×

Kubica nem érti, miért kritizálják az F1-es futamokat

Az Alfa Romeo tartalékosa, Robert Kubica nem érti az utóbbi időben érkező, az unalmas futamokkal kapcsolatos kritikákat, szerinte ugyanis egy kicsit sem új az, hogy egy szezon során vannak eseménytelenebb versenyek.

Motor Racing - Formula One Testing - Test One - Day 2 -  Barcelona, Spain Robert Kubica (Fotó: XPB)
A meglepő eredményt, és számos fordulatot hozó Olasz Nagydíj előtt több eseménytelenebb viadalt is láthattunk, melyek többnyire a Mercedes és Lewis Hamilton erődemonstrációjáról szóltak. Ezek ismét több kritikát váltottak ki, nem egy szurkoló és szakember megjegyezte, valahogy izgalmasabbá kellene tenni a versenyeket és magát az F1-et.

A jelenleg az Alfa Romeo tesztversenyzőjeként dolgozó Robert Kubica nem ért egyet ezekkel a kritikákkal, szerinte ugyanis a Mercedes dominanciája ellenére sem jelenthető ki, hogy régebben sokkal több volt a változatosabb verseny, hiszen akkor is számos eseménytelent láthattunk.

„Őszintén mondom, nem értem ezeket a kritikákat” – nyilatkozta a lengyel a Motorsportnak. „A Forma–1-ben mindig is voltak unalmasabb versenyek, bármelyik korszakát is nézzük a sportágnak. Az utóbbi időben több versenyző is megjegyezte a leintés után, hogy a viadalok unalmasabbak voltak, de ők valójában csak a saját szemszögükből láthatják a futamokat” – tette hozzá.

Robert Kubica (Fotó: XPB)Kubica kiemelte, noha az élen nem volt izgalmas a verseny, Belgiumban a pontszerző helyeken érdekes csata zajlott, főleg a stratégiával fűszerezve. „Az első helyeket nézve igen, ez egy unalmas verseny volt, vagy mondjuk úgy, unalmas” – fogalmazott.

„Normális, hogy a versenyzők harcolni akarnak egymással, a szurkolók pedig izgalmasabb futamokat akarnak látni, de meg kellene érteniük, hogyan működnek ezek az autók, és milyen is az F1 felépítése” – utalt arra, hogy a királykategóriás autók jelenlegi generációja nem igazán alkalmas az előzésre, ezért nem láthatunk túl sok test-test elleni küzdelmet.

„Igazából ez sem új. Emlékszem, hogy ugyanez volt a téma az első F1-es éveimben már majdnem tizenöt évvel ezelőtt. Nagyon sok múlik a csapatok közötti különbségeken is. Ha ezek kicsit kisebbek, akkor több esély van a jobb versenyekre, és az izgalmakra. Persze más a történet, ha csak az előzések száma alapján ítéljük meg a versenyeket. Néha egy futam akkor is szoros meg intenzív lehet, főleg ha megérted a mögötted állók stratégiáját. Ezt is tudniuk kell az embereknek, mert ez is felkeltheti az érdeklődésüket, ez is lehet izgalmas” – hangsúlyozta.

Robert Kubica (Fotó: XPB)