×

Egy vázcsere oldhatná meg a Vettel-rejtélyt? A Ferrari nyitott rá

Egy vázcsere oldhatná meg Sebastian Vettel rejtélyes problémáját? Nico Rosberg szerint most kell az asztalra csapnia a németnek. A Ferrari főnöke nyitott a váltásra.

Motor Racing - Formula One World Championship - 70th Anniversary Grand Prix - Race Day - Silverstone, England Sebastian Vettel (Fotó: XPB)
Ha egy négyszeres világbajnok két héten át képtelen egyről a kettőre jutni, és akár csak kicsit is faragni a gyorsabb csapattársával szembeni lemaradásából, ott valami komoly gond van – és nem biztos, hogy a versenyző oldalán. Több szakértő is erre a következtetésre jutott a mögöttünk hagyott silverstone-i hétvégén Sebastian Vettel gyengélkedését látva. A ma már tévésként dolgozó korábbi versenyzők közül többen (Jenson Button, Christian Danner, Ralf Schumacher) is úgy vélik, Vettel folyamatos szenvedése és konstans lemaradása Charles Leclerc-től autóval kapcsolatos probléma lehet. Maga Vettel már egy hete is ezt gyanította, ám hiába néztek át mindent a csapattal, nem tudtak javítani a helyzetén.

Pedig Vettel sok mindennel próbálkozott az elmúlt két hétvégén. A saját vezetési stílusát és a beállításokat is sokat variálták, és bár némi előrelépést érzett a vezethetőség szempontjából a második hétvége szabadedzésein, a tempóján ez mit sem javított, ahogy a Leclerc-rel szembeni, fél másodperc körül mozgó hátrányát sem csökkentette. „Két hétvégét teljesítettem ugyanazon a pályán, és a múlt hét szombat délelőttje óta nem sikerült előrelépnem. Ez az, ami kirívó ebben” – állapította meg a négyszeres világbajnok.

A helyzet furcsaságát növeli, hogy még csak az sem állapítható meg egyértelműen, hol veszít sok időt Leclerc-rel szemben. Most a pálya utolsó harmadában tudta csak tartani a lépést a monacóival, ám ez azért furcsa, mert ott is vannak lassabb kanyarok, amiket Vettel a gyengeségének érzett. „Az egész kör alatt veszítek. Nehéz megítélni, mert eléggé eltérő leszorítóerő-szinttel mentünk. Az egész körön veszítek, és főleg a lassabb és közepesen gyors kanyarokban szenvedek. Ezen nem tudok úrrá lenni. Egy hét múlva jön a következő verseny, de nem ugyanitt, hanem egy másik pályán. Meglátjuk, ott mit tehetünk, de remélem, hogy visszatérünk a normalitáshoz.”

Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA)

Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA)„Most és a múlt héten is nagyon eltérő versenyt futottunk Charles-lal. Én mindig forgalomba ragadtam a mezőny második felében. Az első kanyarban történt megpördülésem sem segített ilyen szempontból. Talán csak pár olyan köröm volt a versenyen, ami hasonló volt az övéhez. Remélem, legközelebb simább versenyem lesz, és jobb eredményt érhetek el” – összegzett az egyre tanácstalanabbnak tűnő bajnok.

 

A vázcsere lehet a megoldás?

Ő nem beszélt erről, de vergődése miatt fölmerült, talán az autóján lehet egy nem észlelt hiba, ami hiábavalóvá teszi minden próbálkozásukat. Nem lenne példa nélküli ez. A Red Bullnál is volt hasonló időszaka, például 2014-ben, amikor szenvedése miatt kikönyörögte magának az új vázat, ami segített is rajta. Ha más nem, az ilyesmi akár pszichológiai szempontból is lehet hatásos.

Nico Rosberg szerint most is meg kell próbálkoznia egy alvázcserével. „Ez egy nagyon nehéz helyzet. Nem várható el, hogy Sebastian most jókedvűen ünnepeljen. Nagyon frusztráló lehet, hiszen tudja: »képes vagyok ennél jobbra, és valami a csapatnál nem stimmel, ha fél másodperccel le vagyok maradva, és csak a mezőny második felében autózom, miközben a csapattársam negyedik lesz.«”

Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA)

Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA)„Most ezt konstruktív módon, házon belül kell megoldania. Ha a járvány miatt nem is utazgathat, hétfőn egy Zoom-hívást kell kezdeményeznie Maranellóval, az asztalra kell csapnia, és azt mondania: »Kérlek titeket, adjátok nekem a tartalékvázat, cseréljetek ki mindent, mert valami rossz ezen az autó! Adjatok nekem egy új autót, és utána újra jobban fog menni!« Muszáj ezt megpróbálnia” – vélekedett az RTL adásában a 2016-os világbajnok.

Mattia Binotto csapatfőnök a futamot követően elmondta, nyitottak az alvázcserére, amennyiben Vettel úgy érzi, hogy erre van szüksége. „Erről egyelőre nem esett szó, legalábbis velem nem. Ez is része a csapaton belüli párbeszédnek. Nyitottak vagyunk, ha ezzel segíthetünk neki. Miért ne? Bármit is tehetünk segítségként, megtesszük, mert fontos számunkra, Sebastian számára, a csapat és a versenyző szempontjából is. Jobbá kell válnunk a következő versenyeken. Ez fontos, ezért nyitottak vagyunk rá. A versenyzőre és a csapatra hagyom ennek megvitatását és eldöntését” – fogalmazott kissé elhatárolódva a svájci születésű mérnök.