×

Másolásügy: a Ferrari és a Renault fellebbez, a McLaren kihátrált

A Ferrari és a Renault is benyújtja hivatalos fellebbezését a Racing Point másolási ügyében, így hiába lépett vissza a McLaren, a történet nem zárult még le.

Motor Racing - Formula One World Championship - Austrian Grand Prix - Race Day - Spielberg, Austria Fotó: XPB
Az FIA a múlt pénteken hirdetett ítéletet a Racing Point másolási ügyében. Megállapította, hogy a csapat idei autóján használt hátsó fékhűtője nem saját tervezés, az javarészt a Mercedes tervein alapul, ezért a sportszabályzat vonatkozó pontjának megsértésére hivatkozva 400 000 eurós pénzbírsággal sújtotta a silverstone-i alakulatot, valamint 15 konstruktőri pontot is levont tőle.

A múlt szombati határidőig összesen öt csapat jelezte fellebbezési szándékát az ügyben: a Racing Point mellett a Ferrari, a Renault, a McLaren és a Williams. E csapatoknak 96 órájuk volt eldönteni, hogy ténylegesen benyújtják-e fellebbezésüket, vagy elállnak ettől. A határidő szerdán, magyar idő szerint 10:30-kor jár le, ám három csapatról máris tudható, mit lép. Miközben a McLaren az FIA szabályok tisztázására tett ígéretével megelégedve elállt a fellebbezéstől, a Ferrari és a Renault már kedd este megerősítette, hogy továbbviszi az ügyet.

„Most erősítettük meg a fellebbezési szándékunkat a bíróság 4-es és 41 dokumentumban foglalt döntései ellen” – közölte a Ferrari. A maranellóiak ezzel nemcsak a Renault óvása kapcsán született múlt pénteki ítéletet támadják meg, hanem a többi verseny kapcsán a Racing Pointnak kiosztott megrovásokat is. A rózsaszín gárda a pénzbüntetést és a pontlevonást hivatalosan a Stájer Nagydíj kapcsán kapta, mivel akkor óvott először a Renault, az azóta eltelt versenyeken (Magyar Nagydíj, Brit Nagydíj, 70. Évforduló Nagydíja) pedig azért kapott megrovást, mert továbbra is használta a vitatott fékhűtőjét.

A Renault eközben jelezte, ők a fékhűtők ügyén túl, a szabályozás egyértelművé tételéért is küzdenek. „Megerősítettük a bíróság Racing Point fékhűtője ügyében hozott ítélete elleni fellebbezésünket. Ezzel párhuzamosan az FIA-val és minden résztvevővel együtt folytatjuk tovább az egyértelmű és érvényesíthető szabályrendszer kialakításáért, gyakorlatba való átültetéséért folyó munkát, amelynek következtében valamennyi csapatnak a saját maga által fejlesztett, eredeti aerodinamikai koncepciót kell alkalmaznia a 2021-es szezonban” – írták közleményükben.

Fotó: XPBA McLaren eközben azt erősítette meg, hogykiszáll az ügyből. Indoklásukban elmondták, elégedettek az FIA technikai igazgatója, Nikolasz Tombazisz által tett ígérettel, amelyben garantálta, hogy jövőre már az autómásolást tiltó szabályok lesznek érvényben. „A McLaren Racing úgy döntött, nem fellebbez az FIA Renault óvása kapcsán, a Racing Point ellen hozott döntése ügyében. A csapat elfogadja a bíróság döntését és megállapításait, és különösen azt, hogy az FIA bizonyította, kivizsgálja és bünteti a szabálysértéseket. Ezenkívül a McLaren Racing örül, hogy az FIA tovább fogja pontosítani a sport- és technikai szabályzatát, hogy védelmezze a Forma–1-et, amelyben a csapatoknak valódi konstruktőröknek kell lenniük, és kizárja annak lehetőségét, hogy az autók gyakorlatilag más résztvevő autóinak másolatai legyenek” – írta a wokingi csapat.

Hozzátették még, tudomásul veszik, hogy a Ferrari és a Renault továbbviszi az ügyet, és kíváncsian várják annak fejleményét. Hogy visszalépésükben van-e szerepe annak, hogy jövőre már a Mercedes erőforrását használják, arról csak találgatni lehet. Andreas Seidl csapatfőnök korábban mindenesetre jelezte, a csillagosokkal való kapcsolatukra nincs rossz hatással az ügy. „Végső soron ez a Racing Pointról és nem a Mercedesről szól” – jegyezte meg.

Az egyelőre nem dőlt el, a másik két érintett, a Williams és a Racing Point hivatalossá teszi-e fellebbezését. Utóbbi csapat tulajdonosa, Lawrence Stroll vasárnap kiadott közleményében egyértelművé tette, nem fogja annyiban hagyni, hogy egyesek próbálják besározni a nevüket, ezért „megtesz minden szükséges lépést” a csapat tisztázásáért. A Williams eközben várhatóan szerda délelőtt közli, hogyan döntött.

Akárhogy is döntenek, a Ferrari és a Renault döntésével már biztos, hogy a Racing Point másolási ügye az FIA Nemzetközi Sportdöntőbírósága elé  kerül, így akár hónapokig is eltarthat, mire végleges ítélet születik.