Musorujsag
Élő Eredmények

A fél mezőny a versenybíróságon – büntetés nincs

A fél mezőny a versenybíróságon – büntetés nincs

FIA
Egy sor vizsgálatot lefolytatott az FIA versenybírósága a monzai szombaton, ám hiába a vitatható esetek, büntetés egyikért sem járt.

Volt kavarodás a harmadik szabadedzésen és az időmérő edzésen is Monzában a már pénteken központi témát jelentő lassú felvezető körök és az utolsó kanyar előtti tömörülés miatt. A déli gyakorlásnak a hajrája hozott forró pillanatokat: Lewis Hamilton kis híján belehajtott Romain Grosjean Haasába, miközben az az egyik Williams mellé vágott ki a pálya közepére. A britnek a füvet is érintenie kellett, hogy elkerülje a bajt.

Az FIA a leintés után összesen nyolc versenyzőt várt meghallgatásra. Lewis Hamiltont sértettként, a többieket indokolatlanul és veszélyesen lassú vezetés miatt hallgatták meg. Végül Nicholas Latifi, Romain Grosjean, Pierre Gasly, Sergio Pérez, Lance Stroll, Alexander Albon és Carlos Sainz is büntetlen maradt.

Az FIA az ítéletét az időmérő edzés alatt hirdette ki. Indoklásában közölte, alaposan megvizsgálták a tömegjelenet felvételeit, és arra jutottak, hogy képtelenség egyértelműn megállapítani, hogy bármelyik versenyző döntően vagy teljes egészében hibás volt a kialakult helyzetben. „Miközben talán lehetne azt állítani, hogy a sor első autója döntő mértékben felelős, nem lehetett meghatározni, hogy mennyire kell előre mennünk a sorban, és a versenyzők a versenyigazgató által meghatározott időlimitet is betartották. Ezenfelül ez egy szabadedzés volt, nem egy időmérő edzés, így nem volt indokolatlan a 44-es rajtszámú autó (Hamilton) részéről, hogy kereste az utat a boxba a kivezető köre végén, mivel rajtgyakorlatot akart teljesíteni.”

Miközben a lassan haladó társak mind gyorskörre készültek, Hamiltonnak eszében sem volt időt autózni, így fölvetődött, semmi sem kényszerítette arra, hogy önmagát veszélybe sodorva gyorsítson a lassú ellenfelek között. Az FIA szerint viszont a gyorsítása a rajtgyakorlat miatt indokoltnak tekinthető.

Esteban Ocon (Fotó: XPB)

Egy vizsgálat aztán az időmérő edzés utánra is jutott. Annak alanya Esteban Ocon volt, aki a Q1 hajrájában blokkolta az utat Kimi Räikkönen előtt a Curva Grande után. A finn beszorult a Renault mögé, és mivel gyorskörön volt, próbálta megelőzni őt az egyenes szakaszon, ám Ocon ezt nem hagyta. Majdnem bele is rohant az Alfa Romeo.

Az FIA több szögből is visszanézte az esetet, kiértékelte a GPS-adatokat, és arra a következtetésre jutott, hogy csak „a körülmények miatt” tűnt hirtelennek Ocon megmozdulása. Kiemelték, mindkét versenyző egyetértett abban, hogy nem volt elkerülhető, de igazán veszélyes sem az eset.

Ocon vasárnap a 12., Räikkönen a 14. helyről várja az Olasz Nagydíj rajtját.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak