×

Ilyen teljesítménnyel nem vehetik el az ülésem – Giovinazzi

A múlt vasárnap történt balesetén már túllépett, és Antonio Giovinazzi hiszi, hogy nincs veszélyben a jövője az Alfa Romeónál.

Motor Racing - Formula One World Championship - Italian Grand Prix - Preparation Day - Monza, Italy Antonio Giovinazzi (Fotó: XPB)
Korán véget ért a Belga Nagydíja Antonio Giovinazzinak. Az olasz a spái futam elején a 14-es kanyarnál kicsúszott, a gumifalba csapódott, és George Russell versenyének is véget vetett, mivel leszakadt kereke eltalálta a Williamst. A második szezonját teljesítő Alfa-versenyző hazai futama előtt már túllépett a történteken. „Jó hír, hogy mindketten rendben vagyunk. Megvizsgálom, mit rontottam el, mivel abból mindig lehet tanulni, de utána már el is felejtem. Én már Monzában vagyok. Örülök, hogy Olaszországban vagyunk, és remélem, egy jó eredménnyel feledtethetjük ezt most” – nyilatkozta.

A csapat rádiózásából kiderült, Giovinazzit az Alfa Romeo, valamint a mögötte érkező Kimi Räikkönen hajszolhatta bele a hibába. A finn a megelőző körben jelezte a boxfalnak, hogy gyorsabb kollégájánál, és szívesen próbálkozna az előttük haladó Sebastian Vettel támadásával, ha szabad lenne felé az útja. Az Alfa ezt követően közölte Giovinazzival, hogy föl kell zárkóznia a Ferrarira. Mérnöke arra kérte, hogy ne vegye el a lábát a gázról a 15-ös kanyarban, ám balesete miatt végül már el sem jutott odáig. Kicsúszását látva Räikkönen azt üzente a csapatnak: „**** el kellett volna engednie.”

Giovinazzi Monzában nem tulajdonított nagy jelentőséget annak, hogy csapata nyomást gyakorolt rá. „Egy versenyzőnek mindig nyomnia kell, és én abban a körben ezt tettem. Sebastian nagyon közel volt hozzám, és próbáltam DRS-távolságon belülre kerülni hozzá. Ez volt a célom. Egyszerűen csak nyomtam, ahogy mindig, és sajnos elhibáztam. De szeretnék Monzában javítani, és elfelejteni Spát” – zárta rövidre.Ahogy Räikkönennek, úgy egyelőre Giovinazzinak is bizonytalan a jövője az Alfánál. A csapattal egyre gyakrabban hozzák hírbe a Ferrari Akadémia két fiatal tehetségét, Mick Schumachert és Robert Svarcmant. Előbbiről nemrég Frédéric Vasseur csapatfőnök is szépeket nyilatkozott, és előrebocsátotta, szerinte a német még fog tesztelni idén F1-es autót.

Giovinazzi ettől függetlenül nem érzi veszélyben magát. „Mindenekelőtt: nem azért kerültem a Forma–1-be, mert bármilyen nagy név vagy támogató állna mögöttem, hanem érdemből, az eredményeimmel és a tehetségemmel. Tudom, hogy a Forma–1 mindig kritikus, mindig jó formában kell lenned, minden hétvégén. Emiatt tudom, hogy ha van egy rossz heted, akkor hirtelen rossz versenyző leszel, majd a következő héten, akár pár nap múlva hőssé válhatsz.”

„Ami engem illet, tudom, hogy ha úgy folytatom, ahogy most teljesítek, ha gyors leszek és próbálok pontokat szerezni, akkor senki sem veheti el az ülésemet jövőre. Meglátjuk, mi történik, de egészen biztosan tudom, mi a teendőm: gyorsnak kell lennem, valamint kiegyensúlyozottnak” – jelentette ki magabiztosan.