Musorujsag
Élő Eredmények

Eddig nem ismert részletek Schumacher Rasscasse-botrányáról

Eddig nem ismert részletek Schumacher Rasscasse-botrányáról

Racefans
Eddig nem ismert részleteket fedett föl Felipe Massa a Michael Schumacher Rasscasse-botrányként elhíresült 2006-os monacói parkolásáról.

Igencsak dühösek voltak az F1-es mezőny tagjai Michael Schumacherre 2006. május 27-én, a Monacói Nagydíj időmérő edzése után. A Ferrari bajnoka a pole pozícióját ünnepelte, Fernando Alonso és Mark Webber szemei viszont szikrákat szórtak, mivel úgy érezték, ellenfelük csalással vette el tőlük az elsőséget.

A jelenetet minden F1-es rajongó ismerheti: Schumacher az időmérő hajrájában hátrányban volt a gyorskörén, majd az utolsó előtti Rasscasse-kanyarhoz érve elfékezte magát, és koccanás nélkül a szalagkorlát mellé állt meg, mondván, nem tudott elfordulni. Az út blokkolva, az időmérő leintve, a hercegségben oly meghatározó első rajtkocka az övé.

Abban az évben Felipe Massa volt a rekordbajnok csapattársa a Ferrarinál, és a brit Sky Sports által készített, szombaton bemutatott új dokumentumsorozatban, a „Race to Perfectionben” most érdekes új információkat tárt fel az emlékezetes Rasscasse-botrány kapcsán. Visszaemlékezéséből kiderül, az út blokkolásának lehetőségét elsőként Ross Brawn akkori Ferrari-technikai igazgató vetette föl.

A Rasscasse-botrány (Fotó: XPB)

„Volt egy megbeszélésünk a csapattal, és az időmérőről volt szó. Akkor két szett gumid volt az időmérőre, és Michael azt mondta: »Igen, de ha gyorsabbak vagyunk elsőre, és aztán várunk a második szettre…« Erre Ross Brawn közbevágott: »Talán előidézhetnénk egy sárga zászlót.« Én megkérdeztem: »Csak viccelsz? Most komolyan, csak viccből?« És pontosan így is történt. Michael ezt a furcsa dolgot választotta” – mesélte Massa.

Schumacher ugyan tagadta a szándékosságot, az FIA megbüntette őt, a mezőny végére sorolta vasárnapra, miközben a pole pozíció bajnoki riválisára, Fernando Alonsóra szállt. „Emlékszem, a verseny utáni megbeszélésen azt mondtam: »Nem tudom elhinni, hogy megtette!« Megtette. És az egyetlen dolog, amit utána nem volt képes megtenni, hogy kimondja: megtette. Egy évig tartott, mire elmondta nekem, hogy szándékosan csinálta. Egy évig. Én erre megkérdeztem, hogyan tehetett ilyet. Ez is csak azt mutatja, hogy mindenki követ el hibákat az életben, és ez egyértelműen az volt.”

Felipe Massa (Fotó: XPB)

Ross Brawn ugyanezen filmben saját szerepéről nem tett említést, ám arról beszélt, hogy Schumachernek voltak vitatható megmozdulásai a pályán, amiket nem tudott mire vélni. „Michael időnként letért az útról, olyan dolgokat csinált, amikre nem mindig volt logikus magyarázat. Hihetetlen versengő volt, ez hajtotta, és néha a rövidebb utat választotta” – magyarázta az F1 jelenlegi sportigazgatója.

Utólag úgy véli, teljesen fölösleges volt trükkhöz folyamodnia a volt versenyzőjének. „Egy monacói pole megadja, amire vágysz. De az akkori taktikánkkal, valamint a gumikkal nem lett volna szükségünk erre. Egyszerűen buta megmozdulás volt. Egy olyan kisiklás Michaeltől, amilyet a pályafutása során két-három alkalommal láthattunk tőle.”

Michael Schumacher (Fotó: XPB)

Schumacher azon a monacói versenyen a legjobb formáját vette elő vasárnap, az „előzhetetlen” pályán számos agresszív előzést bemutatva az ötödik helyig kapaszkodott föl a mezőny végéről. Alonso viszont nyert, és 21 pontra növelte előnyét a bajnokságban a némettel szemben.

Borítókép: Michael Schumacher a 2006-os Monacói Nagydíj időmérő edzésén (Fotó: XPB)

További tartalmak