×

Nem lesz hivatalos vizsgálat Hamilton ellen

Az FIA megerősítette, nem zajlik hivatalos vizsgálat Lewis Hamilton pólóügyében, ám a vonatkozó előírásaik pontosítása lehetséges. A versenyző eközben jelezte, folytatja a harcát.

Motor Racing - Formula One World Championship - Tuscan Grand Prix - Race Day - Mugello, Italy Lewis Hamilton (Fotó: XPB)
Ahogy arról beszámoltunk, az FIA-nál fölmerült, hogy Lewis Hamilton talán megsérthette a szövetség alapszabályzatát azzal, hogy a Toszkán Nagydíj vasárnapi díjátadójára a rasszizmus elleni harcának részeként egy üzenet közvetítésére használt pólóban állt ki a dobogóra, igazságot követelve az Egyesült Államokban rendőri intézkedés során még márciusban lelőtt Breonna Taylor ügyében. A brit média arról kezdett cikkezni, hogy az FIA vizsgálatot indított, ám a szövetség szóvivője kedden a BBC-nek nyilatkozva tisztázta: hivatalos vizsgálat nem zajlik, és nem is terveznek ilyet indítani.

Hamiltonnak ennélfogva büntetéstől nem kell tartania, pusztán arról van szó, hogy a szövetség felül fogja vizsgálni, a címvédő megsértette-e az FIA alapszabályzatának 1.2-es pontját, illetve hogy szükséges-e a vonatkozó előírásainak pontosítása. A BBC kiemelte, az FIA aláírta az Olimpiai Chartát is, amely tiltja, hogy a sporteseményeket politikai, vallási vagy rasszokkal kapcsolatos propaganda terjesztésére használják fel.

Az FIA most igyekszik tisztázni az irányelveit, és adott esetben módosíthatja azokat, hogy egyértelművé váljon, mi megengedett a hivatalos eseményein, és mi nem.

Miközben az ügy máris megadta azt a figyelmet Hamilton akciójának, amit a brit szeretett volna megkapni, a Mercedes versenyzője közösségi oldalán a kialakult vita után jelezte, nem foglalkoztatják a kritikák és az eltérő vélemények, ő vívja tovább a maga harcát. „Szeretném tudatni, hogy nem fogok megállni, nem fogok visszavenni, és nem hagyok fel azzal, hogy használjam ezt a platformot, hogy ráirányítsam a figyelmet az általam helyesnek vélt dolgokra. (…) Ez egy út mindannyiunk számára, amit együtt kell teljesítenünk, megkérdőjelezve a mindenféle igazságtalanságot, nem csak a rasszista jellegűt. Együtt jobbá tehetjük ezt a helyet a gyermekeink és a jövő generációja számára” – írta.