Musorujsag
Élő Eredmények

Visszavonta fellebbezését a Racing Point!

Visszavonta fellebbezését a Racing Point!

Racing Point
A Racing Point csapata bejelentette, mégsem kíván fellebbezni a másolt fékhűtője ügyében született ítélet ellen.

Ahogy arról ebben a cikkünkben részletesen írtunk, a Forma–1 csapatai Monzában megszavazták az FIA azon 2021-es szabályait és intézkedéseit, amelyek a jövőben ellehetetlenítik a teljes autók fordított mérnöki tervezés útján történő lemásolását. A szabályt a 2019-es Mercedes-klónnal versenyző Racing Point esete miatt hozták, amely nagy port kavart idén a riválisok körében.

A silverstone-i csapatot a 70. Évforduló Nagydíján pénzbüntetéssel és pontlevonással sújtották, miután az FIA (a Renault óvásai nyomán vizsgálatot indító) versenybírósága megállapította, az idén használt hátsó fékhűtőjük nem felel meg a sportszabályzat követelményeinek, az annak ellenére másolás útján született, hogy listázott elem, vagyis saját tervezésűnek kell lennie.

Az ítélet ellen három csapat nyújtott be hivatalos fellebbezést: a Renault és a Ferrari súlyosbítást, a Racing Point a büntetés törlését akarta elérni. Azok után, hogy a Renault már hetekkel ezelőtt bejelentette, mégis visszatáncol, az új szabályok megszavazása után most a Racing Point is visszavonta fellebbezését.

„Örömmel fogadjuk, hogy a csapatok megállapodtak, és hogy az FIA tisztázta a listázott és nem listázott elemekre vonatkozó szabályokat. A bírák és a fellebbezési folyamatban érintett felek egyetértettek abban, hogy a szabályok nem voltak teljesen egyértelműek, és hogy mi nem szándékosan szegtük meg őket. Most, hogy ez a bizonytalanság a szabályok körül rendeződött, úgy döntöttünk, visszavonjuk a fellebbezésünket, mert ez szolgálja a sport érdekeit” – közölte a rózsaszín csapat.

Fotó: XPB

Hozzátették, az ügy csak elvonta a figyelmüket, ahogy más csapatokét is, de mostantól mindenki csak a saját feladataira összpontosíthat: „a kemény versenyzésre, és hogy izgalmas szórakozást nyújtsunk az F1-es szurkolók millióinak az egész világon.”

Mindez azt is jelenti, hogy a Racing Point elfogadta a 400 000 eurós pénzbüntetését és a 15 konstruktőri pontjának elvesztését.

Közleményük előrevetíti, hogy a Ferrari is vissza fogja vonni fellebbezését. A maranellói csapat erről egyelőre nem tett bejelentést.

Borítókép: Nico Hülkenberg (Fotó: Racing Point)

További tartalmak