×

A McLaren után a Williams is kihátrált a fellebbezésből

A McLaren után a Williams is jelezte, kiszáll a Racing Point-ügyből, mégsem nyújtja be óvását. Közleményben indokoltak.

Motor Racing - Formula One World Championship - 70th Anniversary Grand Prix - Race Day - Silverstone, England Fotó: XPB
Szerda délelőtt lejárt a határidő a Racing Point ügyében múlt pénteken kihirdetett ítélet elleni fellebbezésre. Miközben a Ferrari és a Renault már kedd este bejelentette, hogy továbbviszi az ügyet, a szándékát jelző másik két istálló, a McLaren és a Williams elállt ettől a lehetőségtől. Előbbi gárda szintén kedd este erősítette ezt meg, utóbbi viszont csak a határidő lejárta után.

„Miután alaposan megfontolta, a Williams úgy döntött, nem nyújtja be a hivatalos fellebbezését. Úgy hisszük, az FIA döntése, miszerint 2021-től tiltani fogja a teljes autók lemásolását, válasz a mi legalapvetőbb aggályunkra, és megerősíti a konstruktőrök szerepét, felelősségét a sportágon belül. Ez alapvető fontosságú a Forma–1 számára, és a Williams is hisz ezen elvben” – állt a grove-iak indoklásában.

Ezzel megállapítható, a Racing Point módszere ellen lázongó négy csapatból az a két istálló döntött az ügy rövidre zárása mellett, amelynek hosszú távon a Mercedes biztosítja a motorját (a McLarennek csak 2021-től). Ez talán nem véletlen, igaz, a a McLaren főnöke kihangsúlyozta, nincs hatással a csillagosokkal való kapcsolatukra a határozott véleményük, mivel nekik csak a Racing Pointtal van problémájuk, nem a partnerükkel. Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke mindenesetre a jelek szerint nem volt teljesen sikertelen békéltetőként...

Claire Williams (Fotó: XPB)Claire Williams a mostani közleményük előtt tisztázta, ők nem az ellenfelüket akarták kritizálni, egyszerűen nem érzik helyesnek, hogy az F1-ben lehetőség van egy másik autó teljes lemásolásával sikereket elérni. „Senki sem akarja kritizálni a riválisát, és ez a sportág arról szól, hogy minden lehetséges fegyvert kihasználsz a másik legyőzésére. A Williams viszont mindig is egyértelmű állást foglalt annak kapcsán, mit tart az F1 alapvető sajátosságának. Vannak, akik talán azt mondják, hogy  ez a hagyomány a múlté, és a sikeressé váláshoz alkalmazkodnod kell, innovatívvá válni, változni, és a Racing Point ezt tette. Mi viszont kiállunk a filozófiánk mellett, miszerint az F1-es csapatoknak, konstruktőröknek maguknak kell tervezniük és gyártaniuk a teljesítményt meghatározó alkatrészeket” – magyarázta.

A Williams bejelentésével már csak egy résztvevő adós a következő lépésének ismertetésével: a Racing Point egyelőre nem jelezte, fenntartja-e fellebbezését, és megpróbálja-e a nemzetközi döntőbíróság előtt semmissé tenni az ügyben rájuk rótt büntetést.