Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton: A Pirellitől még nem kaptunk megfelelő F1-es gumikat

Hamilton: A Pirellitől még nem kaptunk megfelelő F1-es gumikat

F1
F1-es ténykedése alatt nem biztosított még a versenyzők ízlésének megfelelő gumikat a Pirelli Lewis Hamilton szerint, ám rámutatott, a sportág nem erőlteti meg magát a változásért.

Eljött az ideje, hogy jobb gumikkal álljon elő a Pirelli – jelentette ki Lewis Hamilton a barcelonai győzelme után. Szerinte versenyzői szempontból nem túl kellemes, hogy a futamokon folyamatosan az abroncsok hőmérsékletét és állapotát kell figyelniük, és ez határozza meg a mindenkori tempót. És nem ő volt az egyetlen, aki ráirányította a figyelmet a gumigondokra. Az időmérőn látott felvezető körös megállások kapcsán több versenyző is panaszkodott: olyan érzékenyek az abroncsok a nagy melegben, hogy nincs más választásuk, mint nevetségesen lassú bemelegítő kört teljesíteni a jó köridő érdekében.

Hamilton Spában visszatért a problémára, és megállapította, a Pirellitől még nem kaptak megfelelő F1-es gumikat, de ez nem csak a gyártó hibája. „Az autókat egyre nagyobbá és nehezebbé teszik, és ez nehézzé teszi a gumigyártó dolgát. Emellett kevesebb tesztünk is van, szóval nagyon sok akadály van előttük. Ettől függetlenül egészen biztos vagyok abban, hogy a Pirelli egyik évben sem biztosított olyan gumikat, amikkel a versenyzők különösebben elégedettek lennének. Folyamatosan a túlmelegedés miatt panaszkodunk. Az F1-es autó nagyszerűségét a leszorítóerő jelenti, a gondot pedig a turbulencia, ami miatt nem tudunk közelebb kerülni a másikhoz.”

„Amikor hét másodpercre vagy a másiktól, csökken a leszorítóerő, és nincs meg a tapadás. Amikor még volt gumiháború, talán könnyebbek voltak az autók, de volt két gumigyártó, akik a határig hajszolták egymást. Pillanatnyilag senki sem űzi a Pirellit rajtunk, versenyzőkön kívül. És nagyon óvatosnak is kell lennünk, nem szabad megbántanunk a Pirellit. De muszáj konstruktívan beszélnünk velük” – mondta ki őszintén.

Lewis Hamilton (Fotó: MTI/EPA) Lewis Hamilton (Fotó: MTI/EPA)

Hamilton úgy érzi, az F1 eleve nem is támaszt megfelelő követelményeket a Pirelli irányába. „A legutóbb kijelölt céloknál a versenyzőknek még csak beleszólásuk sem volt, és nem szerepelt benne, amit már évek óta kérünk. Tavaly én azért mentem Párizsba, a Concorde-egyezmény tárgyalására, hogy próbáljak segíteni nekik, hogy dolgozzanak együtt a versenyzőkkel, mert mi sem ellenük vagyunk, mi is éppúgy jobbá akarjuk tenni a sportágat, mint ők. Akkor örültek nekünk, és most szerintem próbálják javítani a gumifeltételeket, de most ugyanazokat a gumikat használjuk, mint tavaly.”

Hamilton azt is tisztázta, mik lennének a versenyzők elvárásai a gumiknál. „Én több kiállást szeretnék, mert az egy kiállásos versenyek nem jók. A tapadás szempontjából a legjobb gumink a hiperlágy volt. Ezt a tapadást akarjuk, csak hosszabb ideig, hogy ne melegedjenek túl a gumik, hogy folyamatosan nyomhassuk a gázt. És szeretnénk közel kerülni a másik autóhoz, hogy manőverbe kezdhessünk ellenük, ami időnként körökbe telhet.”

A versenyzők érdekvédelmi szervezetének, a GPDA-nak az igazgatójaként tevékenykedő Romain Grosjean eközben elárulta, Barcelonában szervezetük nemrég hangot adott a versenyzők elégedetlenségének a Pirelli-gumik kapcsán. „Láttam a híreket Lewis véleményéről, és örültem, hogy előhozta ezt a témát, és harcol a jobb gumikért. Spanyolországban beszéltünk a Pirellivel, Zoomon keresztül, és jeleztük feléjük az aggályainkat, hogy jobb és biztonságosabb gumikat akarunk. Silverstone-ban láttunk pár problémát az első versenyen. Meglátjuk, mi lesz, de keményen harcolunk a jobb gumikért” – fogalmazott a francia.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB

További tartalmak