Musorujsag
Élő Eredmények

Red Bull: Az időmérőn nincs esély, a versenyen viszont…

Red Bull: Az időmérőn nincs esély, a versenyen viszont…

Sky Sports
Bármilyen nagynak is hat a Mercedesszel szembeni 8 tizedes lemaradásuk, a versenytempó alapján egyáltalán nem tűnik reménytelennek a Red Bull helyzete Barcelonában.

A megszokott képet festette a Spanyol Nagydíj pénteki edzésnapja: a Mercedes kettős elsőséggel zárta a délelőtti és a délutáni szabadedzést is, még látótávolságba sem engedve az ellenfeleket. Az első számú üldözőjük mindkét alkalommal Max Verstappen volt, aki az első tréningen 0,9 másodperccel maradt el Valtteri Bottastól, a másodikon 0,8 másodperccel Lewis Hamiltontól.

Az eredmények azt mondják, nem túl jók a kilátások a címvédő ellen, ám a képet árnyalják a hosszú etapok, amelyeken Verstappen egészen közel tudott kerülni a fekete autókhoz. A holland a második edzés hajrájában a lágy keveréket nyüstölte sokáig, és biztató előjel volt, hogy még az etapja utolsó, 10. körén is képes volt 1:23 alatti időre. Ugyanezen a típuson Valtteri Bottas is 1:22 „végét” autózott, ám az átlagát kevesebb kör adta ki. Még ha előnyben is voltak a csillagosok, versenykörülmények között a Red Bull nincs ledolgozhatatlan hátrányban.

„Most sokkal melegebb van, mint a téli teszteken volt ugyanitt, szóval amit akkor tanultál, annak ma nem sok jelentősége van. Az autónk viszont egészen rendben volt” – értékelt Verstappen. „Egy körön nyilvánvalóan le vagyunk maradva a Mercedestől, de összességében ez egy pozitív nap volt, és a hosszú etapunkon különösen jól vezethető volt az autó. Ez nagyon fontos.”

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Szavait főnöke, Christian Horner is megerősítette. „A Mercedes egy körön nagy előnyben van. Max hosszú etapos tempója viszont biztatóan alakult. A közepes gumin igazán versenyképesnek tűnt. Ez a vasárnapra nézve biztató. Meglátjuk, hogy alakul az időjárás, de a jelek szerint újabb meleg hétvégére van kilátás.”

A Red Bull egy hete a gumikezelésével múlta fölül a Mercedest. Miközben az ellenfél a hólyagosodással küszködött, nekik nem kellett úgy spórolniuk. Barcelonában a bőven 40 fok fölötti hőmérsékletű aszfalton és a tempós kanyarokban ismét nagy terhelést kapnak az abroncsok. Kérdés, a Red Bull ezúttal mennyire tud profitálni ebből. „Itt a keményebb gumikat használjuk. Rendben vannak, kezelhetők. Jó lenne, ha kicsit lágyabbak lennének…” – állapította meg Verstappen, hogy ilyen téren most nem érzi úgy, hogy a Mercedesnek nehézségei lennének.

Szerinte ezúttal taktikai szempontból is szűkebb a mozgásterük, mint Silverstone-ban. „A keverékek szerintem annyira kemények, hogy nem lesz szükség annyira extrém taktikára, mint a múlt héten” – utalt a kemény gumis Q2-jére, amely megalapozta a másnapi győzelmét.

Verstappen szerint a pole-ra aligha lesz esélyük, de vasárnap lehet keresnivalójuk a Mercedes ellen. „Az időmérőn nem hiszem. A Mercedes nagyon gyors. De a versenyen ki tudja. Én elégedett voltam ma. Meglátjuk, vasárnap is így lesz-e.”

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Horner szerint a csapaton nem fog múlni: próbálják most is rafinériával kompenzálni a tempóhátrányukat. „Nem a miénk a leggyorsabb autó, és emiatt muszáj alkalmazkodnunk, gyorsan gondolkodnunk. Taktikai szempontból idén erősek voltunk. Az első versenyt megnyerhettük volna Ausztriában a taktikánkkal, és Budapesten is sikerült a két Mercedes közé kerülnünk. Legutóbb pedig bátrak voltunk, hogy Maxot az időmérőn a kemény gumin küldtük ki, hogy azon rajtolhassunk. Ez a génjeinkben van, készek vagyunk kockázatot vállalni” – dicsérte csapatát.

Ami a másik versenyzőjüket illeti, Alexander Albon délelőtt a 8. legjobb időt autózta, 9 tizeddel elmaradva Verstappentől, délután 8 tizedes hátránnyal lett 14. „Délelőtt elégedettebb voltam, délután már nem” – értékelt a thaiföldi. „Kipróbáltunk pár dolgot, és nem olyan irányt vettünk, amilyet szerettünk volna. Javultunk, de a Mercedes egyszerűen nagyon gyors. Most átnézzük az adatokat, és visszatérünk az eredeti irányhoz.”

Ő a gumik kapcsán úgy érzi, ezúttal nincsenek olyan jó helyzetben, mint egy hete. „Rendben voltunk. Nincs olyan hólyagosodás, mint Silverstone-ban, de talán nem is olyan kényelmes a helyzet. Nem egyszerű, sokat kell óvni a gumikat” – jelentette a legutóbb szépen előretörő versenyző.

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak