Musorujsag
Élő Eredmények

Nézők nélküli versennyel zárul a Forma–1 szezonja

Nézők nélküli versennyel zárul a Forma–1 szezonja

Yasmarinacircuit.com, Speedweek, Motorsport Week
Megerősítette a 2020-as szezonzárót rendező Abu-Dzabi, hogy több helyszínnel ellentétben ők zárt kapus versennyel készülnek, így üres lelátók előtt zárul az F1 idénye.

A Forma–1 kedden tette véglegessé a 2020-as versenyprogramját, miközben azt is megerősítette, hogy a szezon második felében már mind a lelátókra, mind a paddockba szurkolókat, vendégeket tervez beengedni bizonyos helyszíneken. Konkrét pályákat nem nevezett meg, ám annyi már tudható, hogy Oroszországban és Portugáliában biztosan lesz közönség, mivel már árulják a jegyeket.

Az idény december 13-án Abu-Dzabiban zárul, és a helyi szervezők máris megerősítették, ők zárt kapus futammal tervezik búcsúztatni a 2020-as F1-es évet. „A 12. Forma–1-es Abu-dzabi Nagydíj a COVID-19-es járvány világméretű terjedése miatt zárt kapuk mögött kerül megrendezésre, nézők nélkül” – áll a versenypálya hivatalos oldalán közzétett tájékoztatásban.

Ezzel tehát eldőlt, az F1-es szezon úgy zárul idén, ahogyan kezdődött: közönség nélkül. A nézőknek ugyanakkor lesz még lehetőségük élőben figyelni az autókat idén. Az említett két jegyárusító helyszín mellett Mugello, Imola és a Nürburgring is tárgyal a közönség előtti lebonyolításról, és a hírek szerint szezonzáró triplahétvége első két versenyét rendező Bahrein, valamint a november 15-én visszatérő pályaként futamot rendező Törökország is nézők előtt rendezné meg futamát.

Míg náluk ez egyelőre csak képlékeny terv, Szocsi és Portimao már konkrétumokkal is előállt, és a jegyértékesítést is megkezdte. Az Orosz Nagydíjon 30 ezer szurkolóval számolnak, míg a Portugál Nagydíjat 50 ezer ember előtt bonyolíthatják le.

Fotó: XPB

 

Portugália szigorú szabályokkal készül

A portugáliai Algarve-versenypálya ügyvezető igazgatója, Paulo Pinhero a Speedweeknek adott interjúban részletesen is beszélt arról, milyen feltételek mellett valósulhat meg a nézők előtti versenyzés a világjárvány idején. „Nem szabad túlterhelni a rendszerünket. Ha több szurkolót akarunk, akkor több vécére, bárra, kasszára és bejáratra van szükség. Az ötvenezer fővel a nyomás lényegesen kisebb. Ezenkívül észben kell tartanunk a koronavírus-helyzetet. Ötvenezer ember sok, de a mi rendszereink feszültség nélkül fognak működni” – magyarázta, hozzátéve, az ülőhelyeik két harmadánál többet semmiképpen sem szeretnének felhasználni.

A biztonsági protokolljuk kapcsán elmondta: „Az, hogy nézők is bejöhetnek, még nem jelenti azt, hogy mindent szabad lesz. Ha jegyet vásárolsz, azt otthon veheted át. Emellett számos szabályba bele kell egyezni. Ha például Németországból jön valaki, az a Faróban található reptéren landolhat. Meg fogják neki mondani, hol kölcsönözhet autót, melyik úton juthat el a pályára, és hol parkolhat. Ott egy rendező elviszi az autót, és megmutatja, melyik bejáraton jut el a helyére a lelátón. Az embereknek maszkot kell viselniük, folyamatosan fertőtleníteniük kell a kezüket, és a maszkot csak evésnél és ivásnál vehetik le. Akinek vécére kell mennie, azt a szervezővel tudatnia kell. Nem olyan lesz, mint általában.”

Algarve, Portimao (Fotó: XPB)

A kérdésre, szerveznek-e bármilyen bulit a futam köré, Pinhero elmondta: „A buli az lesz, hogy biztonságban meg lehet tekinteni a versenyt.”

Hogy a szurkolók a pálya körül se tartsanak tömeges összejöveteleket, arról pedig a hatóságok fognak gondoskodni. „A versenyhétvégén ötezerrel több rendőr áll majd rendelkezésre, akik Portimaót és Alvort felügyelik. Lesz egy nagy eseményünk, de mindenkinek tartania kell magát a szabályokhoz. Mi minden későbbi nagy rendezvény próbababái leszünk. A szurkolóknak megfelelően kell viselkedniük, nincs más választás” – magyarázta a szervező.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak