatával (ennek segítségével hatékonyabban melegíthetik abroncsaikat), a csapat stratégiai vezetője viszont cáfolta ezt.

Lewis Hamitlon (Fotó: XPB)„Idén rengeteg kérdést kapunk a DAS-szal kapcsolatban, és ezután a verseny után is sokan érdeklődtek, volt-e ennek köze a problémákhoz” – kezdte. „Kategorikusan kijelenthetem, hogy nem. Ezt több indokkal is alátámaszthatom. Először is, nem használtuk a defektek előtt. Valójában csak a futam korai szakaszában használtuk a rendszert” – tette hozzá.

„Továbbá Carlos (Sainz) szintén hasonló problémával szembesült, és teljesen egyértelmű, hogy ő nem használta ezt a rendszert. Számos rivális panaszkodott még olyan vibrációra, mint amilyet Valtteri is tapasztalt. Egyértelmű, hogy nem miattunk történt. Pechesek voltunk ezzel” – magyarázta.

Végül hozzátette, a múlt hétvégi problémák után, a Mercedes nyitva fogja tartani a szemét a 70. évfordulós nagydíjon. „Rengeteg adat áll a rendelkezésünkre, de most lágyabbak lesznek a gumik. Ismét Silverstone-ban versenyzünk, szóval oda fogunk figyelni. Valójában múlt vasárnap a biztonsági autós fázis miatt mindenki nagyon hamar kijött cserélni, és egy nagyon hosszú etapot futott. Most mindenki óvatosabb lesz, és szerintem többen kétszer fognak kiállni” – fogalmazott.