Verstappen: Az extrém gumiválasztástól lenne izgalmasabb az F1

A pályához nem illő gumikkal magyarázta hirtelen versenyképességét a Red Bull. Max Verstappen szerint nagy kár, hogy ritkaság az agresszívebb gumiválasztás.

Motor Racing - Formula One World Championship - 70th Anniversary Grand Prix - Race Day - Silverstone, England Max Verstappen (Fotó: XPB)
Legyőzték a Mercedest, mégpedig erőből. Az első négy futam, de akár csak az első silverstone-i hétvégén mutatott dominanciájuk után még maga a Red Bull sem gondolta volna, hogy ez megtörténik, ám Max Verstappen vasárnap sarokba szorította Lewis Hamiltont és Valtteri Bottast. Sikerének kulcsát a gumik és a Red Bull kiváló gumikezelése jelentette: nekik nem kellett visszafogniuk magukat, a Mercedesnek viszont igen, mivel abroncsaik pár kör megtétele után túlmelegedtek, majd szétnyíltak, bárhogy is óvták őket.

Verstappent a futam után megkérdezték, a Red Bull erősségének, vagy a Mercedes gyengélkedésének tudja-e be inkább a végeredményt. Szerinte nyilvánvaló, hogy a gumihelyzet most nekik kedvezett. „Mások nevében nem beszélhetek. Nekünk nem volt gondunk a gumikkal, az autó egyensúlya jó volt. A puha gumikkal, egy ilyen nagy energiájú pályán ez segítség.  A múlt héten azokat a gumikat használtuk, amikkel szinte egész évben egy kiállást csinálunk. És természetesen még mindig hátrányban vagyunk a tempó tekintetében. Most a Mercedes gumija hólyagosodott, gondjaik voltak. Nekünk jó napunk volt a gumikkal, az egyensúllyal és az autó tempójával, ők pedig szenvedtek a gumikkal, ezért nem tudták igazán nyomni” – összegezte, miért alakult így.

Verstappen az interjúi során folyamatosan ismételgette, nem bánná, ha több versenyre is több kiállást kikényszerítő gumikat vinne a Pirelli. „A mostani gumik túl puhák voltak erre a pályára, de ez nem baj, mivel így legalább több kiállás volt” – emlegette, hozzátéve, a konzervatív gumiválasztás rendszerint lehetővé teszi az egy kiállást, a Mercedes számára pedig azt, hogy kihozza a maximumot az autójából.

Max Verstappen (Fotó: XPB)Miközben győzelmével megelőzte Valtteri Bottast a bajnokságban, és 30 pontra megközelítette Lewis Hamiltont, Verstappen a „hagyományos” gumiválasztás miatt nem lát esélyt arra, hogy rendszeressé váljon a Mercedes fölötti győzelmük. „Teljesen eltüntetni a különbséget nagyon nehéz lesz. Ma egyszerűen nagyon jól bántunk a gumikkal, és jobban nyomhattuk, mint ők. De vissza fogunk térni a konzervatívabb gumiválasztásokhoz, amikor csak egy kiállás lesz, és akkor nehezebb dolgunk lesz, mert nem lesz ilyen hólyagosodás, és nem kell majd ennyire visszavenniük. De meglátjuk, most élvezzük az eredményt, és meglátjuk, hol hogy állunk Barcelonában.”

Az ezen a héten következő Spanyol Nagydíjra ismét nagy meleget jósolnak, a pálya ugyancsak nem kíméli az abroncsokat, ám a Pirelli ezúttal az első silverstone-i hétvégével azonos gumikat szállít, a legkeményebbeket. „Reálisnak kell lennünk. Az időmérőn még mindig le vagyunk maradva, és Barcelonában visszatérnek a keményebb gumik, amiken a múlt héten láthattuk, le vagyunk maradva egy kicsit. Szóval nem várok csodákat. Az is kemény pálya a gumik szempontjából, de a keményebbekkel jobban lehet majd nyomni, mint ma.”

Max Verstappen (Fotó: XPB)„Összességében úgy vélem, az egy kiállás nem túl izgalmas. Ha megtalálnák a módját a két kiállásos versenyeknek, az jó lenne. Az igaz, hogy a gumikímélést alapvetően senki sem szereti. Versenyezni, nyomni akarjuk. De a két kiállás jó lenne."

A kérdésre, fogja-e a puhább gumik gyakoribb bevetésére ösztökélni az F1-et, ugyanakkor elmondta: „„Nem gondolnám, hogy ez az én dolgom lenne. Nem hiszem, hogy megtehetem.”