×

Vettel a fordított rajtrácsról: Kár lenne a sport nevében mindent fölforgatni

Sebastian Vettelnek továbbra sem tetszik az F1 sportigazgatójának, Ross Brawnnak a fordított rajtrácsos sprintversenyekkel kapcsolatos elképzelése. A négyszeres világbajnok szerint ez a formátum egész egyszerűen nem lenne fair a versenyzőkkel szemben.

Motor Racing - Formula One World Championship - Tuscan Grand Prix - Preparation Day - Mugello, Italy Sebastian Vettel (Fotó: XPB)
Brawn az Olasz Nagydíj után vetette föl, a monzai történések hatására újra föl kell venni a napirendi pontok közé a fordított rajtrácsos sprintfutamok ötletét, melyek néhány helyszínen a jól megszokott kvalifikációt válthatnák föl (először csak próbaszinten). Bár a sportigazgató ragaszkodik az elképzeléshez, többeknek továbbra sem szimpatikus az.

Közéjük tartozik a Ferrari klasszisa, Sebastian Vettel is, aki a tervezettel kapcsolatban kijelentette, bevezetése sportszerűtlen volna, az pedig, hogy továbbra is ezen gondolkodnak az F1 vezetésében jól mutatja, nem jöttek be a kisebb, a show javítása érdekében eszközölt változtatások.

Charles Leclerc ezúttal is háttérbe szorította Sebastian Vettelt (Fotó: XPB)„Ha ebbe az irányba akarják tolni a dolgokat, az jól mutatja, hogy nem sikerült olyan szabályokat és eszközöket behozni, melyek jobban összehozták a mezőnyt és javítottak a versenyzésen. Úgy értem… csak emlékeztetőül: itt voltak a változtatások az első szárnyakkal kapcsolatban, egy vagyonba kerültek, de a versenyzés szempontjából végül alig változtattak valamin” – fogalmazott.

Kiemelte, a vezetőségnek most inkább azon kellene dolgoznia, hogy a 2022-es szabályreformok jobban működjenek. „Nyilvánvaló, hogy most ezekben reménykednek. Azt hiszem, most inkább ezeken kellene javítani, a főbb kérdésekkel foglalkozni, ahelyett hogy lottózunk” – utalt arra, hogy a fordított rajtrácsos ötletet mesterkéltnek tartja.

„Ez a megoldás szembe menne a sport és a versenyzés bizonyos elemeivel. Versenyző vagyok, és ha versenyzőként bármennyire nem szeretem, hogy éppen mások nyernek, el kell fogadnom, hogy épp mások nyertek, hogy mások épp jobb munkát végeztek. Ezért gondolom, hogy helytelen volna a sport nevében ennyire összekavarni a dolgokat” – zárta gondolatát a négyszeres bajnok, aki többször kijelentette már, nem híve az ehhez hasonló módosításoknak.

Sebastian Vettel és Charles Leclerc (Fotó: XPB)