×

Verstappen: Nem hiszem, hogy Pérez sokkal lassabb lett volna Vettelnél

Nem szolgált rá a menesztésre Sergio Pérez a versenyzőkollégák szerint. Max Verstappen abban is kételkedik, hogy a mexikói sokkal lassabb lenne Sebastian Vettelnél jövőre az Aston Martinnal.

Motor Racing - Formula One World Championship - Spanish Grand Prix - Preparation Day - Barcelona, Spain Sergio Pérez (Fotó: XPB)
„Szép időket töltöttünk együtt. Sok dobogót szereztünk, noha az autónk nem volt elég jó a dobogós helyezésekre. A legszebb pillanatom viszont a csapat megmentése volt. Jó érzés volt hozzájárulni ahhoz, hogy a cég megmenekült, és ezzel sok ember megélhetését biztosítottuk.”

A fenti összegzés Sergio Péreztől származik, aki a mugellói sajtótájékoztatón talán nem véletlenül nem az emlékezetes dobogós eredményeit nevezte meg a Racing Pointnál/Force Indiánál töltött hét éve fénypontjának. Mindez egy odaszúrás volt az őt év végével kirúgó istálló vezetői felé. Emlékeztette Lawrence Strollt: hogy ha 2018 nyarán az elmaradt fizetésére hivatkozva nem kezdeményezi a csődeljárást a csapat ellen, ő most aligha lenne csapattulajdonos az F1-ben…

A tulajdonos viszont ő, így a döntéseket is ő hozza meg. Stroll pedig úgy döntött, az Aston Martinná váló gárdának Pérez helyett a következő években Sebastian Vettelre van szüksége.

Elküldését a fenti történet, valamint Pérez csapattársa, Lance Stroll ellen az elmúlt másfél évben mutatott teljesítménye miatt sokan tartják igazságtalannak a paddockban. „Checo sok éven át bizalmi viszonyban volt a csapattal, és a csődtől mentette meg őket. Most végre sikerül nekik jó autót építeni, erre nem akarják együtt folytatni. Engem kicsit dühít ez, mivel jóban vagyok vele, és sokra tartom őt versenyzőként” – vette védelmébe Pérezt Carlos Sainz.

A spanyol szerint nyilvánvaló, hogy Pérez áldozat. „Ez is azt mutatja, hogy a Forma–1-ben nem mindig csak a teljesítmény számít. Ha csak azt néznék, nem lett volna oka a Racing Pointnak megválni tőle. A mi sportágunk viszont mindig ilyen volt: itt nincs helye a szentimentalizmusnak. És mi választottuk, hogy itt akarunk versenyezni, szóval az ilyesmit el kell fogadnunk.”

Sergio Pérez (Fotó: Racing Point)

Sergio Pérez és Lance Stroll (Fotó: Racing Point)A Pérez mellett két szezont lehúzó Esteban Ocon egyetért abban, hogy nem a teljesítményen múlt a váltás, és együttérez volt csapattársával, hiszen 2019-ben ő is hasonlóképpen járt (Lance Stroll miatt): menesztése egyéves szünetre kényszerítette őt. „Megérdemli, hogy helye legyen a Forma–1-ben. Mindig ott volt az elején, folyamatosan pontokat szállított a csapatnak, éveken át segítette őket. Nagyon gyors, erős, jó képességű versenyző. Remélem, hogy a Forma–1-ben marad” – mondta a francia.

Pérezt két oldalról szorították sarokba. A Racing Point egyfelől nem akarta elszalasztani a nagy lehetőséget, hogy egy négyszeres világbajnokot szerződtessen, másfelől nem rúghatta ki azt a versenyzőt, aki összességében talán kevésbé megbízható, mivel Lance Stroll a tulajdonos fia.

Miközben Vettel marketingszempontból talán fordulatot hozhat a csapathoz, Max Verstappen szerint szakmai szempontból nem sok érv szólt Pérez elküldése mellett. „Nem gondolnám, hogy Pérez sokkal lassabb lett volna (amennyiben marad a csapattal). Végső soron az egész azon múlik, hogy mennyire lesz jó az autó. Nem végzett rossz munkát a csapatnál. Vettelnek viszont az Aston Martin volt az egyetlen választása, szóval a szempontjából jól alakult minden” – állapította meg.

Pérez egyelőre nem tudja, lesz-e számára folytatás az F1-ben. A szándéka ez. „Ha egyszer kikerülsz, utána már nehéz visszajönni” – állapította meg. Azt is kifejtette, milyen elvárásai vannak. „Optimális esetben két évre szerződnék, mert úgy 2021-ben beilleszkednék az új csapatnál, és 2022-ben az új szabályok nagy lehetőséget kínálnának. Nem fogok kapkodni, hagyok magamnak időt a megfelelő döntés meghozatalára. A csomagnak stimmelnie kell. És ha nem lesz megfelelő lehetőségem, talán körülnézek más sorozatokban is.”