Musorujsag
Élő Eredmények

Pérez kilépési záradéka, és egy bizarr pletyka a vékony falakról…

Pérez kilépési záradéka, és egy bizarr pletyka a vékony falakról…

F1, F1 Insider, Racefans
Sosem volt veszélyben Lance Stroll ülése a Racing Pointnál – erősítette meg a csapat főnöke. Sergio Pérez elküldését egy szerződésébe foglalt kitétel tette lehetővé, ami csapattársánál nem volt adott.

Érthető, hogy miután Sebastian Vettel szabaddá vált, a Racing Point tulajdonosa, Lawrence Stroll meglátta benne a nagy lehetőséget. Ahhoz viszont, hogy szerződtesse a négyszeres bajnokot, az egyik versenyzőjét az érvényes szerződése ellenére el kellett küldenie. Miközben végig nyilvánvalónak tűnt, hogy a távozó nem a saját fia, Lance Stroll lesz, a hírek szerint a helyzet ennél valamivel azért bonyolultabb volt.

Pérez év végi menesztésére a 2022 végéig szóló szerződésének alapos áttekintése után nyílt módja a csapatnak. Otmar Szafnauer konkrétumokat nem árult el, ám azt megerősítette, a megállapodást egy benne foglalt kitételre hivatkozva tudták érvényteleníteni – ilyen kitétel pedig a másik versenyzőjük esetében nem volt, így a kanadait sosem fenyegette az elbocsátás veszélye. „Lance már két éve velünk van, még fiatal, csak huszonegy éves, és az apja a csapat tulajdonosa. Amikor a versenyzőváltás szóba került, és Sebastian elérhetővé vált, csak Checo távozása merült föl. A szerződésében voltak lehetőségek, amik Lance szerződésében nincsenek benne” – erősítette meg.

Az F1 Insider tudni véli, miről szólt ez a bizonyos kitétel Péreznél. A lap szerint a mérleg nyelvét az billentette el, hogy a mexikói jelenleg 23 pontos hátrányban van a bajnokságban a Monzában harmadik helyezést ünneplő Stroll-lal szemben, aki  csapattársa koronavírusos fertőzése miatt két futammal többet teljesített idén. A szerződésében állítólag az szerepelhetett, hogy amennyiben augusztus 31-ig hátrányban van házon belül, a Racing Point egyoldalúan felbonthatja a megállapodásukat. A német forrás úgy tudja, emiatt idősebb Strollnak még csak kártérítést sem kell fizetnie Péreznek, vagyis Vettel érkezése az előzetes hírekhez képest olcsóbb volt a csapat számára.

Lawrence és Lance Stroll (Fotó: XPB)

Az F1 Insider szerint Pérez egyébként élvezte bizonyos csapattagok támogatását, többen is a maradását akarták, ám a döntést Vettel szerződtetéséről Lawrence Stroll hozta meg, aki az Aston Martin üzleti érdekeit is szem előtt tartotta.

A Racefans eközben egy boxutcai pletykát osztott meg arról, Pérez hogyan értesülhetett a menesztéséről. Két, egymástól független forrás is azt mesélte a portál szerzőjének, hogy a monzai vasárnapon Lawrence Stroll telefonon kérte ügyvédeit, készítsék elő Vettel szerződését, és annak anyagi részleteiről is beszélt. Szavai állítólag áthallatszottak a szomszéd szobába, így az ott lévő Pérez és más személyek lényegében nem hivatalos úton értesültek a nagyfőnök döntéséről. És egyúttal azt is megtudták, Strollnak miért éri meg Vettel alkalmazása még úgy is, hogy Pérezzel együtt a mexikói támogatóit is elveszíti…

 

Nem fogják fékezni Vettelt Stroll ellen

Lance Stroll „kiváltságos” helyzete kapcsán fölvetődött a kérdés, Vettelnek nem kell-e majd attól tartania, hogy bizonyos helyzetekben a tulajdonos fia élvez majd elsőbbséget a csapaton belül. Szafnauer leszögezte, szó sem lesz a kanadai előnyben részesítéséről. „Mindig engedtük, hogy a versenyzőink megküzdjenek egymással, és ez a jövőben is így lesz” – mondta.

Egyúttal igyekezett nyomatékosítani, hogy bár Stroll valóban a tulajdonos fia, nem pusztán ennek köszönheti az ülését. „Jó formában van, ez a legerősebb éve eddig a bajnokságban, és negyedik helyen áll a tabellán a dobogója után. És még több is van benne. Bizonyítja a tehetségét, és teljesen megérdemli a helyét Sebastian mellett” – állt ki a sokat kritizált versenyzője mellett.

Borítókép: Lance Stroll és Sergio Pérez (Fotó: XPB)

További tartalmak