Musorujsag
Élő Eredmények

A Mercedes békéltetné meg a csapatokat a másolási ügyben

A Mercedes békéltetné meg a csapatokat a másolási ügyben

Sky Sports
Toto Wolff békéltetőnek állt! A háborgó csapatokkal beszélve próbálja elejét venni, hogy tovább gyűrűzzön a Racing Point másolási botránya.

A Racing Point fékhűtőinek ügye, és az amiatt kapott büntetése jelentette a mögöttünk hagyott silverstone-i hétvége fő témáját. Nemcsak a büntetett istálló vezetői nyilatkoztak ingerülten az FIA ítéletéről, a riválisok körében is nagy hullámokat vert az eset. Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy öt csapat is fellebbezésre készül: a Racing Point a büntetést tenné semmissé, a Ferrari, a McLaren, a Renault és a Williams viszont súlyosbítaná a szankciót.

A hétvégén Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke is indulatosan nyilatkozott a témában, kritizálta a támadó csapatokat, és védelmébe vette a szerinte mindent szabályosan csináló partnerüket. A vasárnapi verseny előtt aztán a tettek mezejére lépett. A futamot megelőzően a paddockban több rivális vezetőjét is fölkereste, a képek tanúsága szerint a Racing Point mellett többek között a Renault-nál és a McLarennél is járt. A verseny után a Sky Sportsnak azt is elárulta, miért: békéltetni próbál.

„Nem hinném, hogy bárkinek is az érdekét szolgálná, hogy ez az ügy az örökkévalóságig elnyúljon és a Nemzetközi Sportdöntőbíróságra kerüljön. Akár egy-két hónapos ügy is lehet belőle, ügyvédeket vonnának be, és mindenki próbálna pragmatikus lenni. Engem mediátornak hívtak a két csoport között, és próbálok eleget tenni ennek” – árulta el az osztrák.

Kérdés, eredményes lesz-e. A fellebbezési szándékukat szombaton jelző gárdáknak 96 órájuk van eldönteni, benyújtják-e a tényleges fellebbezést, vagy visszavonják azt. „Mind nagyon makacsok, de szerintem egy kis előrelépést tettünk” – mesélte Wolff, mire jutott. „A következő negyvennyolc órában döntést kell hoznunk, lesz-e fellebbezés, vagy mindenki úgy dönt, hogy nem éri meg. A Racing Pointot már úgyis megbüntették.”

Alain Prost és Toto Wolff (Fotó: XPB)

Egyes résztvevők ugyanakkor nemcsak a Racing Pointot vették célkeresztjükbe, többen fölvetették, talán a Mercedes szerepét is alaposabban ki kéne vizsgálni a másolásügyben. Többek között a Haas csapatfőnöke, Günther Steiner is kíváncsi lenne, mi zajlott a csillagosok és a Racing Point között – ő ugyan nem akart fellebbezni sem, miután a két istálló a csapatát hozta föl példaként arra, hogy mások is másoltak a múltban, kénytelen volt bekapcsolódni a vitába.

Wolff ugyanakkor már tisztázta, a Mercedes a legkevésbé sem aggódik a saját szerepe miatt. Gyanút többekben az keltett, hogy az FIA dokumentumából kiderült, a csillagosok idén januárban egy két fékhűtőt küldtek a Racing Pointnak. Wolff elmagyarázta, az pusztán egy tartalékelem volt, amellyel ki akarták segíteni partnerüket a tesztidőszakban, a silverstone-iak semmi olyan információra nem tettek szert általa, amiről ne tudtak volna már eleve.

„Mi semmi rosszat nem tettünk, és hisszük, hogy a Racing Point sem csinált semmi rosszat. Úgy vélem, hogyha  ez az ügy a döntőbíróságra kerül, az ügyvédek és a bírók úgy fogják megítélni, hogy a védelem erős lábakon áll. Beszéltem Ola Källeniusszal (a Daimler elnöke), és a mi hírnevünk nagyon fontos, de érintetlen. Ha valaki úgy gondolja, hogy valami rosszat csináltunk, akkor óvjon, mi készek vagyunk bíróság elé állni!” – védte csapatát Wolff.

Borítókép: Zak Brown, Alain Prost és Toto Wolff (Fotó: XPB)

További tartalmak