×

A McLaren már túl van a nehezén

Már rendben vannak a McLaren pénzügyei – jelentette ki határozottan a csapat ügyvezetője, Zak Brown, majd jelezte, az új szélcsatorna építési munkálatai is újraindultak (ezeket az év elején a koronavírus világjárvány miatti bizonytalanság hatására állították le).

Motor Racing - Formula One World Championship - Australian Grand Prix - Practice Day - Melbourne, Australia Fotó: XPB
A McLarent rendkívül érzékenyen érintette a világjárvány és annak gazdaságra gyakorolt hatása: a csapat az elsők közt jelentette be, csökkenti bizonyos alkalmazottak (többek között a két versenyző) fizetését, kényszerpihenőre küldi dolgozói egy részét, később pedig fölmerült, főhadiszállását és történelmi autóit is elzálogosítja, hogy készpénzhez jusson.

Később bahreini kapcsolataik révén sikerült kölcsönt szerezniük az ország nemzeti bankjától, a napokban pedig több új szponzor és partner érkezését is bejelentették, úgy tűnik tehát, a csapat túl van a nehezén. Ezt most ügyvezetőjük, Zak Brown is egyértelművé tette.

Zak Brown (Fotó: XPB)„Most jó helyzetben vagyunk” – kezdte az amerikai. „A rossz hírek már mögöttünk vannak. Pénzügyi szempontból már rendben vagyunk. Sikerült profitálni abból, hogy agresszíven reagáltunk és igyekeztünk gyorsan megoldani a problémákat. Most jelentettük be a Gulfot és az Iconixet, és még lesznek bejelentéseink. Szóval most ott tartunk, ahol tartani szeretnénk. Jó pozícióban vagyunk, mert a jövőben a Forma–1 üzleti modellje is kedvezőbb lesz” – magyarázta.

Brown jelezte, most, hogy fellélegezhettek az új szélcsatorna építése és az infrastruktúra fejlesztése is folytatódhat. „Most már tehetünk egy lépést. Azt nem mondom, hogy a vírus utáni időszakban vagyunk, mert szerintem még nagyon messze van a vége. Haladunk a terveinkkel. Újraindultak a projektek, és már van időtervünk is, hogy mindennel megfelelően haladjunk” – fogalmazott.

Értelemszerűen a leállás miatt a McLaren késésbe került, a csapatvezető, Andreas Seid azonban elfogadja ezt, sőt további késésekre számít, hiszen most nekik és az F1-nek is az a legfontosabb, hogy teljessé váljon a versenynaptár. „Most több hónapos késésben vagyunk, de ez van. A legfontosabb, az, hogy összeálljon a naptár, hogy tudjuk, mennyi bevétellel számolhatunk az év végén. Ez is fontos az újraindításhoz. Most ez a legfontosabb. Tudjuk, hogy ha dolgozunk a hiányosságainkon – minden téren – akkor visszatérhetünk oda, ahol lenni szeretnénk” – mondta a német.