×

Ezért bízik még mindig töretlenül a Red Bull Albonban

Főnöke ismét dicséri, pedig Max Verstappentől ezúttal is fényévekre volt. Alexander Albon nem érzi úgy, hogy rászolgált a kemény kritikákra.

Motor Racing - Formula One World Championship - 70th Anniversary Grand Prix - Race Day - Silverstone, England Alexander Albon (Fotó: XPB)
Nem tud kilépni a sablonból Alexander Albon a Red Bullnál. A brit-thai versenyző utóbbi hétvégéi nagyon hasonlóan alakultak: időmérős gyengélkedés, kapaszkodás a rossz rajthelyről, szép előzések, sikeres felzárkózás. A szépséghiba, hogy ugyanazzal a Red Bull-lal Max Verstappen jóval többet nyújt. A múlt vasárnap például megnyerte a futamot a két Mercedes előtt, miközben csapattársa 40 másodperces lemaradással lett ötödik.

A nagy különbség miatt folyamatosan találgatnak arról, vajon meddig él a türelem Albonnal szemben, és mikor köt az ő lábára is útilaput a Red Bull, mint tette korábban Danyiil Kvjattal vagy Pierre Gaslyval. Máris vannak, akik az Alpha Taurinál újra kivirágzó Gaslyt ültetnék vissza Albon helyére, mások Sergio Pérez, Nico Hülkenberg vagy akár Sebastian Vettel alkalmazását „javasolnák” a csapatnak, ám a Red Bull egyelőre kitart Albon mellett.

A versenyző szerint a kritikákat eleve eltúlozzák. „Szerintem bizonyos megnyilvánulások egy kicsit igazságtalanok voltak. Az első versenyen a győzelemért harcoltam, aztán negyedik és ötödik is voltam” – emlékeztetett.

Alexander Albon csatája Lando Norrisszal (Fotó: XPB)Főnöke, Christian Horner eközben arra hívta föl a figyelmet, hogy Albonnak leginkább az időmérős teljesítményével vannak problémái, és ez alapozza meg a Verstappennel szembeni nagy különbségeket a versenyeken is. „Alexnek nincsenek csöndes vasárnapjai mostanság. A versenyei kiválóak. A Copse külső ívén előzött, valamint az első és második szektorban, mivel nem voltunk elég gyorsak az egyenes végén ehhez. Nagyon-nagyon jó versenyt futott. Ha majd szombatonként is jobban vezethetővé válik az autója, az időmérői is jobbak lesznek. Képzeljük csak el, mi lett volna most, ha Alex a negyedik vagy ötödik helyről rajtol a versenyen! Biztosra veszem, hogy ez is eljön, efelől semmi kétségem” – védte meg újra versenyzőjét a futam után.

A Red Bull oldalán vezetett „naplójában” hozzátette még: „Alex nem volt elégedett a szombati időmérős teljesítményével. Pár tizeddel elmaradt a várt eredménytől a lágy gumin. De a vasárnapi versenyen fantasztikus teljesítményt nyújtott. Mindent hozott, amit csak elvárhattunk tőle, és ha lett volna még pár köre, Charles Lerclerc-t is utolérte volna. Engem leginkább a párharcokban nyújtott teljesítménye nyűgöz le. Tiszta volt, de határozott, rendkívül bátor volt egyes előzéseknél, például amikor a Copse külső ívén előzött. Az igazán kiemelkedő volt.”

Alexander Albon és Pierre Gasly küzdelme (Fotó: XPB)A vasárnapi javulása azt mutatja, nem reménytelen Albon helyzete, amikor úgy érzi, hogy jó autó van alatta. Múlt vasárnap márpedig olyan jónak érezte az RB16-ost, mint még soha. „Az autóm igazán remek volt. Sokat küszködtem a rajt után, de miután elkaptam a ritmust, a végén már támadtam és előzgettem az autókat, a tempóm megvolt. Az autó elképesztő volt. Őszintén szólva még rá kell jönnünk, hogy mitől volt ilyen jó vasárnap, és miért nem volt ilyen szombaton” – állapította meg.

Horner szerint ha türelmesek lesznek, e kérdésekre is választ találnak, és onnantól Albon is meg tud majd felelni minden elvárásnak. „Az egész az önbizalomról szól. Jusson eszünkbe, hogy Alexnek még nincs nagy F1-es tapasztalata, szemben a csapattársával. Az emberek azt mondják, az F1 már nem az iskola, de a versenyzők sok tekintetben folyamatosan tanulnak és fejlődnek. Max is ugyanezt mondaná: idő kell ahhoz, hogy mindent tökéletesíts, amikor a legjobbak ellen versenyzel, a sportág csúcsán. Meredek tanulási görbe ez, főleg amikor az autód időnként szeszélyes. De mind azon dolgozunk, hogy az autóból és a versenyzőkből is a legtöbbet hozzuk ki.”