Musorujsag
Élő Eredmények

„A sportszerűsége Senna és Schumacher fölé emeli Hamiltont”

„A sportszerűsége Senna és Schumacher fölé emeli Hamiltont”

Motorsport Week
A britek híres Forma–1-es kommentátora, Murray Walker számára nem számít, melyik bajnoknak hány címe van, ő már most a két legenda elé sorolja Lewis Hamiltont.

Gőzerővel száguld Lewis Hamilton pályafutása 91. futamgyőzelme és 7. világbajnoki címe felé. Mindkettővel Michael Schumacher rekordját állítaná be, az F1 legsikeresebb versenyzőjévé előlépve ezzel. Mindez azonban csak a statisztika, annak megítélése, ki kit tart jobbnak vagy szimpatikusabb, nyilvánvalóan szubjektív.

Ezt mutatja az is, hogy a britek legendás F1-es kommentátora, a királykategória versenyeiről már 1950-ben tudósító Murray Walker a számoktól függetlenül már most úgy ítéli meg, hogy Hamilton az előző korszakok két zsenije, Ayrton Senna és Michael Schumacher fölött áll a rangsorban. „Mindig azt mondtam, képtelenség megmondani, hogy ki a legnagyobb, mivel a versenyzők, a pályák és az autók is változnak. Azt meg lehet mondani, hogy ki a legjobbja a generációjának, például Michael Schumacher, Ayrton Senna és mások is a legjobbjai voltak a sajátjuknak, de egységes mérce nem létezik, amivel minden F1-es versenyzőt egymással lehetne összevetni, szóval az egész szubjektív” – mondta a BBC korábbi kommentátora az Ausztrál Nagydíj hivatalos podcastjának.

„Számomra a legjobb Tazio Nuvolari volt, egy olasz, aki még a második világháború előtt versenyzett. Amikor kimondom ezt a nevet, az emberek furcsán néznek, mert nem is értik, sosem halottak róla. Fangio sokakat múlt fölül, ahogy Jim Clark és Sir Jackie Stewart is, és még sorolhatnánk. De hogy melyikük a legjobb, azt nem tudom.”

„Én általában Fangiót szoktam mondani, de hamarosan már Lewis Hamiltont fogom, mivel ha megnézzük a statisztikáit, már most több pole pozíciója van, mint Michael Schumachernek. Még legalább három év van előtte, és ha nem sérül meg, nem hagyja el valamiért a Mercedest, vagy dönt a visszavonulás mellett, akkor akár három bajnoki címmel is megelőzheti őt, szóval statisztikai szempontból a legnagyobb lesz.”

Murray Walker (Fotó: XPB)

Számára viszont nem csak ebből a szempontból. „Véleményem szerint – és ez nagyon vitatható – Hamilton jobb Schumachernél és Sennánál. Azért, mert Schumacher és Senna a pályafutásuk bizonyos időszakában erősen megkérdőjelezhető taktikát választottak. Schumacher például szándékosan állt meg Monacóban, hogy megakadályozza más pole pozícióját, vagy ütközött Villleneuve-vel Jerezben 1997-ben, míg Senna Prosttal ütközött 1990-ben Japánban. Lewis Hamilton sosem tett ilyesmit. Mindig patyolat tisztán versenyzett. Rendkívül kedves, gigantikusan tehetséges versenyző, és nem hiszem, hogy valaha láttunk már olyat, mint ő.”

Hasonló véleményt honfitársáról nem Walker fogalmazott meg először. A múlt hétvégi silverstone-i versenyen a tévés szakértőjeként tevékenykedő korábbi versenyző, Mark Webber a Press Assotiationnek nyilatkozva szintén Schumacher elé helyezte Hamiltont a saját rangsorában.

„Én Lewist Michael elé helyezném a teljessége miatt. Nem mondom azt, hogy Michael nem volt az, hiszen itt két könyörtelen versenyzőt hasonlítunk össze. Michael új sztratoszférába emelte a sportágunkat a fizikai felkészültség és a szemléletmód szempontjából. Rendkívüli úttörő volt. De Michael statisztikáit meg lehet kérdőjelezni azzal, ahogyan bizonyos dolgokat elért. Lewis ilyen szempontból klinikai tisztaságú, és a gyengébb autókkal is különleges dolgokat csinált. Amikor győzelmet szimatol, egészen félelmetes” – elmélkedett az ausztrál, hozzátéve: „Amikor Lewis tízből csak nyolcas, akkor különleges. Amikor tízből tízes, akkor viszont legyőzhetetlen.”

Borítókép: Lewis Hamilton és Michael Schumacher (Fotó: XPB)

További tartalmak