Musorujsag
Élő Eredmények

Érdekelné a McLarent Pérez – de nem az F1-ben…

Érdekelné a McLarent Pérez – de nem az F1-ben…

F1, Racefans, The Race
Nyitott lenne a McLaren Sergio Pérez esetleges szerződtetésére – szépséghiba, hogy nem a „teltházas” F1-es csapatánál…

A mexikói versenyző 2013-ban teljesített egy szezont a McLarennel, és lényegében éppen az vágta el az útját az élcsapatok felé, hogy egy idény után menesztette őt a wokingi csapat. Sergio Pérez abban bízott, hogy a hét éve erősített Racing Point felemelkedése alternatív útvonalon hozhatja meg számára a sikert, ám az istálló a héten közölte vele, 2021-ben már Sebastian Vettel vezeti az autóját, így neki új csapat után kell néznie.

A McLaren vezetősége ma már teljesen más, mint hét évvel ezelőtt. A márka versenyrészlegét Zak Brown irányítja, aki sokra tartja Pérezt. „Checo szerintem egy rendkívül jó sofőr és versenyző. Sajnálatos, hogy két másik versenyző miatt veszíti el az ülését. A csapatnál ő teljesít jobban, de tudjuk, nem az ő apjáé a csapat, így ha meg akarták szerezni Vettelt, világos volt, hogy Péreznek kell majd mennie” – szúrt oda kicsit Lawrence Strollnak és csapatának.

Mivel a McLaren már szerződést kötött Lando Norrisszal és Daniel Ricciardóval, F1-es csapatuknál nem opció Pérez. Brown ugyanakkor máris jelezte, ha a versenyzőt érdekli a lehetőség, a McLaren szívesen látja őt az Indycar-istállójában. „Talán a Forma–1-ben marad, és vagy a Haasnál, vagy az Alfa Romeónál köt ki. De ha érdekli őt az Indycar, akkor minket határozottan érdekelne versenyzőként.”

Zak Brown (Fotó: XPB)

Noha az Arrow McLaren SP-csapat a tengerentúlon jelenleg két autót versenyeztet, fölmerült a bővítés lehetősége. Brown szerint Pérez mexikói szponzorai javíthatnák ennek esélyét. „Ahhoz, hogy három autót indítsunk, szükség van pénzre, és jelenleg csak két autó futtatására van keret, szóval ma még nem tudnánk aláírni vele. De komoly támogatók állnak mögötte, és a reklámérték, amit Sergio jelentene, arra ösztökélne minket, hogy megvizsgáljuk, mit tehetünk.”

A döntés viszont Pérezen múlik – ő pedig már jelezte, az F1-es folytatás az első számú célja. Két csapatnál, a Haasnál és az Alfa Romeónál lehet esélye ülést kapni 2021-re. Az Alfa csapatfőnöke, Frédéric Vasseur egyelőre nem ment bele abba, mennyire komoly jelölt a mexikói. „Checo most minden elérhető ülés iránt érdeklődik. Csak szeptemberben fogunk elbeszélgetni a versenyzőinkkel a következő évről. Aztán eldöntjük, mi a teendőnk. Az biztos, hogy van a listán pár elérhető versenyző” – jelentette ki, megerősítve, hogy a Ferrari fiataljai is reménykedhetnek, és Kimi Räikkönen maradására is van esély. „Természetesen van pár Ferrari-versenyző, mindenekelőtt ott van Kimi. El kell döntenie, mit akar csinálni, és nekünk is, hogy mit kezdünk vele. Aztán meglátjuk a többieket.”

Günther Steiner (Fotó: XPB)

A Haast irányító Günther Steiner nem titkolja, sokra tartja Pérezt, ugyanakkor ő is hangsúlyozta, sok opciójuk van, a választás pedig időbe telik. „Ő egy jó versenyző, de sok jelölt van jelenleg odakint, akikkel beszélünk, akiket számításba veszünk. Van választási lehetőségünk, ami jó. Nem kapkodunk, alaposan átgondoljuk, és ha döntöttünk, tudatjuk azt.”

Szempontjaik kapcsán kifejtette, hosszabb távú megoldást keresnek. „Nem akarom részletezni a feltételeket. Csomagban gondolkodunk, és azt vizsgáljuk, mit várunk a jövőtől, mi a legjobb a csapatunk számára. Nemcsak a következő évben gondolkodunk, hanem a következő öt évet vesszük figyelembe, hiszen ennyire köteleztük el magunkat a Concorde-egyezmény aláírásával. Szeretnénk újra felépíteni magunkat, hogy megismételhessük a 2018-as eredményünket. Idő kell ahhoz, hogy mindent átgondoljunk, az anyagiakat, a tehetség szempontját. Sok minden számít.”

Borítókép: Sergio Pérez (Fotó: Racing Point)

További tartalmak