×

Megbüntették a Räikkönenbe hajtó Pérezt

Nem úszta meg büntetlenül Sergio Pérez a Toszkán Nagydíj második szabadedzésen elkövetett hibáját.

Sergio Pérez és Kimi Räikkönen balesete (Fotó: Formula1/Twitter) Sergio Pérez és Kimi Räikkönen balesete (Fotó: Formula1/Twitter)
Nem Sergio Pérez napjai ezek. Szerdán közölte vele a Racing Point, hogy 2021-től nem számít a szolgálataira, jelenleg ülés és konkrét terv nélkül áll, és még a pályán sem megy neki úgy, ahogyan kellene. A mexikói már a délelőtti első szabadedzésen összetűzésbe keveredett Romain Grosjeannal, aki feltartására idegességében egy finom leszorítással reagált. Miközben ez a figyelmetlenség még elnézhető volt neki, délután Kimi Räikkönennel már komolyabb volt a helyzet.

A finn versenyző éppen elhaladt a célegyenesben, amikor Pérez kikanyarodott a pályára a boxutcából. Az Alfa Romeo előzött, a Racing Point viszont közel maradt hozzá, és a belső íven blokkolva, félig oldalról, félig hátulról belecsúszott. A 2007-es világbajnok a kavicságyban kötött ki, míg ellenfelének az első szárnya bánta a történteket.

Az FIA a nap végére halasztotta a baleset kivizsgálását, aztán ítéletet hozott, mégpedig rendhagyót: 1 rajthellyel hátrasorolta a vétkes Pérezt.

Indoklásukban kiemelték, a versenyzőt a mérnöke figyelmeztette, hogy két autó is érkezik mögötte a pályán, miközben a kék zászlójelzést is bemutatták neki. Az FIA indoklásában a következő áll: „Kék zászlót lengettek az első kanyar előtt, és az is egyértelmű volt, hogy látta a 7-es rajtszámú autót a visszapillantójában. A versenyző azzal érvelt, hogy a boxutca kijárata rendkívül hosszú, és hogy nagy tempóval haladt, amikor a 7-es autó megelőzte, így már nem tudott máshogyan ráfordulni a kanyarra.”

Sergio Pérez és Kimi Räikkönen balesete (Fotó: Formula1/Twitter)

Sergio Pérez és Kimi Räikkönen balesete (Fotó: Formula1/Twitter)„A büntetésről szóló döntésnél a bírák figyelembe vettek más szabadedzésen történt hasonló eseteket, például Valtteri Bottas 2019-es abu-dzabi (megrovás), valamint Sebastian Vettel 2015-ös bahreini (büntetés nélkül) esetét. Elismerjük, hogy vannak a büntetést enyhítő körülmények, és ezért a normál három rajthelyes büntetést lecsökkentjük egyre, hozzátéve, hogy a büntetés helyénvaló, mivel a 11-es autó a boxutcából jött ki, miközben a 7-es gyorskörön volt, és ezért a 11-est terheli a teljes felelősség” – magyarázta az FIA.

Pérez a büntetése előtt a mugellói boxutca sajátos kijáratával és a pálya ismeretlenségével védekezett. „Ez egy nagyon szűk és hosszú kijárat. Most vagyunk itt először. A bírák úgy gondolják, talán változtatni kéne a boxutca kijáratán, mivel túl hosszúra nyúlik, és nem engedi, hogy megfelelő szögből érkezz a boxból, ami balesethez vezethet” – magyarázkodott a versenyző.