Musorujsag
Élő Eredmények

Vizsgálja az FIA, Hamilton szabályt sértett-e a pólós tiltakozásával

Vizsgálja az FIA, Hamilton szabályt sértett-e a pólós tiltakozásával

BBC, Reuters, Autosport
Vizsgálatot indított a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Lewis Hamilton ellen, miután fölmerült, a Toszkán Nagydíj díjátadóján viselt pólójával megszeghette a szövetség alapszabályait.

Már a vasárnapi mugellói verseny előtt feltűnést keltett Lewis Hamilton azzal, hogy egy üzenettel és egy fotóval ellátott fekete pólóban vonult végig a paddockon és vett részt az F1 futamokat megelőző rasszizmus elleni kampányán. „Tartóztassák le a zsarukat, akik megölték Breonna Taylort” – hirdette a pólója elején, hátul pedig egy fotó mellet még az állt: „Mondd ki a nevét!”

Hamiltonnak a győzelme után az első dolga az volt, hogy tűzálló overallját félig letolva újra fölvette a pólót, abban nyilatkozott, majd a díjátadó ceremónián is azt viselte, egészen a hivatalos fotózásig, amikor már újra a Mercedes szponzorait megjelenítő egyenruhában lépett vissza az emelvényre.

A címvédő idén minden lehetséges platformon nagy erőkkel kampányol a rasszizmus elleni harc mellett, és a mostani akciója is ennek részét képezte. Az amerikai Breonna Taylor egy louisville-i mentőápoló volt, akit márciusban otthonában lőttek le a rendőrök egy rajtaütés alkalmával. Kábítószerügyben zajlott a nyomozás egy férfi ellen, aki kapcsolatban állt Taylorral. A 26 éves nőt azok után lőtték le a rendőrök, hogy párja tüzet nyitott rájuk. Jelenleg is folyik a vizsgálat, hogy rendőri mulasztás történt-e (a körözött személy nem abban a házban tartózkodott), vagy önvédelemről volt-e szó a rendőrök részéről. Hamilton ebben a kérdésben foglalt egyértelmű állást a verseny után.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

A britet sokan kritizálták a közösségi oldalakon, mondván, túl messzire ment azzal, hogy már nemcsak saját, hanem az F1 platformját is az általa fontosnak érzett társadalmi ügyek hirdetésére használja, és az is fölmerült, hogy pólójával politikai véleményt formált egy olyan eseményen, amelyet az FIA szigorúan politikamentessé próbál tenni. A szövetség megerősítette, jelenleg vizsgálják, hogy Hamilton tette összeegyeztethető-e az alapszabályzatukkal, és nem történt-e szabálysértés.

Az FIA és az F1 elkötelezett a rasszizmus elleni harc iránt, év elején egy kampányt hirdetett meg a témában, és valamennyi verseny előtt igyekszik rá felhívni a figyelmet. Michael Masi, az FIA versenyigazgatója viszont kiemelte: „Az FIA támogatja a személyes önkifejezés minden olyan formáját, amely megfelel az alapszabályzatának.”

Abban márpedig az áll, hogy az FIA minden állásfoglalástól szigorúan elhatárolódik, amely a rasszra, bőrszínre, nemre, szexuális beállítottságra, etnikumra, társadalmi rangra, nyelvre, vallásra, filozófiai vagy politikai véleményre, családi állapotra vagy fogyatékosságra irányulóan diszkriminatív. A sportszabályzat emellett kimondja, hogy a csapatok nem jeleníthetnek meg politikai hirdetéseket az autóikon.

A versenyzők helyzetéről külön passzus nem rendelkezik, így a kérdés Hamilton esetében az lehet, hogy a csapat tagjaként felelősségre vonható-e, illetve sértette-e az üzenetével a fent említett szabályokat. A Mercedes közösségi oldalain sokan kritizálták a versenyzőt, mondván, a politikát nem kellene összemosnia a sporttal, ám a világbajnok csapat egyértelmű állást foglalt: gondosan válaszolgatott a kritizálónak, és egyértelművé tette, az ő szemükben Hamilton pólója nem politikai üzenet volt. „Nem hoztunk politikát az F1-be, ezek emberjogi problémák, amikre próbáljuk ráirányítani a figyelmet. Nagy a különbség” – szögezték le.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Toto Wolff csapatfőnök eközben jelezte, ők mindenben támogatják versenyzőjüket. „Ez teljes mértékben az ő döntése. Bármit visel, mi támogatni fogjuk. A csapat a rasszizmus és diszkrimináció minden formája ellen küzd, és megadjuk a támogatást Lewisnak a Black Lives Matter-kampányban folytatott személyes harcában is. A szélesebb körű megmozdulás a rasszizmus és diszkrimináció valamennyi formája ellen zajlik, és mi csapatként, vállalatként mindig is küzdöttünk az igazságtalanság ellen” – fogalmazott.

Hamilton a futamot követően beszélt arról, hogy már régóta szerette volna versenyen fölvenni a pólóját, de eltartott egy darabig, mire lehetősége nyílt rá. „Fel akartam hívni a figyelmet a tényre, hogy embereket öltek meg az utcán és valakit még a saját házában is. És rossz házban jártak, szóval azok, akik ezt tették, még szabadlábon vannak. Nem nézhetjük ezt tétlenül, fel kell hívnunk erre a figyelmet” – mondta a hatszoros világbajnok.

Az FIA a díjátadó ceremóniái esetében szigorú szokott lenni a politikai megnyilvánulásokkal szemben. A 2006-os Török Nagydíj szervezőit 5 millió dollárra büntette, mivel a győztesnek járó serleget egy olyan személy adta át Felipe Massának, akit az Észak-Ciprusi Török Köztársaság elnökeként mutattak be, miközben ezt az államot csak Törökország ismeri el. Hasonló büntetést már korábban Spanyolországban is láthattuk: Jerez többek között emiatt került ki a versenynaptárból. De nem feltétlenül van szükség politikai ügyekre a büntetésekhez. Korábban már aktivisták, környezetvédők is okoztak kavarodást versenyeken. 2013-ban a Belga Nagydíjon a Greenpeace helyezett el engedély nélkül a főtámogató Shell tevékenységét kritizáló transzparenseket a lelátón, és akkor is vizsgálat indult az ügyben, ahogyan idén Silverstone-ban is intézkedni kellett a pálya területére beszökő környezetvédőkkel szemben.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak