×

Gasly kész a visszatérésre – de van-e még szüksége a Red Bullra?

Pierre Gasly felkészültnek érzi magát arra, hogy újra a Red Bull versenyzője legyen, de pillanatnyilag sem a másodszori előléptetés, sem egy esetleges csapatváltás nem foglalkoztatja.

Pierre Gasly (Fotó: MTI/EPA) Pierre Gasly (Fotó: MTI/EPA)
Amikor másfél évvel ezelőtt az első szezonjára készült a Red Bullnál, reálisnak tűnt, hogy Pierre Gaslyból dobogós, de jó esetben akár futamgyőztes versenyző váljon. Aztán az ottani pályafutása másképp alakult. A Red Bull a nyári szünetben gyenge teljesítménye és teljes elbizonytalanodása miatt jobbnak látta visszaküldeni őt a B-csapatához, mondván, nem nőtt még fel a feladathoz.

Aztán Pierre Gaslyból dobogós, majd futamgyőztes versenyző lett. A Toro Rossónál/Alpha Taurinál.

A francia versenyzőt teljesen megújította a csapatváltás. Újra otthon érezte magát, az autótól és a csapattól is megkapta azt, amire vágyott, visszatért az önbizalma, a céltudatossága, kiegészült némi daccal és bizonyítási vággyal – és jöttek az eredmények. Jobbak, mint az amúgy versenyképesebb Red Bull-lal. És sokszor jobbak, mint amire a jelenlegi Red Bull-lal utódja, Alexander Albon képes.

Gasly példája bizonyítja, bármennyire is a technika és a pénz határozza meg manapság az F1-es erősorrendet, az emberi tényező, a pszichológia még mindig döntő fontosságú tud lenni. „Nagyon motivált” – mondta versenyzőjéről Franz Tost, az Alpha Tauri csapatfőnöke a győzelmük után. „Tavaly is az volt, miután visszatért a Red Bulltól. Eljött az irodámba, üdvözöltük egymást, és azt mondta: »Úgy érzem, mintha tegnap lettem volna itt utoljára. Ez a családom.« Szereti az autót. Már tavaly is egészen versenyképes autónk volt, és Spától javított a teljesítményén. Aztán Sao Paulóban második lett, és volt egy remek csatája Hamiltonnal. Most pedig egy igazán briliáns versenyt futott, mivel az élen állt, és kontrollálta a futamot. Amikor Carlos kicsit közelebb került hozzá, elővette a második szektoros jó tempóját, és 1,2-1,5 másodpercre elhúzott, amivel irányítani tudott a végéig.”

Nem biztos, hogy a Red Bull-os Pierre Gasly ugyanezt meg tudta volna csinálni. A mostani teljesítményével megmutatta, annak idején miért szavazott neki bizalmat Helmut Marko, és miért választotta őt Daniel Ricciardo utódjának, a csupán másfél éves F1-es tapasztalata ellenére.

Pierre Gasly (Fotó: MTI/EPA)

Pierre Gasly (Fotó: MTI/EPA) 

Van még visszaút?

Most fölmerül a kérdés, ezzel a teljesítménnyel ismét el tudja-e érni, hogy az első csapat bizalmat szavazzon neki. Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke Gasly lefokozása után kijelentette, nem zárult be végleg az első csapatuk ajtaja a francia előtt, ha összeszedi magát, ha azzá a versenyzővé válik, akivé a benne látott potenciál alapján válhat, lehet még visszaút. Alexander Albon idei gyenge eredményei akár még erősíthetnék is az esélyeit, csakhogy a Red Bull vezetői egyelőre maximálisan kitartanak a félig brit, félig thaiföldi mellett.

Gaslyt a monzai sikere után megkérdezték, készen állna-e arra, hogy újra a Red Bull versenyzője legyen. „Úgy vélem, készen állok rá, de ez nem rajtam áll, nem az én döntésem. Én a Toro Rossóhoz való visszatérésem óta csak egy dologgal foglalkoztam: magamra összpontosítottam, hogy meg tudjam mutatni, mit tudok”– felelte az F1 109. győztese.

„Amikor rendelkezésemre állnak a megfelelő eszközök, akkor szerencsére jó eredményeket tudok elérni. Nemcsak Brazíliáról beszélek, hanem általában véve erős voltam. Volt pár nagyon erős időmérőnk, erős versenyünk azóta is. Meglátjuk, hogy alakul.”

Gasly nem véletlenül emelte ki a megfelelő eszközök meglétét. Tavaly ő ugyanúgy küszködött a sajátos vezetési stílust igénylő Red Bull-lal, ahogyan idén Albon. Ugyanúgy csak második számú volt a csapatnál, mint utódja, gyakran nem álltak rendelkezésre azok az újítások, amiket Verstappen megkapott, és nála is sokat kísérleteztek a különböző beállításokkal és konfigurációkkal, ahogy most Albonnál. Ám kollégájával ellentétben ő akkor komoly segítséget sem kapott, hiszen Simon Rennie versenymérnököt csak a thaiföldi megsegítésére rendelték vissza a boxfalra, Gaslynak egy újonc mérnökkel kellett volna boldogulnia. A francia nemrég elárulta, egy éve ő is kérte a csapattól, hogy adjon neki tapasztalt segítőt, ám tőle akkor ezt megtagadták.

Elbocsátása egyik fő okaként a Red Bull a múlt nyáron az elveszettségét jelölte meg, valamint azt, hogy nem bírja a nyomást, hogy nem tud előzni, nem elég határozott a párharcokban. Albonnal szemben is ebben látják a legnagyobb különbséget. Gasly most Monzában viszont bizonyította, nem a képesség hiányzott nála, hanem az azt megerősítő háttér. Carlos Sainz gyorsabb autóban ült vasárnap, ám a francia keze és lába nem remegett meg. Elszánt volt, és a n agy nyomás és lehetőség ellenére nem hibázott.

Pierre Gasly (Fotó: MTI/EPA)

Pierre Gasly (Fotó: MTI/EPA) 

Érdemes elhagyni az őt felemelő otthonát?

Az esetleges Red Bull-os visszatérés kapcsán azonban nemcsak az a kérdés, megkapja-e a második esélyt, hanem az is, akarja-e, szüksége van-e rá egyáltalán. Az első ottani időszaka és a jelen közötti éles kontraszt alapján nem biztos, hogy számára versenyzőként előrelépés lenne egy újabb váltás, bármennyivel is jobb a Red Bull.

Ha csapatváltás, akkor talán kifizetődőbb lenne a pályafutása szempontjából a Red Bull-családon kívül körülnézni. Ám Franz Tost csapatfőnök a monzai hétvégén (még a győzelmük előtt) rámutatott, létezik más út is. „Ha jól teljesítünk, ha jó autót biztosítunk számára, akkor nem hiszem, hogy mérlegelnie kéne a csapat elhagyását. Nagyon jó csomag állt össze, és nem sok csapat van, amely sokkal gyorsabb tud lenni nálunk, és ahová szívesen váltana. Legalábbis pillanatnyilag nincs.”

Gasly márpedig otthon érzi magát Faenzában, és a teljesítménye alapján ez nagyon fontos szempont. Ez a csapat nemcsak a legjobbat hozza ki belőle, de azzá is teheti, amivé a Red Bullnál sosem válhatna: vezérré.

„Sok-sok nagyon erős versenyző fordult már meg a Toro Rossónál, és örülök, hogy azon két versenyző egyike lehetek, aki nyerni tudott itt” – mondta Gasly, utalva a gárda első, 2008-as győzelmére Sebastian Vettellel. „Az eredményeknek talán meglesz a jutalma, de várjuk ki, hogy mi történik. Pillanatnyilag én nem is akarok elgondolkodni ezen, csak élvezni szeretném a pillanatot, mert ez az első F1-es győzelmem. Lesz még időm gondolkodni erről később” – tette hozzá a jövőjéről.

Tost szerint Gasly érdeme lesz, ha valaki lecsap rá, és szerződtetni akarja, ám egyelőre úgy véli, jók az esélyeik húzóemberük megtartására. „Ha elveszítjük, az azért lesz, mert jó munkát végez. Máskülönben nem szerződtetnék. Viszont bizakodó vagyok, hogy velünk marad” – vetítette előre az osztrák.

Az idén nyújtott teljesítménye alapján a helyében mi is ebben bíznánk.

Pierre Gasly (Fotó: MTI/EPA)

Pierre Gasly (Fotó: MTI/EPA)