Musorujsag
Élő Eredmények

McLaren: Bebizonyosodott, a Racing Point marhaságokat beszélt!

McLaren: Bebizonyosodott, a Racing Point marhaságokat beszélt!

GP Fans, Motrospor Week, Racefans, Autosport
Igazolva érzi magát a McLaren az Racing Pointra kiszabott büntetés kapcsán. Zak Brown szerint bebizonyosodott, hogy a csapat mellébeszélt, amikor azt állította, fotók alapján tervezte idei klónautóját.

Az idei RP20-as modelljéhez a tavaly Mercedes W10-es alapul vevő Racing Point a téli tesztek óta állította, kizárólag fotók és fordított mérnöki tervezés útján készítette el a világbajnok masinára kísértetiesen hasonlító gépét. Azt is bizonygatták, hogy munkájuk volt a precíz klónozásban, de minden téren szabályszerűen jártak el.

A Renault által ellenük benyújtott óvás ügyében született ítélet bizonyította, ez nem teljesen így történt. Az FIA megállapította, hogy a hátsó fékhűtőjük nem saját tervezésű, és azt a Mercedestől kapott modellek alapján készítették el. A McLaren ügyvezető igazgatója, Zak Brown szerint mindez bizonyíték arra, hogy a Racing Point nem mondott igazat a tervezési módszeréről.

„A Racing Pointot bűnösnek találták, és aggaszt, hogy azok az elemek, amiket Ausztria kapcsán illegálisnak minősítettek, még most is az autójukon vannak. Szerintem ez a szurkolókat is összezavarja. Hogyan lehet valami még mindig az autójukon, ami Ausztriában nem volt legális?” – tette föl a kérdést.

Az amerikai szerint a fékhűtős ügy jelzés arra, hogy a Racing Point nem a szabályok szerint játszott. „Azt állították, hogy az autójukat fotók alapján másolták le. Nyilvánvalóvá vált a mostani dokumentumból, hogy ez egy marhaság! És emiatt meg lehet kérdőjelezni mindent, ami az autójukon van. Szerintem ez talán csak a jéghegy csúcsa, a kezdet, mivel nem hiszem, hogy ez egészséges lenne a sportág szempontjából.”

Fotó: XPB

Brown furcsállja, hogy miközben a csapattól összesen 15 pontot vontak le büntetésként, Lacne Stroll és Sergio Pérez megtarthatta az eddig szerzett egységeit. „A konstruktőrt büntették, a versenyzőket nem. Csapatokként mind egymással küzdünk, de a versenyzők is egymással küzdenek, és ők most megtarthatták a pontjaikat, miközben a versenyzők bajnokságában versengenek. Úgy vélem, ez az egész több kérdést vetett föl, mint amennyi választ hozott. Van egy új bizonyíték, a többit meglátjuk. Mi is fontolgatjuk a fellebbezés lehetőségét” – tette hozzá.

A Williams helyettes csapatfőnökét, Claire Williamst is zavarja, hogy a Racing Point az ítélet ellenére tovább használhatja a kérdéses hátsó fékhűtőjét, amiért közvetve a büntetést kapta. „A zavart a sportszabályzat és a technikai szabályzat közötti eltérés okozza. Gyakorlatilag használhatsz egy szabálytalannak minősített elemet, amit csak azért tehették föl az autóra, mert lemásolták egy másik csapatot. Szerintem ez nem helyes. A szurkolókat is összezavarja, hiszen azt látják, hogy egy szabályokat sértő autót is lehet használni. Azzal, hogy továbbra is használhatják ezeket az elemeket, befolyásolják a pénzelosztás módját, hiszen az a bajnoki helyezéseken alapul” – hívta föl a figyelmet.

 

„Brownnak fogalma sincs miről beszél”

Brown a Racing Point „marhaságairól” tett nyilatkozatát nem hagyta szó nélkül Otmar Szafnauer, a silverstone-i csapat főnöke. „Zak Brown szerint ez azért marhaság, mert ő nem mérnök. Fogalma sincs, miről beszél. Semmi! Meglep, hogy mennyire keveset tud az F1 szabályairól. Nekem úgy tűnik, többet tud a történelmi versenysorozatokról, mint az F1-ről…” – vágott vissza az amerikai honfitársának.

Miközben ellenfelei a büntetés súlyosbításáért vették fontolóra a fellebbezést, a Racing Pointnak az ítélet megtámadására van lehetősége. Szafnauer péntek estig még nem döntött arról, megteszik-e. „Ehhez erős ügyvédi asszisztencia kell, és van rá esély, hogy az ügyvéd többe kerül, mint a büntetés. Szóval mérlegelni kell. Emellett azt is számításba kell venni, döntő lesz-e a bajnokságban az elveszített tizenöt pont. Egyes években az, másokban nem. Nehéz ezt megjósolni. Ezenkívül nem csináltunk semmi rosszat, de az tmondják, megsértettük a sportszabályzatot. Mérlegelnünk kell, hogy a fellebbezés tisztázza-e a nevünket. Semmi rosszat nem tettünk, követtük a szabályokat.”

Borítókép: Zak Brown (Fotó: XPB)

További tartalmak