Mercedes: Barcelonában is ostobának tűnhetünk…

A Mercedesnek sürgősen meg kell oldania a gumikezeléssel kapcsolatos problémákat, ellenkező esetben ugyanis a hétvégi Spanyol Nagyíjon is kellemetlen meglepetésben lehet része – jelentette ki a vezető pályamérnök, Andrew Shovlin.

XPB_1049277_HiRes Lewis Hamilton (Fotó: XPB)
Az első négy futam Mercedes-dominanciáját látva nem kis meglepetésben lehetett részünk a 70. Évforduló Nagydíján, ahol a meleg és a lágyabb gumikiosztás a Red Bull és Max Verstappen kezére játszott: a bikások remekül taktikáztak, a holland pedig nagyszerűen életben tudta tartani az abroncsokat, ezzel pedig elorozta a győzelmet a címvédő alakulattól.

Ami  folytatást illeti, a hétvégi Spanyol Nagydíj helyszínén hasonlóan meleg időjárás várható, a pálya pedig Silverstone-hoz hasonlóan komoly kihívás elé állítja majd a gumikat. Igaz, a kiosztás más lesz, a Pirelli keményebb gumikat visz Barcelonába.

Ezeken a Mercedes eddig versenyképesebbnek tűnt, vezető versenymérnökük azonban aggódik, hogy a körülmények ismét az ellenfeleknek kedveznek majd. Épp ezért gyors megoldást sürget a hétvégi gondokra. „Sürgős a dolog, mert kedden már repülünk Spanyolországba, pénteken pedig újra pályán vagyunk” – kezdte a szakember.

Munkában a Mercedes szerelői (Fotó: XPB)„Az előrejelzés szerint 30 fok lesz, a pálya pedig szintén nagyobb energiaigényű, szóval nagyon jól tudjuk, hogy egy újabb vasárnapon nézhetünk ki ostobán, ha nem sikerül megoldanunk ezeket a problémákat” – tette hozzá őszintén.

Shovlin kiemelte, számos oka lehet annak, hogy a Mercedes teljesítménye nem volt olyan lehengerlő múlt vasárnap, mint az év első futamain. „A melegebb időjárási körülmények között nem vagyunk annyira versenyképesek. Tudjuk, hogy a hólyagosodás is probléma volt. Beszéltünk erről a versenyzőkkel, szóval nem ért meglepetésként bennünket. Az viszont igen, hogy míg a legrosszabb pozícióban vagyunk ezen a skálán, addig a Red Bull a legjobbon. Meg kell értenünk, miért voltak futamok, ahol egy csónakban eveztünk. Miért voltunk most kívülállók? Még nem tudjuk” – mondta.

Végül elismerte, a keményebb gumikiosztás segíthet abban, hogy a Mercedes „elrejtse” a problémát Barcelonában. „Ha megoldani nem tudjuk, akkor az egyes keverékeken egy kicsit rejtőzködhetünk. Láthattuk, hogy a Red Bull azért annyira nem volt messze, szóval ha nem sikerül megoldást találnunk, akkor Barcelonában is bajba kerülhetünk. Szóval, eléggé sürgős lenne találnunk most egy kis tapadást még” – fogalmazott a mérnök.